Nebojsa Radovic – Personal Blog

Menu & Search

Probably

28/11/2008

U poslednje vreme sve više poziva dobijam, da u svojstvu blogera prisustvujem kojekakvim konferencijama za štampu i generalno konferencijama, što mi, da budem iskren zaista godi, a verujem da nisam jedini. Činjenica da su blogovi sve čitaniji, kao i da postoji veći izbor prilikom targetiranja ciljne grupe nego kod klasičnih medija, čine ključnu kompetenciju nas “neuobičajenih” novinara, te ovaj fenomen nikako ne čudi.

Juče prepodne sam bio gost na konferenciji za štampu povodom lansiranja novog sajta Carlsberga u Srbiji u svima nam poznatoj galeriji O3one. Naravno, nisam jedini branio boje blogera, društvo su mi pravili i Mile, Ratko i Marko, a uvek je zanimljivo videti se sa kolegama.

Imao sam priliku da premijerno vidim novi sajt, izradjen po strogim smernicama u odnosu na globalni, te je ovo u principu lokalizovana verzija istog. Ovo je jedna od ključnih prednosti velikih organizacija, gde se know-how sa najviših nivoa vezan za komunikaciju sa stakeholderima, prenosi na lokalne jedinice i samim tim ostvaruje mnogo više rezultate nego da je u pitanju sajt radjen od nule. Prosto mi je neverovatno da firme, koje imaju toliko novca nisu u stanju da ovako nešto standardizuju i naprave sajtove svojih podružnica pod istom kapom, prilagođene domaćem tržištu. Recimo Pepsi (domaća, globalna stranica). To je dobro zbog prepoznatljivosti a samim tim i brendiranja odgovarajućeg proizvoda, čime se dodatno dobija na ozbiljnosti istog.

Sam sajt Carlsberga je, dakle uz dirigentsku palicu iz sedišta u Kopenhagenu, dosta kvalitetna korporativna prezentacija na Internetu, sa obiljem sadržaja koje zadovoljava većinu ciljnih grupa, od novinara, do pivopija ili onih koji bi voleli da rade u samoj firmi, sve je pokriveno i za to jedan veliki plus. Ono što možda fali jeste viši nivo interaktivnosti sa ljubiteljima proizvoda ove firme, bilo u vidu nekog mikro sajta, jer osim obilja informacija teško je bilo šta drugo nači na ovom sajtu, loyalty programa ili korporativnog bloga. Posledica ovoga je možda i činjenica da je ovo striktno korporativni sajt, a da se interaktivniji sadržaji planiraju kao deo nekog potpuno novog sajta, no to već ostaje da vidimo.

I naravno, bilo je i piva tokom same konferencije, slagaću vas ako kažem da nisam probao. Ipak je Carlsberg kako naslov kaže probably. Pogledajte sajt, pa javite kako se vama svideo!

Nebojša Radović

Radoznali posmatrač koji neka od tih posmatranja pretvori u reči. Idealno reči koje izazovu one koje čitaju da probaju nešto novo, a život baziraju na akciji - ne izgovorima.

Related article

[INFOGRAFIKA] Najveće zvezde srpskog Interneta

Kao neko ko je godinama prisutan na sceni osećao sam…

Da li je 60.000 eur nužno i previše za jedan web sajt?

Jeftini senzacionalizam je trend koju je Internet doveo do neslućenih…

Skok u nepoznato

Juče je u novom broju nedeljnika NIN na 30-toj strani…

6 Discussion to this post

 1. Pre bilo kakvih hvalospeva, jesi li pogledao kod? Ništa drugo do gomile Microsoft SharePoint “smeća”, a SEO ne bih da pominjem, pošto recimo header samo ponegde ima title tag ;)

  Ruku na srce, sajt je samo odrađivanej obaveza – ništa više

 2. Eniac says:

  nisam hteo da komentarisem kod :P to je ipak visi nivo gledanja na stvari, sa strane sadrzaja je ok

 3. momsab says:

  sa strane sadrzaja ima jos da se radi
  mene stvrno ne zanima da vidim ucitavanje nekog tamo XML-a (bukvalno psie sta se ucitava)
  dobro je sto nije IEonly :)

  svidja mi se deo u vezi zaposljavanja (da budem sirken jedino sam to pogledao) lepo su napisali sta i kako i tu nema nikakvih dilema (ako su slagali ili nesto namerno precutali to je veliki -)

 4. […] Proctor&Gamble-a, i nekoliko preuzimanja za ostale časopise. Afirmacija blogera se osetila i u sve većem broju poziva za prisustvo konferencijama za štampu što svakako ide u prilog novim medijima. Svoju neminovnu popularnost najbolje pokazuje činjenica […]

 5. […] znak, da blogeri i blogosfera postaju sve uticajniji, čak i na ovim prostorima, je to što sve više blogera dobija pozive za konferencije za štampu – koje su, bar do sada, bile rezervisane isključivo za predstavnike […]

 6. […] Proctor&Gamble-a, i nekoliko preuzimanja za ostale časopise. Afirmacija blogera se osetila i u sve većem broju poziva za prisustvo konferencijama za štampu što svakako ide u prilog novim medijima. Svoju neminovnu popularnost :) najbolje pokazuje […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Type your search keyword, and press enter to search