Obzirom da sam verovatno prvi “pobegao” sa BlogOpena, zbog uvek akutelnih fakultetskih obaveza, red je da napravim kratak prikaz ovogodišnje najveće regionalne konferencije o blogovima i blogovanju – BlogOpen 2008, održanoj nigde drugo do u prestonici srpskog bloga – Boru.

Blog Open - Oliver i Robert

Žestoko poljuljan dešavanjima u prethodnih nekoliko dana/sedmica zaista sam bio u nedoumici da li da idem na ovogodišnju BlogOpen. Ipak, činjenica da su upravo blogeri većinski posetioci mog bloga, koji su podrška mom radu od samog početka, kao i da sam imao ekipu za road trip do Bora koju je teško odbiti  učinili su oduku o polasku i definitivnom.

Poljuljani prethodnom noći, Flajko (primedba autora: German boy opera singer), Boki i ja smo se, naravno, uspavali, ali ipak zahvaljujući neverovatnim manevrima taksiste stigli pre kombija na planiranu destinaciju – parking Sava Centra, odakle smo trebali krenuti u 6.45 ujutru,  ka regionalnoj prestonici bloga u naredna 2 dana. Pridružili smo se onima koji su došli na vreme: Ivana (koju sam konačno upoznao), Dejan, Miloje, Danica iz Profita i jedino je preostalo da sačekamo sivi kombi marke Opel, sa jasno istaknutim znakom BlogOpen na sebi. Desetak minuta kasnije, beli kombi marke Zastava, sa nepoznatim vozačem probijenih ušiju i natpisom Osnovna škola … je, ispostavilo se, taj sivi Opel te smo ispunili sve preduslove za road trip.

Bor je udaljen nekih 240 km od Beograda, te nam je trebalo oko 3 i po sata vožnje da stignemo do Doma Kulture, koji je bio mesto održavanja ove manifestacije, i odmah na ulazu, mogli smo ugledati poznata lica domaće blogosfere, i prijatnu atmosferu koja inače krasi ove konferencije, što je i jedan od razloga što sam inventar na istim. Moram priznati da sam neke zaista jedva čekao da upoznam poput Sanje aka Aurore , zbog činjenice da sam novosadski BlogOpen propustio, a u medjuvremenu su se desile još neke stvari koje smo morali da raspravimo. O tome nešto kasnije :D

Program konferencije nisam puno proučavao, jer uglavnom na konferencijama sedim u kafani kako bih održao svoj slim look, medjutim, ispostaviće se, povučen ostatkom tima da sam veći deo predavanja juče odslušao i bio prijatno iznenadjem rečenim, kao i diskusijama koje su se vodile posle predavanja. Oliver i Robert su svoje, nesumnjivo veliko iskustvo, na zanimljiv način podelili sa nama, objasnivši način tretiranja blogova u Nemačkoj, pre svega sa aspekta uticaja na javnost, čime smo zaključili da trebamo još da rastemo. U drugom panelu pričali o načinu zarade putem bloga, što me je moram priznati inspirisalo da u narednih par postova obradim ovu temu iz svog ugla. Usledilo je predavanje o blogovima i društvenim mrežama, koje je po mom mišljenju, malo više trebalo da približi ljudima načine promocije blogova kroz društvene mreže, nego li sam koncept blogova, ali dobro, makar sam saznao šta mi radi ljuta konkurencija. Za kraj, Dejan je održao poučno predavanje o WordPressu kao platformi posle čega smo odlučili da se uputimo ka Brestovačkoj Banji, gde je bila planirana svečana večera.

