U poslednje vreme par velikih konferencija donelo je odluku da pored glavne konferencije, koja je obično u kasnu jesen, organizuje još jednu konferenciju koja će se desiti u kasnom prolećnom terminu. WebIT iz Bugarske se seli u Istanbul u ovom talasu, a konferencija na kojoj sam bio već 2 puta – LeWeb, rešila je da svoju prolećnu verziju organizuje u Londonu.

Zašto London?

Prvi panel je ujedno i posvećen objašnjavanju ideje – zašto je London izabran za drugu LeWeb lokaciju. Naime, sve je odlučeno samo 3 meseca pre samog dešavanja, i deo je velikog projekta britanske vlade gde se poseban fokus daje ulaganju u tehnološko preduzetnišvo. U prethodnoj poseti Londonu pokušao sam da objasnim šta se tačno dešava u poseti TechHubu i njihovoj Silicijumskoj dolini – TechCity-u. Na Netokraciji možete pročitati detaljnije o tome, ali ukratko suština se svodi na to da, ukoliko Velika Britanija želi da zadrži lidersku poziciju u Evropi, posebnu pažnju mora da posveti razvoju tehnologije i promociji tehnološkog preduzetništva. Ova godina je bila idealna za to kako je London u centru pažnje zbog nadolazećih Olimpijskih igara. LeWeb je bio odlična prilika da se to uradi iz nekoliko razloga:

  • U pitanju je koncept koji je dokazan u Evropi i ispostavio se kao jako uspešan
  • Organizatori (Loic pre svega) sa sobom povlače i veliki broj preduzetnika i investitora čime se izvlači maksimum od ovog dešavanja već u prvoj godini organizacije

Nešto drugačiji pristup

Za razliku od prethodnih godina kada sam uživo izveštavao sa ovog dešavanja u jednom tekstu, ovaj put ću objavljivati više kratkih tekstova sa predavanja koja mi budu posebno interesantna. Ispostavilo se da ogromne tekstove kasnije jako malo ljudi u potpunosti pročita, te ću na ovaj način probati taj problem i da rešim.

Da ne zaboravim

Hvala Telekomu Srbije, koji je i ovaj put pomogao moj dolazak na konferenciju. Prošlo izveštavanje se ispostavilo kao jako uspešno pa smo produžili saradnju i ovaj put. Za ovu priliku opremljen sam i novim Samsungom S3, igraću se ovih par dana pa ću ovde napisati i svoje mišljenje. Do tad, pratite fotkice i video snimke koje budem pravio da se uverite u “moći” ove zaista dobre spravice.

Tekstovi:

1) Jamie Oliver i Kevin Systrom – “Reči znaju da budu otrovne, fotografije su mnogo zahvalnije”

2) Preko Kickstartera do 10 miliona dolara investicije

3) 17 saveta za time management Martina Varsavskog

 

4 replies on “LeWeb 2012 – London edition

Comments are closed.