Upravo se nalazim u jednoj vrlo zanimljivoj situaciji. Naime u prilici sam da se takmičim sa TechCrunchom oko toga ko će prvi objaviti vest o seed investiciji ShoutEma, zanimljiv izazov, ne?

ShoutEm

Pedja je pre par dana u jednom od svojih postova sa LeWeba, predstavio ShoutEm i odradio podcast sa jednim od članova ShoutEm tima, gde ste jasno mogli čuti šta je to ShoutEm, do koje faze razvoja je trenutno stigao, ali i koji mu je biznis model što je obično ahilova tetiva microblogging servisa.

Ako bismo trebali u nekoliko reči opisati isti, koristio bih izjavu Viktora (takođe ShoutEm ekipa), gde je isti opisao kao Ning za Twitter korisnike na skoro održanom TMT Venturesu, gde je i ShoutEm učestvovao u okviru 7 minutes takmičenja. Za one koji ne znaju šta je Ning, u pitanju je web aplikacija koja Vam omogućava da kreirate sopstvenu društvenu mrežu, gde postoje neke uspešne implementacije čak i na lokalnom webu . Ono što je Ning za društvene mreže, to je ShoutEm za microblogging, dakle omogućava vam da kroz nekoliko vrlo prostih koraka kreirate sopstveni Twitter, i okupite svoju ekipu oko istog.

Ono što je možda bitnije za sam ShoutEm, a što bi moglo koristiti drugima koji kreću na globalno tržište, jeste način na koji oni promovišu svoj proizvod, na prvi pogled knjiški ali ipak neuobičajen za naše tržište. Pored LeWeba, prisustvovali su i na Web2Expo-u u Berlinu i uz ne toliko puno uloga pokušali privući pažnju na sebe (iz razgovora sa Viktorom tokom TMT-a između ostalog smo pričali i o cenama štandova na ovim konferencijama i u pitanju su zaista cifre koje se mogu priuštiti ako imate malo ozbiljniji web biznis iza sebe, a ROI je više nego očigledan, od promocije do kontakata). Ipak je objava na TechCrunchu nešto što može itekako uticati na early adoptere, da isprobaju servise i možda podele koju reč o njemu što svakako doprinosi rastu zajednice i besplatnom publicitetu. Na tome im svaka čast.

Sama investicija je vrednosti 350.000 eura, i namenjena je daljem razvoju mreže pre svega za mobilne platforme, iPhone, Windows Mobile i Android obzirom da je od početka projekta fokus bio na istim. Drugi benefit investicije biće smanjenje cena premium paketa te će isti biti dostupni većem broju ljudi. Investitor je ipak došao iz Hrvatske Bicro (Poslovno inovativni centar Hrvatske) – nastao po ideji na finske i izraelske fondove nastale u doba recesije, koji u svom portfoliu imaju velike kompanije poput Nokie. Danas, upravo zahvaljujući Nokiji, Finska ima i do 20 puta veći povratak uloženog, kroz poreze koje ove firme plaćaju. Pitanje je koliko će vremena trebati da se ovakvo nešto pojavi u Srbiji, uglavnom sjajna inicijativa.

Za kraj spomenuo bih i ljude koje stoje iza ShoutEma. U pitanju je Five Minutes, ekipa specijalizovana za social web, nama poznatija verovatno po sajtovima Ptičica i Trosjed a jedna od instanci ShoutEma, je i Zrikka prva hrvatska microblogging mreža.

U svakom slučaju, želim im puno uspeha u daljem radu uz nadu da će se ovime pokrenuti talas investicija u Internet u regionu, te da će i neki projekti iz Srbije uspeti da konkurišu na svetskom tržišu. Ostaje da vidimo!

13 replies on “Eksluziva: ShoutEm dobio seed investiciju!

 1. Ma uspjet ce oni bez brige ;). To se vidi iz aviona.

  Vjerojatno su prvi koji nude takvo sto i vrlo dobro koriste to. Pitanje je vremena kad ce se pojaviti prva konkurencija te koliko ce dobra biti ta konkurencija.

 2. To su one stvari posle kojih sam sebi kazes: jbte, kako se ja ovoga nisam setio!

  Meni nesto samo nije jasno.. Dobro, n00b sam, mozda mi zbog toga nije jasno xD

  Pazi: Investicija od 350.000 evra. Za razvoj, kako mi se cini, klijenta za mobilne uredjaje. I za db servere. Da li sve to kosta 350.000 evra? Rec je o klijentu za microblogging, ne za eBanking ili nesto jos zahtevnije… Zbunjen sam…

 3. Pitanje na koliko godina se odnosi pomenuto sufinansiranje.

  Inace, plate za 4 programera plus doprinosi je vec 150.000eur godisnje.

  Dodaj ~50-100k troskove konsaltinga i monitoringa koje ce verovatno prebiti sufinansijer (nisam gledao uslove, ali pretpostavljam), zakup prostora, troskove marketinga i reprezentacije,… i vidis da internet uopste nije jeftin posao.

 4. Veliki GZ za Shoutem, još jedan primjer the egg of columbusa :) … i 350.000 nije malo, al bome nije ni puno, al siguran sam da će se iskoristiti na pravi način :)

 5. @SadClown – 350k € i nije neka opet tako velika lova ;). Pogledaj kolko vani startupi dobe u prvoj investiciji

  @Goran Rakic – na svakakve gluposti se u hr trosi novac te smatram da je pametnije u ovakvo sto uloziti danas, nego u neke dionice ili fondove recimo ;)

Comments are closed.