Večere predstavljaju centralni networking event, na dešavanjima ovog tipa, te sam iskoristio priliku da malo “ozbiljnije” popričam (uz po koje pivo priznajem :D) sa kolegama iz blogosfere. Gost predavač iz komšiluka, bio nam je i svima poznati, Toni Aničić , zatim tu su još bili i Marko, društvo iz Infostuda, zsteva sa Twittera, Dragan  kao i Vlasta iz eTargeta, koji je uspeo da me nagovori da ostanemo do ujutru, ali i dovezao natrag do Beograda na čemu sam mu se ovom prilikom srdačno zahvaljujem. Diskusija se nastavila, kao i obično do rano ujutru, te nas ni nestanak struje u hotelu nije poremetio da iskoristimo ovu prijatnu atmosferu za medjusobne savete, brainstorming ali i zezanje, što će vam najbolje posvedočiti gore-spomenuta Aurora, od skora poznata kao i UnderCover Blonde. Znate kako kažu – Gdje su mladi, tu je i šega :D 

Generalni utisak o konferenciji je jako pozitivan, jer napraviti ovako nešto van Beograda, u ne tako ekonomski razvijenoj sredini poput Bora, nije nimalo naivno, i mislim da to ponajbolje zna ekipa koja je organizovala. I ako će možda neki naći neke sitne zamerke, one su zaista previše male da bi pokvarile utisak celoj slici, tako da čestitke ekipi koja je organizovala (nadam se da neće napraviti nešto loše u toku drugog dana :P), nadam se da su finansijski uspeli da izguraju sve kako treba.

Toliko od mene, čekamo ostale da se jave. Do sledećeg BlogOpena…

Ekipa stigla

PS. Miloša nigde nisam spomenuo, jer je izbegao večernje degustiranje Zaječarskog, i ako je bio aktivni član ekipe tokom dana :D

32 replies on “BlogOpen III – destinacija Bor

 1. Eh, Eniače
  po svemu sudeći dobro ste se proveli :D Ne znam tačno šta je ovo bilo sa bečkim dečakom noću u vašoj sobi i što niste ustali na vreme ali OK, punoletni ste svi :)))

  Hajde kreni sa serijom postova, podeli to sa nama što smo u sredu kada je bio B link i sada kada je bio BlogOpen bili sprečeni da dođemo :P

  Žao mi je što nisam uspela ovaj put, sledeći put sigirno dolećem! A gde će biti i kada sledeći…?

 2. Ma skontao sam da ti kuliraš mesta gde se ja pojavljujem, ccc :D Neka te neka :D

  Sledeće godine će isto biti u Boru, e sad da li će prolećni biti opet u Novom Sadu ne znam zaista, ovo prvo sam samo čuo.

 3. Sa ovakvim tekstom si za sledecu godinu zasluzio besplatno pivo u kolicini koju mozes da podneses. :D

  Slike, bice.
  Video, bice.

  Samo da se naspavamo.

 4. Kome je od gore slikanih imao probmela sa Ubuntu linuxom? Drago mi je da je mišljenje o blogopenu u Boru dobro! Pozdrav od jednog člana organizacione ekipe! ;)

 5. @Walter

  pazi sta nudis, moze poprilicno da se podnese :)

  @Deda

  nisam hteo da se zameram sas lokalne vlasti :P

  @fotomanijak

  izdao si muski rod, branis zensko :D kako da te spomenem :PPP

  salim se, ne znam kako sam te izostavio :( dodacu te posle XD

 6. Ako i sledece godine budemo organizovali BlogOpen javni se samo da me podsetis za pivo i okvirnu kolicinu ;)

 7. Ako vidimo papire crno na belo da imas polozeno da vozis svima nam omiljeni damper, razmislicemo XD

 8. Pingback: Oliver Gassner
 9. Ovaj. . . a jesmo li mi sad sve raspravili, ili da čekam sledeći BlogOpen da nastavimo? :)

  Uzgred, imam neke fotke na kojima se sasvim lepo vidi koje rekvizite koristiš za brainstorming.(fotke su slikane tokom i posle večere ;) )

 10. Eniac, drago mi je da smo se i u Boru druzili, da malo promenimo sredinu. Tagujem te na fotki uskoro.

 11. 63. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 12. Great web site. Lots of helpful info here. I’m sending it to several pals ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you on your sweat!

 13. これらの靴は多くの目的を果たし例えば彼らは彼らのファッションステートメントを作成するために女性を
  助け彼らは女性
  がよりスタイリッシュでフ
  ァッショナブルに見
  えることができますとして有用である

Comments are closed.