Jeftini senzacionalizam je trend koju je Internet doveo do neslućenih razmera. BREAKING, SHOCKING, AMAZING i slične krupne reči koriste se više nego ikada, a lepljivi naslovi predstavljaju ultimativan zadatak svakog novinara. Kontekst se istog trenutka i zaboravlja, jer on nije bitan, čini vest mlakom, neinteresantnom, svakidašnjom. Ne poziva na komentarisanje i da širenje diljem društvenih medija što je primarni fokus novih medija. Plašim se da je priča o novom sajtu skupštine od 59.000 eur upravo potpala pod ovu kategoriju, pa inspirisan negativnim komentarima i diskusijom na twitteru probaću da pojasnim zašto neki sajt košta toliko koliko košta, i zašto ovo i nije toliko iznenađujuća cifra.

Pre par nedelja učestvovao sam u komisiji na tenderu za izradu jednog sajta čiji je budžet približan ovom iz naslova. Iskreno, bio sam na prvu loptu iznenađen ali kada sam dobio detaljan budžet sve je bilo mnogo jasnije i opravdanije. Kao neko ko dolazi iz freelance voda, ali i neko ko je dobar deo svojih sajtova naplaćivao do 300 eur (odrastanje :)) i meni je teško da percipiram da nešto kao sajt košta 30-40-50 hiljada evra. Ali, u tom trenutku se treba osvrnuti i na onaj savet Think big iz moje školice preduzetništva. Razlog zašto su meni ove cifre bile impozantne dolazi baš iz te freelance zaostavštine, kada radite sve sami od Vas se i očekuje da radite za manje novca. Pokrivate više oblasti, ali time i gubite fokus na osnovu čega verovatno i sam rast biva znatno usporen. Jedna osoba ne vredi 50.000 eur koliko god dobra bila za ove poslove, a i ne nudi dovoljno ozbiljnosti za projekte ove veličine. Oni zahtevaju određenu reputaciju i sigurnost koju ni jedan freelancer ne može da ponudi, makar ne na onom nivou koji očekuju donatori, poput USAID-a koji je finansirao izradu ovog sajta.

Zašto reputacija i sigurnost?

Ivan je imao jednu interesantnu ideju – formiraću marketinšku agenciju koja će imati samo jednu rečenicu na sajtu. Radimo stvari na vreme u planiranom kvalitetu usluge. Ovo nije za džabe tako. Završavanje poslova na vreme jeste glavna boljka velike većine web timova, posao je takav a i činjenica je da nam nedostaje fokusa na nivou industrije. Profesionalnih timova koji mogu da ponude ovakvu uslugu ima jako malo, manje od 5, među kojima je i Omnicom koji je izradio ovaj sajt. Činjenica je da oni imaju ozbiljan tim, visoko obrazovane pojedince koji su duži period u kompaniji, ozbiljne projekte iza sebe, ozbiljnu infrastrukturu (jako bitno) – jednostavno odaju sliku MI SMO OZBILJNA KOMPANIJA. Dok većina nas ima puno znanja i radi iz stana, to baš i nije najpoželjniji scenario kada radite sa donatorima. Isto važi i za ljude koji se angažuju od projekta do projekta, sve to umanjuje ozbiljnost samog tima koji nastupa na nekom tenderu. Ko je imao priliku da sarađuje sa nekim od ovih finansijera sigurno zna koliko se profesionalizam ceni.

Ne treba zaboraviti i onu čuvenu englesku – “Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari.” Ista je itekako primenljiva u ovom slučaju, za planiranu investiciju dobijen je visoko kvalitetan sajt, koji je urađen po planu i na vreme. Koštao je više nego što većina nas misli da vredi, ali je zadovoljio tražene uslove i TO JE ONO ŠTO KOŠTA. Da su to kojim slučajem pare koje plaćaju poreski obaveznici (svi mi) kritika bi bila itekako na mestu, i ličila na pranje budžetskih para obzirom da postoje zdrave alternative (manji tim, manje zahtevan sajt, fleksibilniji vremenski okvir), ovako kao deo projekta iza kog stoje dosta rigorozni strani donatori itekako ima svoju opravdanost.

