facebook-redizajn

I ako ni sam nisam verovao, došao je dan kada sam rekao da je Facebook sranje, a njegov poslednji redizajn kolateralna šteta. Sve to može uticati i na to da moj Facebook evenđelizam ode u penziju. Ovo što su uradili jednostavno ne ide u korist korisnika…

Odakle početi? Da li od toga što intezitet promena na Facebooku prelazi svaku granicu ukusa, ili od činjenice da je novi news feed totalno beskorisna hrpa informacija? Uželeli smo se informacije o tome kako tetkine sestre brat ima nove prijatelje, ili nam jednostavno nedostaje podatak o tome kako je naš prijatelj zapravo fan page addict i dnevno postane fan 34 stranice. Nije li to želja Facebooka da dokaže kako je “najjači” i kako gomilu činjenica u, u poslednje vreme razjebanom, newsfeedu treba upotpuniti i tim “relevantnim” informacijama i tako napraviti totalni kuršlus? Smeši mu se naravno i titula novog kralja šuma. Dva put bez vađenja što reče Miloje u nekom od prethodnih postova.

Highlightsa više nema, a recimo da  je zamenjen news feedom koji se generiše na osnovu aktivnosti vaših aktivnih prijatelja (onih sa kojima chatujete, sa kojima ste na slikama) itd, i tome u potpunosti gazi ono insistiranje na razmeni sadržaja od ranije favorizujući sadržaje određene grupe ljudi. A još veći hit u celoj priči je što se do odabranog sadržaja na osnovu aktivnosti tih korisnika aka komentara i lajkova. Pitam se samo kako neki sadržaj da dođe do izražaja, tj. bude komentarisan kad ga uopšte nije moguće videti? Biću dovoljno slobodan da tu pojavu imenujem kao Facebook paradoks. Dakle, kako neće videti i neće komentarisati, odabir sadržaja neće biti prepušten prijateljima nego algoritmu, te onda imamo još jedno logično pitanje, čemu onda social u social network.

I na kraju, kad mi je već do hejtovanja Facebooka dodaću: potpuno je neverovatno da se neki popularan servis ovoliko igra sa korisnicima. Gotovo mu to postaje ključna kompetencija, nešto kao Twitterovi učestali padovi. Ovim potezom verovatno hoće od Facebooka da naprave koristan servis, umesto krckalicu vremena, što po meni nikako nije logično, štaviše liči mi na pucanje u noge.

Videćemo kako će se ovo odvijati, čitao sam zvanični blog povodom redizajna i nisam naišao na pozitivni komentare, te verujem da će morati nešto hitno da se menja. Ne kažem da ovo nema logično obrazloženje sa njihove strane, štaviše mislim da su ovo namerno uradili, ne bi li kroz par dana predstavili super moćan komercijalni alat za dovlačenje posete na vaš sajt, ali način na koji su to uradili nikako nije u redu.

Prigodna pesma

Komentari više nego dobrodošli!

8 replies on “Dan kada je Facebook ućutao svoje evanđeliste

  1. News feed je zaista katastrofalno beskoristan.
    Nadam se, kao što je neko već rekao, da je ovo još samo faza testiranja.
    Slažem se sa komentarom @ajankovic

  2. lite.facebook.com je totalno ok i sta vise podseca na twitter na steroidima ili mozda bolje facebookoidima…

  3. Početak kraja….U želji da budu aktuelni, da prate trendove, poboljšaju ugođaj ili šta već tvorci pomenutih izmena postigli su suprotan efekat. I ako je sve još uvek u test fazi ne nadzire se "svetlo na kraju tunela". Mislim da ću reći bye, bye.
    Međutim, kako reče Mishkin : Jednostavno, moze im se…

Comments are closed.