Dragica mi je poslala jedan vrlo zanimljiv dokument iz 1951. godine gde se odredjeni 25. godišnjak kažnjava zbog toga što ništa ne radi, niti želi da se zaposli, već život provodi u besposličarenju a i nemilosrdno troši benzin (danas bismo dodali i time nepovoljno utiče na okolinu).

Neki će to nazvati nemilosrdnim komunizmom, a ja bih dodao da je ovo možda i jedini način da se u Srbiji neke stvari dovedu u red, kretanje društva zavisi od kretanja pojedinaca, a ako svi sedimo, teško da ćemo krenuti napred… a priznaćete, mnogo je onih koji sede…

download

16 replies on “Kako se 1951. rešavao problem nezaposlenosti

 1. Ti nemas da pises o nicemu pametnijem? Ili pokusavas da se ovakvim populizmom vratis na Blogostaj sa obzirom da su te izbacili :D loozeru jedan :P

  1. imam, ali nemam vremena :( a bilo mi je zanimljivo, nisam znao da su me izbacili sa blogostaja :(

 2. Insajder mi rekao da si loozer i predebeo i da zato nece da te drze vise tamo. Samo zagadjujes web.

 3. "Smrt fasizmu-sloboda narodu"
  Ne mogu da verujem??? AAAAAAAUUUUUUUUUU brate mili, danas ne bi imali dovoljno prostora da stpamo sve one koji lenstvuju… i trose benzin???? :P :D
  Strasno…

 4. Oduševljena sam! Ako može, ja bih da budem okrivljena i shodno tome zatvorena zatvorskom kaznom od 90-tak dana, zato što je utvrđeno da radim kao skot, vozim auto na lizing i imam tek prosečnu platu. I, možda, da budem u zatvoru sve dok mi ne pođe od ruke da ne radim ništa, vozim svoj auto i primam platu kakvu su imali RIK-ovci. Jer, ovakvo bezakonje se više ne može tolerisati :)))))

 5. Ja bih rekao da mu je ova stavka "vidja se u razna nepozeljna drustva" najozbiljniji prekrsaj :D

 6. Pa prosečan (nezaposlen) čovek, može dnevnicu od 500 dinara da zaradi samo u zatvoru…

 7. @eniac: Hehe, odličan dokument…
  @Pedja: Poštedi nas svojih komentara, nisu ni najmanje zanimljivi

 8. svaka čast gdje si to izkopao, nije bio kriv komunizam, komunizam i danas treba uvesti za malo reda u toj sveopcoj tajkunizaciji…

 9. Da je stari sistem valjo ne bi propo. Ne kazem da je ovaj dobar, ali treba ici napred a ne vracati se na nesto dokazano lose.

 10. Neverovatno deluje iz ove perspektive da je takav sistem postojao. Da voziš sportska kola ili bajk i gluvariš, to je danas ideal.

  Ali naslov o "rešavanju zaposlenosti" zavodi, ipak je taj sistem imao rešeno pitanje zaposlenosti pa je zato moglo da se prigovara onima koji ne rade.

 11. Kad smo kod izležavanja, svrha netbook-a je da uvek bude uz tebe kada si u pokretu, a ne da bude zgodan za surfovanje iz ležećeg položaja – što za posledicu ima ustajanje u poslepodnevnim časovima… :)

Comments are closed.