Raščlanite troškove

Kada je jednom od prijatelja ponudjena investicija od 100.000 eur, na iznenađenje mnogih konstatovali smo kako je to jako malo novca. Ljudi koštaju, i ako imate 10 zaposlenih koje plaćate o proseku 500 eur (što je neki prosek industrije) to je 500 (plata) x 1.7 (umnožak troškova oko plate) x 10 (broj ljudi) x 12 (meseci u godini) = 102.000 eur. Odavde, za godinu dana potrošili ste novac samo na plate. Stoga treba vrlo pažljivo postupati sa ciframa kada su veći projekti u pitanju.

Gledajte ovaj projekat po istom principu. 3 programera čiji sat košta 20 eur (prosečna cena programera u spomenutoj petorci), dizajn se obično procenjuje na oko 1.500-2.000 eur (naslovna, artikl, kategorija, unutrašnje strane, mobilna verzija), sistem admin (serverska podešavanja, održavanje servera…), projekt menadžer koji košta takođe 20 eur/sat. Uzmite i da projekat traje oko 3 meseca kada se uzmu sve iteracije kroz koje je neophodno proći da bi se došlo do krajnjeg rešenja. Ako radite sa sporom državnom upravom ova cifra je verovatno još i veća. I neka je mesečno održavanje 200 eur, kako je ugovorom obuhvaćeno i održavanje sajta za 3 godine.

4 (osobe) x 60 (radnih dana u 3 meseca) x 160 eur (dan) + 1 (sys admin) x 15 dana x 160 eur (dan) + 2000 eur dizajn + 200 (mesečno održavanje) x 36 (meseci u 3 godine) = 38400 eur + 2400 eur + 2000 eur + 7200 eur = 50.000 eur.

Opa, ovo vraški liči na gore definisanu cifru. A gde je copywriting, fotografija, edukacija, migriranje podataka iz starog CMS-a i sl. i sl.

Možda previše karikiram ali samo hoću da Vam predstavim kako spomenute cifre često i nisu toliki bauk ako se pravilno predstave. Morate imati definisanu cenu za ono što radite, Torbica je jedno vreme imao interesantnu izjavu da njega svaki dan otključavanje kancelarije košta 350 eur. I tu nema ništa čudno ako se pogleda na način na koji je dekomponovana gornja brojka. Posao košta i posao mora da se naplati. Uvek postoje brža i jeftinija rešenja, ali nisu nužno i kvalitetnija i ne zadovoljavaju okvir koji je neophodan. Verujem da je u ovom slučaju okvir bio upravo taj – da se napravi kvalitetan sajt, u skladu sa poslednjim standardima, u definisanom vremenu i definisanom budžetu i oni su u tome uspeli. Lepo je Nemke rekao da se ne mogu porediti babe i žabe. Svet očima freelancera izgleda mnogo drugačije od sveta osobe koja vodi tim od 16 ljudi, ne kažem da bih se menjao ali mogu da razumem.

Suština je da ne treba prihvatati servirane informacije zdravo za gotovo, već da je često kontekst taj koji nedostaje da bismo razumeli neke stvari. Stanje tržište nam nije najzahvalnije i gnev većine je donekle opravdan, ali bilo bi lepo da umesto jaukanja postavimo neke stvari na svoje mesto i definišemo cenu rada koja će biti tržišno prihvaćena. Dece, koja će raditi sajtove od 100 eur, će uvek biti ali kvalitet je oduvek imao i treba da ima svoju cenu, tako da mislim da treba ipak da razmišljamo u tom pravcu i biće nam svima puno bolje.

Napomena: Omnicom je jedna od retkih firmi sa kojom nemam gotovo nikakve odnose, tako da ovaj tekst ne predstavlja čuvanje leđa nekog od prijatelja. Imao sam prilike jednom da ih upoznam i odali su baš onakav utisak kakav sam gore opisao. Ozbiljna firma koja radi iste takve projekte i to vrlo fino naplaćuje. Verujem da mnogi od nas mogu da urade neke stvari bolje od Omnicoma, ali jednostavno nastup koji oni imaju prema kompanijama je nekoliko nivoa iznad onog sa kojim bilo ko od nas nastupa a to ima svoju cenu. U niši u kojoj oni operišu starke i geek majice ne tretiraju se kao najpoželjniji odevni predmeti :)

107 replies on “Da li je 60.000 eur nužno i previše za jedan web sajt?

 1. Ne bih ulazio u diskusiju koliko vredi ovakav jedan portal. Eniak je u pravu u pogledu ozbljnosti firme koja ga je realizovala i koliko sigurnosti takav posao zahteva. Opet, mi ne znamo koliko posla postoji u backend-u i sa čime se ovaj portal integriše.

