Sa HIVom se danas zivi

 

Priključite se kampanji „Sa HIV-om se danas živi“ i pridružite nam se u nedelju 20. maja. Na Trgu Republike obeležiće se međunarodni Dan sećanja na preminule od side. Aktivnosti će početi u 18 časova i trajati do 22 časa, a u 20 časova počeće paljenje sveća i nakon toga puštanje balona u vazduh. Građani ce pored mogućnosti da upale sveću u znak sećanja na preminule od side, moći i da napišu poruku podrške osobama koje žive sa HIV-om.

Zajedno ćemo u nedelju upaliti 915 sveća. U Srbiji je od ove opake bolesti preminulo 915 osoba.

U Srbiji je od 1984. godine zvanično registrovano 2088 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 1339 (64%) vec obolelo od side, dok je 915 osoba umrlo od side. Dominira grupisanje registrovanih HIV pozitivnih osoba (90%) na teritoriji centralne Srbije, i to uglavnom na području grada Beograda (oko 80%), koji kao i svaka metropola ima više zastupljeno rizično ponašanje, ali i najveći broj testiranja se obavi upravo u Beogradu.

Partnersku kampanju “Sa HIV-om se danas zivi” realizuju Centar E8, UNICEF, UNAIDS, Y-PEER, CIDA, UNDP/HPVPI, JAZAS, Q Club, AID+, GOD, Balkanski projekat za unapredjenje zdravlja mladih na Balkanu, Covekoljublje i UG Kula. Dan secanja na preminule od side obelezice se pored Beograda i u Novom Sadu, Loznici, Pozarevcu i Boru.

Vidimo se tamo!!!

One thought on “Sa HIVom se danas živi

Comments are closed.