5000 dindži

Balkan karakterišu vrlo zanimljivi komšijski odnosi, imali smo zajedničku državu iz koje se izrodilo novih 6, ali ostaje činjenica da sve one imaju dosta toga zajedničkog. Sa druge strane kapitalizam koristi svaku priliku da potvrdi svoju dominaciju i prevaziđe svakakve barijere radi ostvarivanja odgovarajućih benefita. Kakve to veze sad ima sa nama?

Dok su velike kompanije iz razvijenijih komšijskih zemalja uveliko učvrstile svoju poziciju u Srbiji i pokupovali dosta toga što je bilo zanimljivo, Internet udruživanje je teklo nešto sporije. Srpski korisnici odavno uveliko koriste hrvatske portale, što zbog nepostojanja odgovarajućih servisa, što zbog lošeg koncepta postojećih. Uzmimo za primer pisanja blogova, gde je veliki broj članova blog.hr-a bio je upravo iz Srbije (sećate se markomanije?). Kasnije to je uticalo i na to da se tamošnji mojblog.com servis preseli u Srbiju i dobije svoju lokalizovanu verziju mojblog.co.yu, da bi kasnije postao i najpopularniji blog servis prema Alexi.

Sa druge strane pomenuta nerazvijenost srpskog Interneta, a verovatno i određeni stavovi, nisu uticali u drugom pravcu, te ste po kog korisnika iz Hrvatske mogli naći samo na najvećim domaćim sajtovima.

U međuvremenu, potencijal ujedinjavanja tržišta uvideli su i Slovenci. Među prvima je i slovenački najdi.si koji je lansirao lokalizovani pretraživač PogOdak u svim bivšim državama, i to je nagovestilo sve intezivnije spajanje tržišta.

Sve se to inteziviralo, i u poslednje vreme svedoci smo pojave par novih lokalizovanih servisa. I dok je Blogorola možda prošla relativno nezapaženo, nova društvena mreža MyPartyFusion teško da će proći slično. Wrigley, koji stoji iza ovog portala, je lansirao regionalnu društvenu mrežu i pokrenuo za sad, bar po mom mišljenju, najveću regionalnu kampanju za jedan portal. Mreža se reklamira na većini popularnih domaćih sajtova, a iskorišćen je i potencijal regionalne MTV Adrie (opet SFRJ).

Po meni ovaj model je trebala upotrebiti i Coca Cola lansiranjem svoje društvenu mreže koja i pored velikog buzza nije dosegla zvezde, jedinstvena mreža privukla bi mnogo više ljudi time i više zaživela, mada verujem da je razlog određena bojazan od nepoželjnih posledica uzrokovanim burnom prošlošću, kao što se to dešava na YouTubu, gde možete na sve strane primetiti izmenu nacionalističkih stavova svih strana. Sa druge strane sajt koristi mnogo agresivniji pristup nego recimo MyExit, koji nije ulagao previše novca u promociju samog servisa, već je ona integrisana uz promociju samog festivala. Dobro je to što je festival regionalnog karaktera, i što mreža ima određeni broj korisnika iz regiona, ali ipak promocija je vezana za sam festival i mreža je nekako u drugom planu.

Sve ovo nadam se da vodi pozitivnim promenama u regionu, zajedničkim naporima na razvoju Interneta i regionu, ali i na poboljšanju međuljudskih odnosa i prevazilaženju određenih stereotipa. Ko zna možda jednog dana budemo u prilici poput naših matorih bez većih maltretiranja otići na koncert u Ljubljanu ili u Split na more. Za sad, nažalost to nije baš tako lako izvodivo, ali sačekajmo… Moć Interneta nikad ne treba potceniti.