  Salebab je u pravu – trebalo bi da postoji javni konkurs za koji će svi čuti i imati priliku da učestviju, ali to u ovoj državi nećemo dočekati (ima ih, održavaju se, ali su svi redom namešteni i to se dobro zna).

  Eniak, iako ti je tekst prilično trezven, računica kojom "opravdavaš" cenu portala je (što bi Amerikanci rekli) "elaborate" – nameštena je, podešena da zadovolji cifru. To zaista možemo uraditi za bilo kakav projekat. Ja dolazim iz korporativnog sveta, ali sam i freelancer i to već dugi niz godina i zaista pokušavam da posmatram stvari iz više uglova.

  Imajte na umu sledeće cifre, pa računajte:
  – dobar freelancer u Srbiji naplaćuje 15-25 eur po satu
  – dobra firma u Srbiji naplaćuje 30-50 eur po satu

  Ovde pričamo samo o programerskom satu, ne usuđujem se da se dotaknem technical managera,, project managera, product managera, konsultanta itd itd….

  Ja bih kao freelancer ovaj portal naplatio verovatno oko 15,000 eur i to je jedna odokativna procena… Pa se zamislite još oko predloga WP tema plus 200 eur, to je budalaština…

 2. Ne bih ulazio u diskusiju koliko vredi ovakav jedan portal. Eniak je u pravu u pogledu ozbljnosti firme koja ga je realizovala i koliko sigurnosti takav posao zahteva. Opet, mi ne znamo koliko posla postoji u backend-u i sa cime se ovaj portal integriše.

  Salebab je u pravu – trebalo bi da postoji javni konkurs za koji ce svi cuti i imati priliku da ucestviju, ali to u ovoj državi necemo docekati (ima ih, održavaju se, ali su svi redom namešteni i to se dobro zna).

  Eniak, iako ti je tekst prilicno trezven, racunica kojom "opravdavaš" cenu portala je (što bi Amerikanci rekli) "elaborate" – nameštena je, podešena da zadovolji cifru. To zaista možemo uraditi za bilo kakav projekat. Ja dolazim iz korporativnog sveta, ali sam i freelancer i to vec dugi niz godina i zaista pokušavam da posmatram stvari iz više uglova.

  Imajte na umu sledece cifre, pa racunajte:
  – dobar freelancer u Srbiji naplacuje 15-25 eur po satu
  – dobra firma u Srbiji naplacuje 30-50 eur po satu

  Ovde pricamo samo o programerskom satu, ne usudujem se da se dotaknem technical managera,, project managera, product managera, konsultanta itd itd….

  Ja bih kao freelancer ovaj portal naplatio verovatno oko 15,000 eur i to je jedna odokativna procena… Pa se zamislite još oko predloga WP tema plus 200 eur, to je budalaština…

 3. Tekst je odličan. Nisam ga video na vreme pa komentarišem sa zakašnjenjem. Ja sam iz freelance voda, i najjeftiniji sajt koji sam uradio je 1000 evra i stvarno ispod toga neću da se hvatam da radim. Neću jel smatram da izrada prezentacija, pa makar bila rađena u nekom od CMS-a, ali naravno kvalitetno treba da oslikava firmu i ujedno je i reklama te kompanije. Koliko košta stubac u novinama, sekunda na TV-u… a ja da im uradim nešto što će moći videti ceo svet za 300 evra… nikada. Iako sam freelancer uskoro planiram i da registrujem svoj biznis, trudim se da se osnuje neka agencija ili udruženje Web i Grafičkih dizajnera sa članarinom, koji će stati na put komšijskim klincima i aljkavom oduzimanju hleba ljudima koji od toga žive i trude se da svoj profesionalizam naplate.

