Stiže mi malopre drugi SMS u veoma kratkom periodu od EuroSalona. Prvi put mi je malo zasmetalo zašto dobijam nešto što me ne interesuje na svoj privatni broj telefona pa sam nekako i prećutao, da bi me nova poruka danas poprilično iznervirala. Dok sam na mejlu navikao na tako neke stvari (a postoji i spam filter koji vrlo rado koristim), ovde mi je tako nešto neočekivano i bitnije ni malo mi se ne sviđa.

EuroSalon SMS spam

SMS marketing nije nužno loša stvar, pogotovu ako imate kvalitetnu i brižljivo skupljanu bazu zainteresovanih potrošača. Vidljivost je gotovo stoprocentna, kako svi makar ovlaš prelete poruku i prime informaciju koju želite da pročitaju. Takođe je dosta jeftino, prosečna cena poruke je oko 2 din (0,02 cent) i cepaj.  Moćno zar ne? Svakako, no uvek postoji ono ali…

Ali nastaje onda kada pokušavate da se odjavite sa te liste koja vas više ne interesuje. Dok kod e-mail marketinga postoji bonton o obaveznom ubacivanju unsubscribe linka u dno maila, ovde to nije slučaj. Obično ne možete odgovoriti na poruku jer se u headeru piše ime firme umesto kontakta sa koji se šalje, a naravno niko od marketara se nije setio da takvu listu napravi onlajn, ili makar da u poruci nagovesti da je moguće odjaviti se sa liste. Niko ne želi da gubi “meso”.

Međutim, kako to obično bude kada je alavost u pitanju nastaje gnev. Korisnici pre ili kasnije polude od poruka koje im šaljete a onda osvane i članak poput ovog u kome vas neko pljuje jer mu šaljete nešto što ga ne interesuje. Eto npr, pojma nemam kad sam dao broj EuroSalonu i da li sam ikada to uradio. Sećam se da sam jednom kupio nešto u njihovim prodavnicama, a čak da sam ostavio telefon sada želim da se isti obriše, jer me smaraju. Kako to da uradim? Nikako, makar ne na pristojan način, a da se ne maltretiram sa zvanjem korisničke službe i prepirke sa kim već sve.  Situacija je utoliko gora što postoje izričiti zakoni koji vam ne dozvoljavaju da šaljete korisnicima poruke bez njihovog odobrenja, ali ko to još poštuje (zašto bi kad ni provajderi usluga to ne rade).

Ono što nikada neću uspeti da objasnim ljudima jeste činjenica da marketing ne treba bazirati na masi već na poverenju. Džaba vam stotine hiljada fanova kada je manje od 1% njih vaša ciljna grupa, hiljade ljudi u SMS listi kada izazivate gnev kod istih ili 2.5 miliona mejlova koje možete kupiti za 100 eur. Da je to tako efikasno, ne bi koštalo toliko koliko košta i nikad se ne može meriti sa pažljivo skupljenom bazom koja možda broji par stotina ljudi, ali onih koje vaš proizvod/usluga zaista interesuje.

Kažu da i ćorava koka ubode neko zrno, samo je pitanje koliko daleko će vas ta strategija odvesti…

18 replies on “Zašto ne volim SMS marketing

 1. Isti SMS sam danas dobio i isto pitanje sebi postavio. Dižemo ustanak, to je jedino… Ček pred izbore da vidiš, čak i na private tel dobijaš poziv da izađeš na izbore, iako tvoj broj zna samo 5-6 osoba. E to zaista pokreće lavinu pitanja tipa:"Odakle Vam moj broj?"

