Nebojsa Radovic – Personal Blog

Menu & Search

Doček nove godine, Gde za novu i novogodišnje web ludilo

30/11/2008

Teško je ne primetiti ogroman broj sajtova u poslednje vreme koji se bave tematikom nove godine. Sistemom vatre i dima i činjenicom da je sajt napraviti lakše nego ikada, dobili smo masovnu produkciju sajtova koji pokrivaju ovu nišu, pa da bih dobio kompletniju sliku popričao sam sa jednim od osnivača prvog sajta ovakvog tipa u Srbiji (ako ne to onda najpopularnijim) GdeZaNovu.

Kako ovo nije bio klasičan pitanje odgovor intervju, nego opušetno ćaskanje potrudiću se da prenesem neke delove razgovora između nas vezano za ovaj portal.

Za one koji ga ne znaju, Nenad nije neki od likova koji se nešto puno vrzma po domaćim IT forumima, ali to ga ne čini ništa manje referentnim kada je domaći web u pitanju. Jedan od prvih projekata na kojima je sudelovao je nadaleko poznati portal studenata FON-a Puškice, da bi kasnije sa sličnom ekipom osnovao i GdeZaNovu kao i jedan od najpopularnijih studentskih portala u zemlji StudentskiSvet.

Ideja o samom GdeZaNovu portalu nastala je sasvim slučajno, ekipa sa fakulteta koja je organizovala dočeke Nove Godine htela je da napravi sajt sa ponudom za proslavu najludje noći i javila se ideja da se napravi specijalizovan sajt za dočeke novih godina, sličan dosta popularnom KudaZaVikend u to vreme. Sajt se polako razvijao, da bi u prethodne 2 godine dolazio do dosta ozbiljnih rezultata za sajt koji pokriva tako usku nišu. U prve 2 godine postojanja (sajt je nastao 2004.) sajt je beležio prosečno i preko 1000 unikatnih poseta dnevno, da bi prošle godine, imao prosečno skoro 2000 poseta u decembru i time zauzeo mesto lidera na ovom polju. Kako je poseta skakala, tako se i povećavao i broj oglašivača na sajtu, a samim tim i pristup promocije samog sajta, tako da smo isti prošle godine mogli videti na bilbordima širom grada, novinama i slično.

Obzirom da se niša ispostavila kao jedna od profitabilnijih (print nije previše efikasan za ovakav tip oglašavanja, a oglašavanje u medijima je preskupo), u poslednje 2 godine pojavila se manija kreiranja ovakvih sajtova, te danas imamo sigurno par desetina sajtova koji se bave istom tematikom, tako da je ovo verovatno niša sa najviše konkurenata u Srbiji, koji se služe zaista inovativnim načinima da zauzmu prvo mesto. Ako bolje pogledate dobro, par njih se zaisto potrudilo da sajt optimizuje što je bolje moguće za pretraživače, rade se ozbiljne kampanje u društvenim medijima, ulaže se u baner oglašavanje, PPC oglašavanje i slično, što svakako raduje. I ako su ovo sezonski sajtovi, činjenica da ima sve veći broj ljudi koji koriste inovativne tehnike u promovisanju svojih sajtova svakako raduje. Za kraj evo liste sajtova koji se bave ovom tematikom pa prošvrljajte, možda se i odlučite gde ćete za novu godinu :)

 

Lista sajtova za docek nove godine:

Gde za Novu
Najludja Noć
Furka dešavanja za 31. decembar
Novagod
Srecna Nova
Moja Nova Godina

Nova godina i društveni sajtovi:

Doček nove godine na Facebooku
Nova Godina na Twitteru

Ukoliko znate još neke sajtove, postujte u komentarima pa ću ih ubaciti u listu. Hvala :)

Nebojša Radović

Radoznali posmatrač koji neka od tih posmatranja pretvori u reči. Idealno reči koje izazovu one koje čitaju da probaju nešto novo, a život baziraju na akciji - ne izgovorima.

Related article

[INFOGRAFIKA] Najveće zvezde srpskog Interneta

Kao neko ko je godinama prisutan na sceni osećao sam…

Da li je 60.000 eur nužno i previše za jedan web sajt?

Jeftini senzacionalizam je trend koju je Internet doveo do neslućenih…

Skok u nepoznato

Juče je u novom broju nedeljnika NIN na 30-toj strani…

9 Discussion to this post

 1. :) naravno da postoji još neki ozbiljan :)
  http://www.novegodine.com ili http://www.novegodine.rs

 2. BTW i imam sličan post na našem kompanijskom blogu

 3. Shin-en says:

  Улазимо у трећу сезону :)

  http://www.novogodisnjaprodavnica.com/

 4. […] postojećih tzv portala gdezanovu, najluđanoć, novagod, srećnanova, mojanovagodina (izvor Eniax) došli smo do zaključka da nešto tu nije kako […]

 5. […] postojećih tzv portala gdezanovu, najluđanoć, novagod, srećnanova, mojanovagodina (izvor Eniax) došli smo do zaključka da nešto tu nije kako […]

 6. Bjuti says:

  Evo ga još jedan http://www.docek-nove-godine.com

  Ovaj mi deluje još i najbolje urađen.

 7. uh pa sad…. pre bih bjuti rekao da je srecnanova.com lepsi :)

 8. Gost says:

  Nagradno pitanje.
  Ako proverite datum osnivanja sajta koji je prvi portal počeo sa radom?
  Da skratim http://www.novagod.com – 2004.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Type your search keyword, and press enter to search