Nebojsa Radovic – Personal Blog

Menu & Search

Social Networks: Serbia vs Dernek.ba

03/05/2007

I bi Social network… Posle nesto vise od 2 meseca postojanja MyEXIT je stigao do 2000 člana, pa nisam mogao da se osvrnem na Markov tekst, ali i kompletnu priču oko fenomena zvanog dernek.ba.

Počećemo sa činjenicom o kojoj se puno pričalo u poslednje vreme, a to su broadband korisnici, i Srbija kao zemlja koja je na poslednjem mestu po broju korisnika iste tehnologije. Poznato je da je proboj social networka delom nastao zahvaljujući kvalitetnijim Internet vezama, i činjenici da se podrazumeva celodnevni unos Interneta :). To očito u Srbiji nije slučaj, a pitanje je koliko je situacija bolja i u Bosni, no bilo kako bilo brojevi koje možemo videti su zaista neverovatni. Donekle možda celu situaciju olakšava činjenica da veliki broj korisnika derneka potiče iz dijaspore, čime dobijamo znatno veći broj korisnika broadbanda, što donekle i opravdava ovaj uspeh. Naravno uvek postoji mala sumnja u tačnost tih cifara, ali jedno je činjenica da je sajt eksplodirao u poslednja dva meseca što se može i videti na gornjem grafu.

No, osvrnimo se na domaću scenu. Exitovih 2000 zapravo predstavlja ogroman uspeh za domaći networking, ma koliko to na prvi pogled smešno izgledalo. Sajt postoji dva meseca i za to vreme beleži znatno veći trafik neko bilo koji domaći network.

Velikibrat, ne briljira, ali ni pompezno najavljivana Coca Cola, koja beleži mali rast za vreme čuvenog buzza, i opšte prisutnosti u svim vrstama online i offline magazina, posle čega pada u osrednjost ostalih community-ja.

Bitka se nastavlja, i ostaje da vidimo ko će pobediti, ali jedno je sigurno, da dernek, dugo još niko neće stići.

Article Tags
Nebojša Radović

Radoznali posmatrač koji neka od tih posmatranja pretvori u reči. Idealno reči koje izazovu one koje čitaju da probaju nešto novo, a život baziraju na akciji - ne izgovorima.

Related article
Političari na Twitteru i generalno stanje političkog marketinga na društvenim medijima u Srbiji

Političari na Twitteru i generalno stanje političkog marketinga na društvenim medijima u Srbiji

Političari na Twitteru pišu o politici.

Tehnologija je lepa, ako znate kako da je iskoristite

Jeftini letovi znaju i da ne budu tako jeftini kada…

Par saveta vezanih za Facebook aplikacije

Dosta ljudi mi je skrenulo pažnju da ne pišem dovoljno…

5 Discussion to this post

 1. momsab says:

  e, klinac, SRECAN RODJUS!

  pored uobicajenog zelim ti da nabavis graficq tablu kako bi u GIMPu, na Linux-u, crtao i slikao ovakve stvari ;)

  S V E N A J B O LJ E ! ! !

 2. Shomi says:

  Ovaj se drogira ili je prirodno lud…

 3. BRANKKO says:

  Da mi je neko pricao, ne bi’ mu verovao…

 4. […] Uglavnom pričamo o polasku od nule, a nadam se svi ćemo doći u situaciju, da iz nečega što već imamo kreiramo nove stvari i širimo naše poslovanje. To nešto, kao što sam gore spomenuo, može biti već razvijeni projekat na kome radimo, koji okuplja istu ili sličnu ciljnu grupu, ali i osoba koja nas može kvalitetno posavetovati kako da kvalitetno nastupimo na tržištu. Ovakvo simbiotičko ponašanje specifično je za sve mreže sajtova, Svet je tu da gura Lepotu i Zdravlje, Donesi predstavlja sjajnu odskočnu dasku za Gostio, Burek za Conquiztadors, Dernek za Prati.ba… Starija braća ovde su glavni traffic builderi za svoje sledbenike a što je veće poklapanje ciljnih grupa, veća je i mogućnost za uspeh istog servisa. Zadržao bih se na poslednja 2 iz gornje liste jer, gledajući rast istih, predstavljaju izuzetke na domaćem webu kakvi nisu viđeni još od pojave Derneka recimo. […]

 5. […] se priče o derneku i domaćim društvenim mrežama, i žalosnog tona zbog činjenice da je u Srbiji tako nešto teško ostvarljivo. E pa, možda i […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Type your search keyword, and press enter to search