Popodne je za sada obeležilo predstavljanje Peeble, pametni sat koji se nadovezuje na vaš pametni telefon i kupi od njega notifikacije o primljenim porukama, emailovima, notifikacijama… Nešto o čemu se do sada pričalo, ali nije bilo i izvedeno na način na koji bi većina nas želela.

Specifičnost ovog projekta leži u činjenica da je, nakon odbijanja od strane investitora, novac obezbeđen putem platforme za grupno finansiranje (crowd funding) Kickstartera. I to čak 10 miliona dolara za 30 dana.

Prednost Kickstartera nije samo u mogućnosti da dobijete novac, već i u mogućnosti da izložite vašu ideju većem auditorijumu i tako saznate da li je ona dobra za izvedbu, da li postoji interesovanje, šta je potrebno izmeniti i sl. U ovom slučaju veliki broj ljudi se prepoznao u problemu korišćenja telefona u situacijama kada vozite bicikl ili trčite, pa je pametna integracija časovnika sa mobilnim telefonom prepoznata kao dobra i našla zdravu investiciju za masovniju proizvodnju. Proizvod je sada moguće kupiti na njihovom zvaničnom sajtu, a posebno me raduje činjenica da će ponuditi otvoreni API za pravljenje novih aplikacija. Verujem da će  otvaranje proizvoda javnosti doneti gomilu novih upotreba o kojima ni sami proizvođači nisu razmišljali.

Svakako Peeble je odličan primer kako možete doći do investicije na drugačiji način, a ukoliko ste radi da podržite neki od domaćih projekata, na Kickstarteru imate nekoliko ideja koje će vam se možda svideti.

4 replies on “Preko Kickstartera do 10 miliona dolara investicije

    1. Ovo je još rana faza proizvoda, verovatno će se to menjati vremenom.

Comments are closed.