Nebojsa Radovic – Personal Blog

Menu & Search

Preko Kickstartera do 10 miliona dolara investicije

19/06/2012

Popodne je za sada obeležilo predstavljanje Peeble, pametni sat koji se nadovezuje na vaš pametni telefon i kupi od njega notifikacije o primljenim porukama, emailovima, notifikacijama… Nešto o čemu se do sada pričalo, ali nije bilo i izvedeno na način na koji bi većina nas želela.

Specifičnost ovog projekta leži u činjenica da je, nakon odbijanja od strane investitora, novac obezbeđen putem platforme za grupno finansiranje (crowd funding) Kickstartera. I to čak 10 miliona dolara za 30 dana.

Prednost Kickstartera nije samo u mogućnosti da dobijete novac, već i u mogućnosti da izložite vašu ideju većem auditorijumu i tako saznate da li je ona dobra za izvedbu, da li postoji interesovanje, šta je potrebno izmeniti i sl. U ovom slučaju veliki broj ljudi se prepoznao u problemu korišćenja telefona u situacijama kada vozite bicikl ili trčite, pa je pametna integracija časovnika sa mobilnim telefonom prepoznata kao dobra i našla zdravu investiciju za masovniju proizvodnju. Proizvod je sada moguće kupiti na njihovom zvaničnom sajtu, a posebno me raduje činjenica da će ponuditi otvoreni API za pravljenje novih aplikacija. Verujem da će  otvaranje proizvoda javnosti doneti gomilu novih upotreba o kojima ni sami proizvođači nisu razmišljali.

Svakako Peeble je odličan primer kako možete doći do investicije na drugačiji način, a ukoliko ste radi da podržite neki od domaćih projekata, na Kickstarteru imate nekoliko ideja koje će vam se možda svideti.

Nebojša Radović

Radoznali posmatrač koji neka od tih posmatranja pretvori u reči. Idealno reči koje izazovu one koje čitaju da probaju nešto novo, a život baziraju na akciji - ne izgovorima.

Related article
Ostavi se sine tvitovanja

Ostavi se sine tvitovanja

Da mi je neko pre 6 godina rekao da je…

17 saveta za time management Martina Varsavskog

Jedna od karakteristika LeWeba jesu i tzv. "soft skills" predavanja,…

Jamie Oliver i Kevin Systrom – “Reči znaju da budu otrovne, fotografije su mnogo zahvalnije”

Jamie Oliver i Kevin Systrom – “Reči znaju da budu otrovne, fotografije su mnogo zahvalnije”

Drugi panel današnjeg dana ugostio je naizgled neobičnu kombinaciju -…

4 Discussion to this post

  1. Atlagic says:

    Super stvar, malo samo da je veći displej, samo malo :)

  2. […] Preko Kickstartera do 10 miliona dolara investicije […]

  3. […] Šta je Crowdfunding, iliti: dinar po dinar… – PREKO KICKSTARTERA DO 10 MILIONA DOLARA INVESTICIJE – Crowdfunding (Gaming) renesansa – Šta su…crowdsourcing i crowdfunding […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Type your search keyword, and press enter to search