I ako sam uredno objavio slike unboxinga, utiske svom prvom netbooku sam ostavio za kasnije. Što zbog perioda u kom sam bio jako zauzet (odavno nisam imao ovoliku pauzu u pisanju), što zbog činjenice da je ovo parče hardvera ipak potrebno provući kroz ruke da biste mogli da date neki objektivniji utisak.

MSI WIND U100

Razlog zašto ranije nisam imao i prenosni računar je vrlo jasan, mada mnogim ljudima i neshvatljiv. U uobičajenom danu provodim često i po 10 sati dnevno za kompjuterom, na šta nisam baš ponosan ali takav je posao, a i obzirom da sam se odvikao od TV-a, to mi je jedini izvor informacija. Međutim kako su se učestala putovanja u poslednje vreme, konferencije šta već, zaista je bilo neophodno da nabavim nešto, a odluka da to bude baš netbook je iz razloga što je mali, lagan, ima solidnu bateriju i na kraju nije preskup, za razliku od ranijih mini verzija laptopova.

Zašto MSI Wind?

Obzirom da cimer drži EeePc imao sam prilike da se sretnem sa nekoliko Asusovih modela, dugo sam bio za to da uzmem model 901, koji ima ludačko trajanje baterije od čak 5 sati ali se taj model nije pojavio u maloprodajama kod nas već se više furao 1000, koji mi je uzivo gledajuci, bio preveliki i dosta tezi od ostalih modela. Takodje ASUS ima dosta lošiju tastaturu od ostalih modela, tasteri su sitniji i teži za kucanje u odnosu na konkurente, Acer i MSI. Za Acer nisam imao nikakve informacije, dok mi je za MSI preporuku dao Mileusna, koji je probao uživo sva tri modela i na kraju ipak uzeo ovaj.

Utisci

MSI Wind U100 je zaista moćan mali računar i rad na njemu, pre svega mislim na neke office stvari, ne na grafiku ili nešto što zahteva mnogo veći monitor, je jako udoban. Tastatura jeste manja od standardne ali recimod a se ta razlika uopšte ne primećuje. Težak je svega oko kilogram tako da ćete često zateći sebe u situaciji da zadremate sa netbookom na stomaku :) što baš i nije preporučivo :D

Napomenuo sam da je ovo ipak računar za office rad, tako da, što zbog nezgodne rezolucije (1024×600) što zbog ne toliko kvalitetnog touchpada (ipak je manji od klasičnih, a dugmići nisu jasnije izdiferencirani) raditi recimo u Photoshopu nije baš najudobnija aktivnost. Ali ono u čemu će netbook biti Vaš nerazdvojni prijatelj jeste svakako surf, klasičan office rad (Word, Excel itd) i pregledanje multimedijalnih sadržaja. Obzirom na svoju veličinu (model od 10 incha ipak nije toliko veliki koliko sam ja mislio), vrlo je udobno nositi ga sa sobom na putovanja, manji je od A4 sveske, neptimetne težine, tako da će u rancu biti gotovo neprimetan. Svi oni koji često putuju, znaju kolika je dosada ići busom na relacije duže od 1 sata. Ovde netbook zna da bude itekako koristan mališa.

Ovde se dotičemo i baterije. Baterija za MSI Wind traje oko 2 i po sata pri standardnom režimu rada (bez muzike u pozadini, sa smanjenim osvetljenjem ekrana) što je ok, a odličan dodatak svemu je i činjenica da je moguće kupiti šesto pa čak i devetoćelijsku bateriju, koja znatno produžava rad istog. Naravno, u tom slučaju povećava se i težina i smanjuju šanse na izboru za mister netbooka, ali nije loše imati u rezervi.

Mane

Što se tiče mana, većinu sam pobrojao (touchpad, rezolucija) ostale 2 se mogu vezati za monitor. Prva je težina monitora, koja je veća od ostalog dela netbooka, tako da na mekim podlogama ne stoji ravno a druga je vezana za, čini mi se klasičnu MSI boljku, a to je da se monitor usled čestog pomeranja “olabavi” pa je potrebno naći nekog ko može da zategne navoje koji drže monitor.

Suma sumarum

MSI Wind je sjajni mali računar koji treba imati u svojoj kolekciji ako to možete da priuštite. Veliki deo svakodnevnog ne toliko zanimljivog posla moćićete da obavite sa mnogo zanimljivijih lokacija od radnog stola bez da se nervirate zbog toga što vaš računar sa sve kablovima i torbom ima 5 kilograma.

Ali, moram da priznam da su se i moje sumnje vezane za kupovinu prenosnog računara obistinile. Nekada to nije loše, kada na faxu recimo čekate 3 sata rezultate, ali kada je kao sada 16 stepeni napolju, možda je ipak bolje ostaviti tehnologiju po strani i prošetati, umesto da ležite u krevetu i pišete blog :) baš kao što kaže slogan ComTrade-a, Enjoy life, not just equipment.

Ako Vas interesuje još detalja vezano za ovaj računar, tu su komentari, biću rad da odgovorim.

15 replies on “MSI Wind iskustvo aka stigao mališa

 1. Pingback: linke.rs
 2. Lep je MSI, ali ne bi ja menjao moj Acer Aspire One :)
  Interesuje me najviše koliko ti se greje, pošto moj ume poprilično da podigne temperaturu u sobi :)

 3. “tako da ćete često zateći sebe u situaciji da zadremate sa netbookom na stomaku”

  Ovo se baš meni dogodilo :)))

  Također, riječ o Windu, no ja sam imao linux verziju – 8.9″ ekran, što je na kraju presudilo i da ga prodam (i za mene ipak prekratko trajanje baterije, but, maybe its just me).

  Sve u svemu, bio sam zadovoljan, za putovanje – odličan.

 4. @deda: pc berza, pakom, CT, i ostali imaju online cenovnike. Mnogi rade i online prodaju (plaćanje pouzećem ili karticama). Za Pakom i CT sam siguran da šalju poštom, u Pakomu je za njega besplatna poštarina.

 5. Mene je kostao 340 eur plus porez, u pitanju je verzija sa diskom od 120 gb, uzet je kod druga u radnji, ali ima ga u Pakomu, PcPracticu, BigAppleu, gde osh ;D

 6. Sve ovo što si ispisao važi za skoro sve netbook računare. Razlike su minimalne… ASUS Eee PC postoji u zilion varijanti (planirano je oko 20 modela ako se dobro sećam) i prava je šteta što se kod nas (trenutno) mogu kupiti samo dve.
  U svakom sl. jesi li razmišljao da mu metneš neki Linux (ionako imaš mnogo više upotrebljivog prostora na njemu nego ja na mom Eee-u) pa makar i kao dual-boot?

 7. An attention-grabbing dialogue is worth a comment. I feel that you need to write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not brave enough to speak on such topics. To the next. Cheers

Comments are closed.