Buraz mi stalno nešto petlja sa kolima, uvezi, izvezi, prodaj, kupi, to mu je i hobi i posao i nešto čime se svakodnevno zaluđuje. S tim u vezi moji odlasci kući se delom svode i na zajedničko kačenje oglasa trenutnog voznog asortimana te sam imao priliku da se upoznam sa top naslovima kada su autooglasnici u pitanju. U principu nema tu previše filozofije, ovaj model, ima felne itd, sve se svodi na manje više iste podatke koji se kopiraju od sajta do sajta. Međutim ima onih koji agilnije gledaju na promene na tržištu i jedan od sajtova me zaista oduševio jednom sitnom, ali zaista bitnom promenom.

mojautor

Negde na ovoj slici iznad videćete padajući meni sa naslovom Englez. Onima koji ne žive u Srbiji, ovo bi verovatno bio Easter Egg ili nešto slično, ali to zaista nema nikakve veze sa tim. Razlog leži u činjenici da se u našoj zemlji, legalno ili ne (a pre će biti ovo drugo) u poslednje vreme pojavio se ogroman broj vozila sa volanom sa desne strane, karakterističnim za Veliku Britaniju, i njihovu večitu težnju da budu posebni tako što će voziti suprotnom stranom za razliku od celog sveta.

Sviđalo se nama ovo ili ne, činjenica je da je broj ovih automobila na tržištu u porastu i samim tim kao oglasnik koji se bavi samo automobilima, neophodno je bilo pokriti i ovu osobinu. Da je u pitanju horizontalni oglasnik, koji pored automobila pokriva sve od igle do lokomotive pitanje je da li bi vlasnik mogao sebi da omogući ovoliku prilagodljivost. Cool je biti veliki, pokrivati sve opcije i imati monopol, ali imajte na umu da neko mali ima mogućnost da radi mnogo brže i prilagođenije tržištu od vas. Proći će valjda vreme kada će svi svoje oglase postavljati na Blic i B92 i tražiti priliku da se efikasnije oglašavaju, tražeći relevatnije izvore za njihovu ciljnu publiku. To je prilika da nađete svoju nišu i gurate je godinu dve, a rezultata će sigurno biti.

Dodao bih još i ovo – niše se ne odnose samo na biznis (ili web biznis u našem slučaju), one su način života. Ako se kladite igrajte samo NBA, kockate usavršite se za Texas Hold’Em, jurite ribe neka to budu one koje se kreću u sličnim krugovima kao vi, bićete brži na promene u društvu i pohvataćete fore a time veća je i verovatnoća da ćete uspeti.

Napomena: Nisam spomenuo sajt sa slike, u pitanju je mojauto.rs

11 replies on “Niše omogućavaju prilagodljivost

 1. Super ti je primer.
  Kad razmisljam o svojoj nisi, ne pada mi na pamet da prestanem sa kakila/pikila blogovanjem, al stvarno,lol :P
  Izgleda smesno, ali nije…
  Pozdrav od Deke… :D

 2. Kod nas je legalno posedovati i voziti automobil sa volanom i sa leve i sa desne strane.

  1. cuo sam neke glasine da nije, ali kao sto Marko kaze u najmanju ruku je nebezbedno voziti iste.

 3. Jap,
  legalno je voziti takav automobil, ali ipak pomalo nebezbedno, npr prilikom preticanja.

  Niša ili ne, to je pitanje samo na slabije razvijenim tržištima.
  Na jako razvijenim tržištima sa velikom konkurencijom to je zapravo jedina mogućnost za nekog novog igrača.

 4. Slažem se sa tobom u vezi niša. ALI, ukoliko se neko kod nas želi baviti web-om, pa još pokušavati da od toga živi gotovo da je nemoguće držati se jedne "teme" i zaradit novac. Svaštarenje je neizostavno što naravno utiče i na sam kvalitet.

 5. Nise, ili segmentacije trzista po bilo kom osnovu, je uveliko pozitivan trend van granica nase zemlje, ali polako dolazi i kod nas (iz licnog primera: omladinski turizam…).
  Odavno je Kotler rekao da ko pronadje neku novu ljudsku potrebu i zadovolji je bice milioner. Tako da samo napred ka specijalizaciji poslovanja :)

 6. Serija tekstova o nišama! i ako! to je suština web marketinga.

  @Slavko, svaštarenje povećava posetu, ali se gubi na ciljanosti publike. Danas se sve više ceni konkretna ciljna grupa, tu nema gubitaka. Evo da pitamo ljude iz HttPolla :)

 7. Није код нас нелегално возити ауто са воланом на десној страни, пре пар месеци се шушкало да ће изменити нешто у закону тако да постане нелегално, али изгледа влада има преча посла…

 8. Не бих се сложио и са тим да је небезбедно возити такве аутомобиле, пре бих рекао да је то ствар навике, ко успе да се навикне он вози као и сваки други ауто. За разлику од возача, мислим да је много непријатније сувозачу када се вози на левој страни. :)

 9. И на крају, већина тих возила која се увезу, буду преправљена тако да имају волан на левој страни опет, нема разлога за бригу… ;)

Comments are closed.