Nebojsa Radovic – Personal Blog

Menu & Search

Ne postoji tačan odgovor

08/07/2014

Često tako sa snajkom (bratovom ženom za one sa slabijim poznavanjem) pričam o izborima koje smo napravili. O porodici u njenom slučaju i karijeri u mom. O lepim stvarima i teškoćama, kompromisima i onome što dolazi. I uvek dođemo do istog odgovora – a to je da pravi odgovor ne postoji. 

U našoj prirodi je da stalno želimo više – da budemo vredniji, pametniji, bogatiji; da vidimo svet i formiramo porodicu, kupimo stan i pošaljemo decu u najbolje škole. Problem ovog pristupa je što se to više izražava u brojevima bez kraja, a dešava u vremenu gde dan i dalje traje 24 sata. Uspeh leži u odlukama koje donesemo, a koje opet ne mogu uvek biti dobre jer ne zavise samo od nas. Kao što za dilemu iz uvoda nema pravog odgovora tako je i sa odlukama.

Sve se svodi na to da svaki put ima svoje prednosti i mane. Lepota je u balansu nesavršenosti i nemogućnosti da imate sve. Nekima je to frustracija, a nekima motiv da postanu bolji. Meni prvom je bila frustracija, a onda sam upoznao one ka kojima sam stremio i video stvari koje im nedostaju. Ovo mi je pomoglo da cenim svoje mane i budem opušteniji zbog toga što jesam (i nisam) i šta imam (i nemam). Niko od nas nije savršen i uvek će biti onih kojima će smetati vaš put, ali to je život i na njega ne postoji univerzalno tačni odgovor. Umesto toga treba težiti da frustracija preraste u motiv da uvek težite boljem.

Kada vas kritikuju i dele savet više, saslušajte ali i setite se da ne postoji tačan odgovor na pitanje zvano život. Ali ono što postoji, u moru svih tih netačnih odgovora, su odgovori koji su dovoljno dobri. I to je valjda suština, naučiti da uživaš u dovoljno dobrom. Da shvatiš da sreća nije sve, već dovoljno. Nekima su to prijatelji i porodica, nekome karijera i novac. Nekome sve po malo. A lepota, kao što rekoh, upravo u tom nesavršenom balansu koji se svojstven samo nama. Lepota jer je motiv da budemo još bolji, a ne frustracija.

Nebojša Radović

Radoznali posmatrač koji neka od tih posmatranja pretvori u reči. Idealno reči koje izazovu one koje čitaju da probaju nešto novo, a život baziraju na akciji - ne izgovorima.

Related article

Kako da od vremena izgubite sa malom gol razlikom

Često se vraćam na to koliko je sjajno imati lični…

Kako preživeti dvadesete

Imam 30 godina. Teška rečenica za nekoga ko nikada nije…

Nepostojana nula

Nepostojana nula

Imam osećaj da ceo život kasnim. Iz malog grada preselio…

Discussion about this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Type your search keyword, and press enter to search