 2. Verujem da siroti Eurosalon s tim nema nikakve veze ;) Igraš sms-nagradnjače? Ja probala jednom, neki ženski magazin (da ne reklamiram sada). Onda shvatim da su oni USTUPILI databazu trećim i četvrtim licima, I povrh svega, da je to uredno pisalo u najavi za nagradnjaču u printu, sitnim slovima.
  Šta sam radila? Poslala natrag sms da me skinu s te liste HITNO. Upalilo. Sve to pre 3 godine.
  Od tada jako pazim kome ostavljam i koje podatke. Recimo, ako mi neko traži geo-adresu radi registracije za događaj, odmah sumnjam na trgovinu databazama….
  Zakon o zaštiti podataka ličnosti to reguliše. Ali slabo ko mari…

 3. To je kao blackhat SEO i ubacivanje ružnih letaka za kupovinu kola ispod retrovizora.

 4. i dobijam iste SMSove i ludim. Jednom prilikom su mi pored SMSa poslali i mejl, na koji sam im najljubaznije odgovorila da me skinu sa njihove liste i da ne želim da primam njihova obaveštenja. Tišina je trajala nekih mesec ipo dana. :((
  Izuzetno neprofesionalno od njih!

  1. e da, i ja sam dobio email, i to na bas privatnu adresu koju ne delim tako lako :(

 5. postoje resenja svakako ali je sve to znatno vise cimanja nego prosti unsubscribe sa mailing liste, sa tim sam poredio…

 6. Spam, spam, spamičak…obožavaju pred izbore, prodajne akcije…pitanje: ko im to dozvoljava? (retoričko, razume se da svi znamo odgovor). Kako se zaštiti je pravo pitanje? Postoji li neki mehanizam osim zahteva da mi se skinu s…liste?

 7. Ah, konačno da neko napiše post na ovu temu. Preduhitrio si me :)

  Tema je vrlo kompleksna samo ako pođem(o) od načina na koji prikupljaju sve te brojeve telefona. Korišćenje prednosti tehnologija na potpuno pogrešan način za rezultat – zapravo nema rezultat.
  Baziranje ovakve "strategije" nije u prepoznavanju želja i potreba potencijalnih kupaca/korisnika već: ovo nas ne košta mnogo, veći broj poslatih poruka – veća mogućnost broja ostvarenih kupovina. APP (ako-prođe-prođe!) Tako da…
  A da ne govorimo o tome da postoje firme koje u svojoj ponudi imaju baze sa brojevima za ovakve kampanje. Kažem, vrlo kompleksno…

 8. Ti da si u pravu i da je pogresno insistirati na kvantitetu bez obzira na kvalitet Spam bi izumro za nedelju dana. On, medjutim, ne izumire nego je sve masovniji. Zasto? Pa zato sto pali…Ja ne branim spam, niti ga zagovaram, ali mislim da gresimo kada kriterijume geeka primenjujemo na opstu populaciju. To sto kod nas licno ne prolazi ni phish i spam ni scam ne znaci da oni koji se time bave na kraju ne zaradjuju.

  1. To je easy rešenje, sad i odmah kada hoćete neke rezultate i to je skroz ok kada počinjete ali je dugoročno prilično loše za razvoj samog brenda. Pali, ali u jako malom procentu i isto tako izaziva gnev kod ljudi, to je cool kad ste mali i nepoznati ali ne i kada želite nešto mnogo veće da napravite od toga.

   Nije ni neistina da je MySpace krenuo sa par 100.000 hiljada mejlova koji su poslali targetiranoj publici i sl, jednostavno od nečega je moralo da se krene ali ne odobravam dugoročnu primenu tog principa.

 9. Probaj ne daj Boze da se prijavis za newsletter izdavaca carobna knjiga :) Ne postoji opcija za odjavu sa mailing liste NIkada. Dozivotno ce te smarati, iako ti saljes mailove, zoves telefonom. NE! pomoci nema. Dozivotno si prijavljen na mailing listu

 10. evo, ja sam uspela sa necega da se odjavim! poslala sam sms sa tekstom "STOP" na cetvorocifreni broj s kog je stizalo "zlostavljanje"… Probajte ;)

  1. ..a i taj cetvorocifren broj je PREMIUM,pa su te i tu klepili po isima..

 11. Imaš anti-spam app za iPhone koji takve sms-ove stavlja u karantinu. Inaće ti je Jelena dobro rekla, zaobiđi ispunjavanje nagradnjača, inaće za 10 godina nećeš ni poštansko, ni email a ni sms inbox moći otvoriti od smeća. ;)

Comments are closed.