Maca geek

Ponoć je odavno prošla, vi ste tek na pola posla, umorni ste ne osećate glavu baš u potpunosti ali ipak možete da izgurate još koji sat… I sve tako dok se ne raspadnete, poluošamućeni prevrnete u krevet shvativši da je vreme kad ostali spavaju odavno prošlo i da nema šanse da sutra ustanete ranije kao što ste planirali. Ostavite alarm poput slamke spasa uključenim, ali, koga još alarm može da probudi…

Da li vam je poznata ova situacija? Koliko puta ste u poslednjih 7 dana legli posle 1, i to upravo zato što ste proveli vreme za kompom? Hm, da prebrojim… 7?!? Da, opet se vraćamo na onu priču o zavisnosti, ovog puta vezanu za nesanicu, i jako čudan način života. Manje više svi smo negde čuli da je kompjuter glavni krivac za to, i da loš san, bolovi u glavi nisu ništa drugo nego uzrok gore-opisane situacije, iz stolice u krevet. Ali šta je zapravo u pitanju. Nemanja (nema sajt, moraćemo da mu napravimo) me je malopre uputio na jedan zanimljiv link vezan za uzroke umora, i načine na koji možemo da ih pobedimo.

Prvi uzrok me je zatekao u debelom neznanju, a to je da gomila kablova koja nas okružuje može izazvati umor. Ovo nisam čuo ranije, mada jesam za jonizator, ali me nikad nije interesovala njegova konkretna primena. Evo i objašnjenja:

Okruženi ste kablovima
Pozitivni joni, koje emituju elektricni uredaji ili erkondišni, izazivaju pojačano lučenje hormona koji nas čini umornim i depresivnim. Stručnjaci preporučuju korišćenje jonizatora da bi se povećala koncentracija negativnih jona u vazduhu pošto ce nam oni popraviti raspoloženje i podići energiju.

Drugi uzrok pretpostavljate koji je… Internet, kao što sam i gore pisao. Neograničen Internet, nepregledna količina zanimljivog sadržaja (koliko puta ste zaglavili par sati na YouTube-u, ili Wikipediji?) čine da često, ili pak uvek, prekoračimo planiranu dozu budnog stanja čime izazivamo sebi probleme. Hormon melatonin je krivac, materija koja nas stimuliše na san, gde sjaj monitora usporava njegovo lučenje, naročito ako gledamo nešto što zahteva koncentraciju, što je uglavnom slučaj. Nedostatak ove materije nas dovodi do kasnog leganja, a samim tim i lošijeg spavanja što se manifestuje umorom i po spavanju.

Šta raditi? Uvek možemo da se tešimo činjenicom da na mozak bolje radi noću, ili onom da su nam klijenti u drugoj vremenskoj zoni, no Herboteka od koje sam i pokupio deo teksta preporučuje da sat dva pre leganja provedemo uz muziku ili neku knjigu (eh dobra stara vremena). Sa druge strane, moje neko iskustvo, jer sam imao dosta problema sa lošim snom ukombinovanim sa jako čudnim geek snovima (ko čita redovno zna priču o ENTERu), je da gledanje TVa pred spavanje dosta pomaže. Znam da nije čitanje, ali odlično je jer se uglavnom ne koncetrišem preterano na sadržaj (još bolje ako je MTV), i brzo se uspavam, a i mnogo bolje osećam ujutru. Ako imate problema, probajte neku od ovih metoda ili nađite neku svoju, ali jedno je sigurno, a to je da kompjuter treba izbegavati neposredno pre spavanja.

PS. Tekst je napisan posle 1 časa :)