Na DPTu se pojavila odlična tema o tome koliko je fakultet bitan za pronalazak posla u našoj struci. Da li je potreban fakultet ili se ipak možemo zadržati na kursu? Jedno je zajedničko svi traže znanje, a činjenica da ste završili fakultet nikako vas neće sputati u tome. Uskoro i moja lična iskustva i zašto je dobro biti student, iz perspektive nekoga ko je deo ove naše čudesne struke. Priključite se diskusiji!

Malo mi je debilno da sam sebe citiram, pa evo linka do posta koji sam ostavio na DPTu.

9 replies on “Fakultet vs kursevi [updated]

 1. i jedno i drugo može biti dobra stvar, a može biti i totalno bacanje novca, sve ovisi o predavačima na fakultetu ili na kursu koliko su kvalitetni i znaju o čemu govore i kako danas svijet funkcionira, oni mladi i nadobudni koji žive u knjigama ili oni stari profesori koju su 100 godina za drvenim plugom totalni su gubitak vremena i što je najvažnije žderači novca…

 2. “Uskoro i moja lična iskustva i zašto je dobro biti student”

  Pa dobro je biti student, u to nema sumnje. I meni je studiranje mnogo pomoglo, odvojio se od kuće, došao u Beograd, upoznao mnoge ljude itd.

  Sad što školu nisam završio i da li sam trebao, to je već drugo pitanje. :)

 3. Fakultet nije garancija za uspeh (profit, novac), ali zavrsen fakultet povecava sanse i daje odlican stub ka sigurnoj, stabilnoj, uspesnoj karijeri.

  Usled usko stecenih korisnih znanja, putem kursa ili licnog usavrsavanja, moze se zaraditi novac na duzi vremenski period, ali to nikako ne znaci da treba nastaviti i “bezati od skole” po cenu karijere.

  To je moje misljenje.

 4. Apsolutno se slazem sa tvojim postom na DPT, jedina zamerka je ta sto se, za razliku od tebe, nisam toliko proslavio po studentskim organizacijama, tipa AIESEC koji si naveo… Iz licnih razloga, da sad ne crnim ovde :]

  Jedna bitna stvar vezana za kurseve i sertifikate je to sto ulazes veliki novac zarad neke uze specijalizacije, tj. predstavlja konkretno okretanje konkretnoj tehnologiji i brendu, koji imaju svoje alternative (recimo Java vs. C#, php vs asp.net, Cisco vs MCNA…), a smatram da dok si mlad, tj. dok ne nakupis 5-10 godina radnog iskustva, ne treba da se usko specijalizujes nego da sagledavas stvari sire…

 5. Mislim da je loše to, što u zakonu o obrazovanju Srbije ne postoji stepenovanje za akademske kurseve tipa IT-akademije i slično, kao što je slučaj na Zapadu. Na primer poslodavac traži minimum VI ili VII stručne spreme,što znači da ti kao neko sa završenim kursom i zvanjem lincenciranog inženjera nisi ekvivalentan VI stepenu da apliciraš za posao a imaš isto znanje i stručno si osposobljen za obavljanje takvog posla. Malo je kontradiktorno da budeš nekakav inženjer a vodiš se da imaš IV stepen pa poslodavac neće da te zaposli.

Comments are closed.