Office space

Para nikada dosta, a i onda kada ih ima uvek vam se čini da biste ih mogli uložiti u nešto pametnije, u sam posao. Kupiti još koji server, ili pojačati reklamu, štagod. Upravljanje finansijama je od istinskog značaja u celoj ovoj priči, napraviti prioritete u trošenju novca, i obezbediti dobar ROI. Zvuči lako zar ne? No nije baš tako.

Čitajući startup vukove, poput Cubana, postavljam sebi pitanje koliko je zaista važna kancelarija u poslovanju jednog manjeg startupa. Oni javljaju da nije, i da predstavlja uzaludno trošenje novca, novca koji bi se mogao uložiti u neku od gore navedenih stavki. Ali opet da li je zaista tako?

Prednost kancelarije jeste radna atmosfera, stvarane podsvesne slike o kancelariji kao mestu na kome se radi, ali i prilika da okupite ekipu na jedno mesto, time zajedno doprinosite rešenjima. Današnja telekomunikaciona rešenja se trude da premoste fizički jaz i to jeste donekle moguće, ali za prave rezultate ću se ipak pre odlučiti za konzervativniju varijantu. Uz sve to imate i onaj deo vezan za profesionalnost i ozbiljnost same kompanije. Bar je tako u ovim našim zemljicama.

Ali toliko novca nema? Ovo jeste problem, i u tom slučaju ne treba napustiti posao, jer ne možete priuštiti sebi kancelariju (kancelarije u Beogradu predstavljaju dosta ozbiljnu stavku u budžetu). Pa šta onda raditi? Moj predlog je naći stan koji će imati 1 sobu više nego što Vama inače treba za život. Sobu za posao. Na svaki način pokušati distancirati svoj životni prostor od radnog, jer će Vas ova kombinacija sigurno dovesti do očajnih rezultata kako na ličnom, tako i na poslovnom planu (pričam iz iskustva). Računar na 5m od kreveta priznaćete ne deluje toliko motivišuće za posao, kao ni cimeri i porodica, a opet ni društvo ne voli kada je tu a Vi visite za kompjuterom i kao radite pred njima. Možda neće u potpunosti zameniti kancelariju, ali će donekle doprineti radnoj atmosferi i većoj produktivnosti.

Kakva su Vaša iskustva? Kancelarija ili stan, LWP (laptop-wireless-priroda) ili pak nešto treće?

11 replies on “Kancelarija – da i/ili ne

 1. Ako si tamo jos…
  Eniac ponesi mi vode sa vrela Bosne ajde bar jedan kanister.PS ja sam rodjeni Sarajlija :-))
  Na cevape obazezno svrati.
  Totalno of topic sta cu ….eniac
  Ponijelo me he..he..

 2. Zavisi od vrste posla. Ako si uglavnom one-man-show, dobar sto, dobra stolica i definisano radno vreme ili vremenski slotovi.
  Priroda je po meni samo za razonodu. Možda bi mogao da pišeš knjigu u kafiću ali žongliranje sa projektima, poštom, papirima i sl izgleda mi kao prevelik cirkus. :)

 3. definitivno kancelarija, osecate se bolje, radna atmosfera je zdravija, a i naravno je profesionalnije. Kancelarija u kuci ima nekoliko velikih mana, stalno ste na poslu, veoma cesto radite u gaca i jednostavno treba odvojiti kucu i posao :)

 4. Definitivno kancelarija. Moja žena dve godine ima agenciju u stanu i to baš nije najsrećnije rešenje. Posla ima dosta tako da sa svakim pogledom na praznu stolicu pored računara nju hvata nervoza i svaki “slobodan” slobodni trenutak seda za računar.

 5. Kancelarija rulz.

  Iako sam nevoljko usao u investiciju kupovine stana za potrebe ureda (eo bas prosli tjedan) – cinjenica je da to ono sto mi je trebalo.

 6. ti to ozbiljno za ovaj LWP? :) koliko možeš biti produktivan usred parka uz ptičice? ^^

 7. Sto da ne? Ne kao stalno resenje, ali npr volim da radim u basti nekog kafica na suncu, uz muziku i pivce :D Dok se ne napijem hahah

 8. hm, ja od soeb narpavih spavacu sobu, multimedijalnu sobu, sobu za ekipu, radnu sobu, malu teretanu, malu biblioteku, malu radnju za bicikl (joj, kako je nezgodno spavati u sobi kad je bicikl sveze podmazan)…

  sve se moze :D

Comments are closed.