 4. Na ovom sajtu cak ni klik na sliku ne vodi ka linku narodne skupstine tako da sam morao da googl-am ali elem sta sam naisao :
  koliko vidim sajt je cisto informativnog karaktera tako da samim tim stojim iza toga da je navedena cena neopravdana koju god podrsku da ima u pozadini kako ste naveli.
  Smatram da sajt koji toliko kosta mora imati neku specijalnu namenu bar neki vid podrske gradjanima , ovo je cisto kucanje teksta uz poneku sliku i uz kalendar :) koji se moze naci na milion strana na netu da ne mora ni da se kuca kod. Da, treba vremena da se napravi ovakav sajt ne vise od 5 dana za ozbiljnu ekipu ljudi i recimo jos 10 za planiranje ( mozda sam preterao sa danima ali da ljudi ne zure ) ali to vreme je potrebno cisto za kucanje ovoliko teksta i linkova . Na nekim stranicama nema nikakvih informacija ( posao ) , pa za taj novac mogli su da postave bar default recenicu koja ce nesto reci ljudima kada nema oglasa . Nisam pogledao detaljno ali i ovo sto vidim dovoljno je da mogu reci da je tuzno ovo sto se radi u Srbiji. Nasi ljudi su uglavnom naucili da pricaju o ozbiljnim projektima a ne da ih rade, komunizam je cini mi se jos uvek prisutan . Ono sto zelim reci da tvrdim da znam bar 50 slobodnjaka koji bi za krace vreme odradili mnogo ozbiljniji posao i za mnogo manje novca. Nije problem u tome sto nam Amerikanci placaju za izradu sajta vec nacin na koji oni predstavljaju , odnosno ovim cinom oni smatraju da nas opismenjavaju kao da smo polupismena nacija dok gomila nasih strucnjaka radi bas upravo za njihove firme . I o kakvim platam pricate 20 eur / h to je strasno, da tu cifru u Srbiji mogu da plate samo firme koje su u bliskim odnosima sa Vladom Srbije i koje ne moraju da razmisljaju o svojoj egzistenciji i kvalitetu na trzistu tako da mogu da se gadjaju ciframa a strucnjake vidimo vec na delu. Ovo je rad za pocetnike koji uce kucati kod , cisto da se vezbaju kucati.

  Srdacan pozdrav svima

 5. Ljudi da li ste se pitali koliko kosta jedan ovakav sajt u Evropi ili Americi?

  Toliko od mene ;)

 6. zavisi kakav sajt je u pitanju, nekad se moze napraviti dobar sajt sa 500 evra, cak i neki besplatni blogovi izgledaju bolje od nekih skupih sajtova

 7. Dobra tema. Znam da je vecini nepojmljivo da neko za jedan sajt izdvoji toliki novac, ali to je tako i nije mnogo jer na tim sajtovima radi po 20 strucnjaka, vecina tih sajtova ima razne aplikacije na kojima radi dosta programera, plus imaju ljudi koji samo testiraju sajt i aplikacije, onda oni koji nadgledaju sve to i tako dalje… Sada vidite koliko je potrebno samo da se isplati ljutstvo koje ce recimo 15 dana raditi na tom sajtu… Naravno ima sajtova koji kostaju i po 200e-300e, ali koliko para toliko i muzike. Ja sam kao freelancer uzimao do 400e za <a title="web dizajn" href="http://www.dimenzion.rs/webdizajn/webdizajn.php">web dizajn
  i da mi je neko pre 2 godine rekao ovo ne bih verovao. Ali mi sada vec radimo sajtove za par hiljada evra i jasnije mi je malo kako to funkcionise. Pozdrav svima.

  1. Dobra tema. Znam da je vecini nepojmljivo da neko za jedan sajt izdvoji toliki novac, ali to je tako i nije mnogo jer na tim sajtovima radi po 20 strucnjaka, vecina tih sajtova ima razne aplikacije na kojima radi dosta programera, plus imaju ljudi koji samo testiraju sajt i aplikacije, onda oni koji nadgledaju sve to i tako dalje… Sada vidite koliko je potrebno samo da se isplati ljutstvo koje ce recimo 15 dana raditi na tom sajtu… Naravno ima sajtova koji kostaju i po 200e-300e, ali koliko para toliko i muzike. Ja sam kao freelancer uzimao do 400e za web dizajn i da mi je neko pre 2 godine rekao ovo ne bih verovao. Ali mi sada vec radimo sajtove za par hiljada evra i jasnije mi je malo kako to funkcionise. Pozdrav svima.

 8. Zvuči puno novaca, ali kvaliteta košta i još treba uračunati eventualno održavanje i prepravke

 9. Puno zvuči , ali kod nas se često gleda web sajt i cijena , ali treba gledati da za ozbiljni projekat treba uzeti i fotografa(profesionalca) čija cjena angažmana često bude kao i cjena manje web sajta, a također treba uzeti i pisca tekstova koji će biti recimo stručnjak o koji opet ima svoju cjenu.

Comments are closed.