Nebojsa Radovic – Personal Blog

Menu & Search

Trade Off

23/01/2007

trade-off n.
1. the exchange of one thing for another of
more or less equal value, esp. to effect
a compromise.

U poslednje vreme moj omiljeni izraz. Dok sam učio ekonomiju prošle godine, prvi put sam se sreo sa ovim terminom, i onako preleteo preko njega ne zainteresovavši se previše. Posle nekog vremena prilikom organizacije OpenIT seminara sa gospodinom Raschoferom, sales managerom IBM-a, sam pričao o obrnutoj srazmernosti slobodnog vremena i pozicije u hijerarhiji preduzeća. I tu sam posle duže vremena imao prilike da upotrebim tu reč, ali i ozbiljnije se zamislim o istoj.

Shvatimo pre ili kasnije da je život ništa drugo nego svakodnevni trade-off, dobijamo na jednoj strani, gubimo na drugoj, kad skrenemo levo, odreknemo se desne strane. I uvek se vraćamo na ono pitanje pravi put koji je, na koje niko ne zna odgovor. I pitanje na koje nikom nije isti odgovor. Nekad se oslanjamo na intuiciju, nekad na pređašnja iskustva a većina ponajviše na “gladne oči”…

Article Tags
Nebojša Radović

Radoznali posmatrač koji neka od tih posmatranja pretvori u reči. Idealno reči koje izazovu one koje čitaju da probaju nešto novo, a život baziraju na akciji - ne izgovorima.

Related article

Vrlo kratko

Kada sam pisao o svoјој čudnovatoj navici života bez TV-a…

Pozdrav generaciji

Nekad chain letteri znaju biti jako zanimljivi i da nije…

Kad mi je teško

Kući sam posle 3 meseca, i kao uvek kada dodjem…

2 Discussion to this post

  1. Brodu koji ne zna u kom pravcu zeli ici nijedan vetar nece biti dobar.

    Koji je pravi put moramo znati mi sami u datom trenutku. Ako smo pogresili nema veze, krenucemo nekim sledecim putem koji nam se ucini dobrim. Ali moramo “znati” da je put koji smo odabrali bas taj.

  2. […] je iz jednog razgovora o kompromisima i gubljenju jednog da biste dobili drugo – takozvanom trade-offu. Trade off je prost koncept koji možete naći svuda, a možda je najpoznatija primena u ekonomiji […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Type your search keyword, and press enter to search