Večeras smo dobili nove Facebook strane, identične našim profilima. Super, jer sada nećemo morati da pravimo posebne profile, ali i ne tako super zbog nekih drugih stvari. Između ostalog i jedan biznis koji sam pokretao je upravo umro. Počivaj u miru moj nesuđeni biznise.

photo: Mashable

Umesto Facebook strana dobili smo mutirane Facebook profile tako da se sada možemo logovati pod našom stranom i pratiti notifikacije kao što pratimo za lični profil. Pozitivno je što će ovo verovatno značiti i omogućavanje email notifikacija za strane što može u mnogome da olakša posao nas koji visimo na 10 strana.

Gde su tabovi?

Negativno je što više nema custom landing strana po defaultu, FBML tabovi su ostali u igri, ali su sada u drugom planu što predstavlja i odumiranje jednog biznisa koji mi se polako razvijao – CustomLanding.com. Očito se na Facebook nikada ne treba oslanjati jer nikada ne znate koji im je sledeći korak. Preleteo sam kroz opcije novih strana i nisam našao opciju da ovi tabovi budu defaultni, što opet ne znači da neće vratiti ako bude dovoljno kritike (setite se eksporta podataka na eventovima).

Strane kao profili, dobro ili loše?

Druga negativna stvar jeste ta potreba da se strane ponašaju kao profili tako da one sada mogu lajkovati i komentarisati na drugim stranama jednako kako to rade i realni korisnici. Mogu samo da zamislim kakav će ovo epilog da ima u narednih 15 dana do Nove godine, kada mi svaki pametnjaković koji vodi ove strane postuje na svim stranama kako organizuje najluđi doček ikada. Mislim da im je ovo ipak bio potez viška.

Pitanja i ankete

Ankete su već postojale kroz Polls aplikaciju ali lepo ih je videti ovako integrisane u strani a pitanja su novi momenat na stranama i ličnim profilima. I ako korisna opcija, i dalje mi se ne sviđa ta potreba FB-a da uđe u svaki segment tržišta. Obzirom da sad FB ne radi zbog izbacivanja promena ostaću bez detaljnijeg komentara.

Opet ne treba gledati previše crno ili belo, kako to obično biva sa FB, promene nađu svoju upotrebu voleli ih mi ili ne, šteta je samo što njihova potreba za kontrolom uništava neke stvari koje su bile zaista korisne. Jednostavno im se može…

Update

Izmene koje su se dogodile juče su navodno slučajne, i deo su testiranja novih verzija strana koje treba u budućnosti da nam dođu. Tvrde da je ovo samo eksperiment, ali ne treba da čudi da je ovo živo testiranje novih opcija i reakcije publike na iste. Čekamo nove izmene, a do tad pročitajte šta su još “slučajnim updateom” promenili.

PS. Našao sam kako se menja tastatura.

12 replies on “Nove Facebook strane i šta nam novo donose

  1. Dobro si primijetio pozitivne i negativne strane. Posebno mi se svidja komentar: “Očito se na Facebook nikada ne treba oslanjati jer nikada ne znate koji im je sledeći korak.”

    1. da, ostavili su nam jos malo vremena da se radujemo ali neminovno je da ce ove promene doci live kad tad

  2. Ja pročitao Nebojšin tekst, odem na FB, a ono ništa . Reko popio čovek nešto sinoć :) . Posle ukapiram da su ovi iz Facebooka rolovali promene nazad, još nešto eksperimentišu.

    Čini mi se da je ovo drastična promena za sve koji se bave Facebook biznisom…

Comments are closed.