EKV je nešto poput prve ljubavi. Beg iz klišeiziranog turbo folk društva u neku alternativniju svest, gde nam vetar u lice nije smetao. Bend koji je nestajao zajedno sa našom državom, došao vinuo se u zvezde, a zatim i nestao smrću svog frontmena Milana Mladenovića, jednim od najvećih muzičara koje ovi prostori pamte. Vreme je da se nekima koje smo voleli posveti malo više od reči…

Dok sam se ja topio u rifovima Van Goga, stariji brat me je uvek opominjao na EKV, i na činjenicu da VG je samo bleda kopija istog, ali nisam mu verovao. Kasnije, sazrevanjem nekako svi dodjemo i do EKVa, da li sami nekako izbunarimo pesme koje smo kao deca slušali na radiju, ili od nekog starijeg druga dobijemo toplu preporuku za istim. Onda se uvučemo u krug, zamenimo dan za noć i onih par godina za nas provedemo uz muziku ovog benda. Sećam se, kada mi je Dule, jedan od najdražih prijatelja rekao, umrla je Magi… Nisam shvatio težinu tih reči, ali ljudima koji su odrastali krajem 80tih EKV je bio sve.

No, kraj je bio davno pre Magi, tačnije 8 godina kasnije, kada je Milan Mladenović, posle raspada benda i kratke brazilske avanture, otkrio da boluje od raka pankreasa, te je ubrzo, u 36-oj godini života i okončao isti i otišao u legendu.

Svoju karijeru počeo je u kultnom Šarlu Akrobati, zajedno sa Kojom i Vdom, da bi po raspadu istog, početkom 1982. godine formirao bend Katarina II, neki odlaze iz benda, novi dolaze i isti dobija svima poznato ime Ekatarina velika. Bend je zaslužan za 6 vrlo uspešnih albuma nastalih u periodu izmedju 1984. i 1994. godine, albuma na kojima su se nizali hitovi koje i dan danas pamtimo. Poslednji nastup bend je održao na budvanskom festivalu 1994. godine nakon kog je Milanu pozlilo, i izmedju ostalog ustanovljeno da ima rak pankreasa, od kog je u novembru iste godine preminuo. Pored rada u gorespomenutim grupama, ostaće zapamćeno i delo Angels breath snimljeno u leto pre smrti tokom boravka u Brazilu.

Bolji tekst od onoga napisanog na grupi na Facebooku teško da ću napisati:

Ne treba trošiti puno reči na to ko je bio (i ostao) Milan Mladenović.
Ako je postojala osoba koja je htela ”da promeni svet do kraja pesme”, to je bio on. Ako je ikada na našoj sceni, sceni Ex-Yu bilo talentovanih muzičara, koji su muziku obogatili književnošću, ako je bilo ljudi koji su hteli da zaustave ludnicu i ratove,pesmom i da sve ”pretvore u ružan san”, sve se može pripisati upravo njemu. Odradio je svoju misiju za svojih 36 godina i otišao da ne gleda horor koji sledi.

Zato je vreme da se građani Beograda, grada u kome je Milan živeo i stvarao, oduže tako što će naziv barem jedne ulice, Trga… posvetiti njemu.

Pre nas, to su učinili Zagreb i Podgorica, a ovih dana čujemo neke stidljive inicijative od strane članova grupe Van Gogh, i Bajage, da bi Milanu trebala pripasti zaslužena ulica.

Dakle, kako tekst kaže, vreme je da se pridružimo ovoj inicijativi i svojim potpisom podržimo inicijativu za ulicu Milana Mladenovića u Beogradu. Datumi skupljanja potpisa su:

Petak, 7.11.2008, 19h na Trgu Republike
Subota 8.11.2008, 14h na Trgu Republike (postoji mogućnost da štand bude i kod Ruskog Cara)

a mozete više informacija o samom dešavanju videti i na Facebooku. Očekujem vas i obećavam da će moj potpis biti medju prvima!

12 replies on “Peticija za ulicu Milana Mladenovića u Beogradu

 1. Ima nas Beogradjana i van Beograda i van zemlje koji se sećamo. Hoće li biti i online peticije?

 2. Online peticija ne moze da prodje kao zvanicna, tako je barem receno na FB grupi. Morali biste da se sami organizujete u Apatinu – na ulicu pa skupljaj potpise :)

 3. Nazalost u BG je malo teze stici pod trenutnim okolnostima (spremanje ispita i manjak para :S), ali potpuno podrzavam ovu peticiju i jako sam se lepo iznenadio kada sam video ovu grupu na Facebook-u.
  Nadam se da ce grad Beograd odati cast Milanu :)

 4. Moj Apatin nece obeleziti to peticijom i zahtevom za promenom naziva ulice. Detaljnije informacije imate na tom gore linku.

 5. Večeras u Užicu nastupa EKV (or should I say ono što je od njega ostalo) :D
  Pa ako je ostalo još te sete, vi skoknite ‘vamo :D

 6. Zhao mi je shto ne mogu potpisati peticiju zato shto sam iz Makedonije. Nadam se da ce postojati ulica koja ce biti posvecena EKV & Milanu pa i svim clanovima grupe. Srecno!

 7. Kao sto sam vec negde napisao, PROTIV sam toga da grad Beograd dozvoli da neka ulica ponese ime Milana Mladenovica.
  Mislim da bi to bilo nicim zasluzeno. Bavim se mislju pravljenja peticije sa ciljem da se od gradske vlasti trazi da se zabrani ovako nesto.

 8. @Jovan

  Why???

  Možda zbog toga što je pisao odličnu poeziju i još bolju muziku???

  1. Eto, ja više volim Azru, nek se Bulevar Kralja Aleksandra od sad zove Bulevar Džonija Štulića. A moj komšija, gad jedan, voli Smak, pa je hteo da se Knez Mihajlova sad zove Radomira Mihajlovića Točka. Da ne pričam o komšiji ispod, iz čijeg se stana 24 sata dnevno čuje Mile Kitić. On preferira Balkansku. Bolje da ne pokušavamo ništa, jer će ulicu Milan Mladenovića zlobnici za sedam dana prekrstiti u Ulicu špriceva. Uz dužno poštovanje prema njegovom muzičkom doprinosu srpskom rock&roll-u.

   1. Vazno je da mi dobijemo ulicu,ili trg i nazovemo je kako Milan zasluzuje,a zlobnici,neka posle smisljaju,oni nikad nece ostati besposleni!

Comments are closed.