Drugi panel današnjeg dana ugostio je naizgled neobičnu kombinaciju – svetski poznatog kuvara koga smo svi makar jednom gledali na TV-u, Jamie Oliver-a i osnivača Instagrama Kevina Systrom-a. Ono što nam je falilo da shvatimo i zašto je to tako jeste podatak da je Jamie “navučen” na Instagram, gde ga trenutno prati preko 500.000 ljudi.

Interesantna stvar kod ovakvih panela, kada spojite nekoga ko je iz tech industrije i nekoga ko je samo korisnik, jeste širok ugao gledanja na neki problem koji do sada niste mogli da dobijete. Kao što rekoh, nije mi bilo poznato da je Jamie veliki zavisnik od tehnologije. I ako iza njega stoji veliki tim, on sam uređuje svoj instagram nalog, a na twitteru ga prati preko 2 miliona ljudi. Njegovo viđenje twittera je da je to sjajan alat za prenošenje poruka velikom broju ljudi, ali da je Instagram ipak značajno bolji za povezivanje sa zajednicom i kreiranje nekog odnosa sa pratiocima. Slike, za razliku od reči koje znaju da budu i jako napadne (otrovne), su jezik koji svako razume i koji potencira kreativnost u odnosu na kriticizam. U isto vreme, fotografije su jezik koji svako razume i ovo je momenat u kome Instagram pobeđuje sve ostale društvene mreže.

Jamie je izneo još par interesantnih primena instagrama u svom poslu, gde je verovatno najzanimljiviji slanje oglasa za posao u obliku skrinšota od iPhone note-a. Obzirom da je u pitanju bio posao za dizajnera, Instagram se pokazao kao sjajno mesto za objavljivanje oglasa, te je u prvih 3 sata dobio preko 300 CV-jeva za posao. Neočekivano i krajnje impresivno.

Jamie Oliver kao društveni preduzetnik

Ono što takođe nisam znao, ili makar nisam percipirao, jeste Jamie-vo zalaganje za zdravom ishranom stanovništva. U okviru svoje fondacije zalaže se za “povezivanje hrane i ljudi” gde se društveni mediji pojavljuju kao sjajan način da komunicirate sa svima onima kojima su ova znanja potrebna. Ovo se sjajno nadovezuje na koncept koji sam nazvao “monetizacija pažnje” a o kome nikada nisam stigao da napišem. Neophodno je da se poznate ličnosti uključe u podizanje svesti o problemima u društvu. Svaki od njih poseduje ogroman društveni kapital koji, osim za potrebe lične promocije, može da sjajno da posluži i u neke više svrhe. Projekat Jamie-ve fondacije je upravo to. Sa nekoliko miliona fanova, pratilaca, poseta on veruje da može da utiče na menjanje navika ishrane, čime ćemo dobiti više ljudi koji se zdravo hrane a time i bolje osećaju. Ima moju podršku u ovome.

Šta se dešava u Instagramu?

Pored zanimljive priče o načinu na koji poznate ličnosti koriste Instagram, Kevin je izneo i nekoliko interesantnih činjenica vezanih za sam servis. Mreža sada ima preko 50 miliona korisnika, posle ogromnog rasta koji se desio sa Android platformom i prodajom Facebooku. Sledeći izazov na njih je rešavanje organizacije samih sadržaja na platformi, a to je način na koji omogućiti korisnicima da vide i starije fotografije ali i da otkriju nove korisnike koji objavljuju fotografije iz istih kategorija.

Fokusirajte se na rešavanje problema!

Kao savet mladim preduzetnicima Kevin je poručio da se više fokusiraju na traženje problema, nego na to kako će njihov logo izgledati, gde će dobiti investiciju ili gde će iznajmiti kancelarije. Kvalitetno rešenje problema povući će i sve ostalo sa sobom.

Da li je video sledeći korak?

Uspeh instagrama, i njegova jezička univerzalnost prirodno nameću dilemu – da li je sledeći video? Video je neizostavan deo weba danas ali nije i najprigodniji oblik izražavanja za mobilne telefone. Potrebno je sačekati da se učita, kamere se drastično razlikuju… što sve utiče da video ne dobije ozbiljniju ekspanziju kada je mobilno umrežavanje u pitanju. Ali vremena se menjaju, veze su sve brže i pitanje je da li ćemo za 10 godina uopšte gledati TV. Ovi sadržaji će se na neki način preseliti na mobilne uređaje i to je nešto što možemo da očekujemo u narednih par godina.

2 replies on “Jamie Oliver i Kevin Systrom – “Reči znaju da budu otrovne, fotografije su mnogo zahvalnije”

Comments are closed.