Kažu da je najteže zaraditi prvi milion, posle toga “sve ide lako”. Taj milion je ništa drugo do metaforični prikaz odskočne daske, nečega dovoljno malog kad imamo, i dovoljno velikog kad nam fali, a sputava nas da uspemo. Jezikom motivatora, to može biti i onaj pokret kojim se orlić po prvi put gura u vazduh ne bi li ojačao i ohrabrio se za samostalni život. Mali podstrek od nečega što već imamo, ili nekoga koga znamo ne bi li našem novom podvigu omogućili što brzi razvoj.

The Push

Photo by: Hop Frog

Uglavnom pričamo o polasku od nule, a nadam se svi ćemo doći u situaciju, da iz nečega što već imamo kreiramo nove stvari i širimo naše poslovanje. To nešto, kao što sam gore spomenuo, može biti već razvijeni projekat na kome radimo, koji okuplja istu ili sličnu ciljnu grupu, ali i osoba koja nas može kvalitetno posavetovati kako da kvalitetno nastupimo na tržištu. Ovakvo simbiotičko ponašanje specifično je za sve mreže sajtova, Svet je tu da gura Lepotu i Zdravlje, Donesi predstavlja sjajnu odskočnu dasku za Gostio, Burek za Conquiztador, Dernek za Prati.ba… Starija braća ovde su glavni traffic builderi za svoje sledbenike a što je veće poklapanje ciljnih grupa, veća je i mogućnost za uspeh istog servisa. Zadržao bih se na poslednja 2 iz gornje liste jer, gledajući rast istih, predstavljaju izuzetke na domaćem webu kakvi nisu viđeni još od pojave Derneka recimo.

Conqiztador

Kada sam 10 dana posle lansiranja Conquiztadora čuo ispred studentskog doma diskusiju o nekom kvizu u kome se osvaja Srbija bio sam blago rečeno iznenađen. Furka je bila dosta posećen sajt, i popularan među mladima ali zaista sam retko uspevao da čujem o njemu od nepoznatih ljudi, a za CQ se to desilo drugi put isti dan.  Ok, kapiram ispitni je rok, vrućina, ljudima nije do učenja, ali opet servis postoji samo 10 dana. Cimam Ivana (burazera što bi neki rekli :P) da se raspitam, šta ću to mi je posao i on mi izbaci cifru od 11 hiljada poseta tog dana. WooW, kako ?!

Naravno iza svega ovoga stoji Burek, kao najpopularniji domaći forum, ali i činjenica da se reklamira proizvod koji po svojoj prirodi “ume” da drži pažnju jako dugo vremena. Ista, ogromna (750.000+ korisnika ima Burek), baza i kvalitetna integracija oglasa u sam sajt učinile su svoje i sajt je krenuo nezadrživo da raste.  Naravno, da je u pitanju prodavnica cipela, sumnjam da bi sajt ovako rastao, ciljne grupe su se jako dobro poklopile, zajednica je povukla zajednicu i uspeh je bio neminovnost.

Ovime smo verovatno i dobili najbrže rastući sajt u tako kratkom periodu u Srbiji. Furka je posle mesec dana imala manje od 10.000 poseta, Karike su eksplodirale tek u 3 ili 4 mesecu postojanja, Tracara je imala samo određene pikove u poseti koji su bili neverovatni za taj period razvoja servisa… Ivane, kapa dole!

Prati.ba

Kad god se pojavio neki novi social servis na našim prostorima, koji se nije sastojao od pukog dopisivanja i uploadovanja slika, večito su se diskusije završavale sa zaključkom, nadamo se da će imati community. Tako je sa većinom social bookmarking servisa recimo, a ni mikroblogovi u regionu se nisu baš proslavili svojom aktivnošću. Community je jako teško pribaviti, dovesti ljude na sajt košta, a većina investicija u domaće projekte se završava developmentom. I tu počinju prva posustajanja servisa, te propadanje u zaborav uz izgovore da tržište nije zrelo za to.

No, kada iza sebe imate ogromnu zajednicu visoko aktivnih korisnika, kao što je Dernek, mesta za gubitničko raspoloženje zaista nema. Korisnici društvenih mreža su uglavnom early adopteri, oni koriste aktivnije i duže internet u toku dana, ne oklevaju da se registruju,  postave slike, popune profil ili komentarišu na nešto što ste vi napisali jer su im to stečene navike. Kada imate preko 100.000 takvih svakodnevno na sajtu (što je slučaj sa Dernekom) nema sumnje da će se naći i dovoljan broj onih koji će učiniti vaš novi servis uspešnim. To se ovde i pokazalo. Prati.ba je za jedan dan dobio 1500 registrovanih korisnika i preti da postane prvi lokalni mikroblog koji je zaista aktivan, što iskreno i želim obzirom da znam koliko je truda iza svega toga uloženo. Vrlo lako može ovo postati i najpopularniji mikrobloging servis u regionu, popularniji i od samog Twittera koji, uz dužno poštovanje i svu pompu koja je kreirana, sumnjam da ima više od 15.000 registrovanih korisnika sa ovih prostora.

Ono što će ovde biti još zanimljivo jeste pratiti razvoj ovakvog servisa i ponašanje korisnika. Twitter ipak postoji 3 godine i navike koje imaju ovdašnji korisnici formirani su vremenom i pod snažnim uticajem geek publike, dok ovde imamo široke mase koje nemaju toliko dodira sa ovim popularnim mikrobloging servisom. Ostaje da vidimo. Do tad, podelite ovaj post na prati.ba :)

prati-share

4 replies on “Simbioza na webu

 1. Dobar ti je zaključak, čisto sumnjam da će se itko ko intenzivnije koristi Twitter (recimo, ljudi sa preko 400 postova ;) ) prebacivati na prati.ba – razloga je više, tu je i navika, sva geek ekipa je tamo, i twitter kao servis je daleko bolje podržan i od prati.ba i od bilo kojeg drugog mikrobloging servisa kad je riječ o aplikacijama i klijentima za njega. Na iPhoneu se vrti Tweetie, na kompu koristim HootSuite, prije toga twhirl.
  Od ta tri navedena, jedino twhirl ima (kakvu takvu) podršku za jedan domaći mikrobloging servis :)

  Osobno sam probao koristiti zrikku jedno vrijeme, ali tamo se dogodilo baš ovo o čemu pišeš, ekipa sa Ptičice je došla na zrikku i oni su pretpostavljam većina tamo. I šta ću ja sad tamo njima solit pamet s nekim geekovštinama kad oni nisu u tom điru :)

  Isto se događa i sa prati.ba, jel…

  No, bez obzira na to, prati.ba će zapravo biti twitter za one kojima je twitter bezveze, pa ga ne koriste :)
  Lijepo si to zamislio – možda prati.ba stvarno nadraste twitter u ovim područjima, dok se hrpa srednjoškolaca registrira tamo i počne to koristit…

  I jako lijepe uvode u postove pišeš, to najradije čitam :)

  1. mozda bih trebao samo na uvodima da ostanem i onako se dole pogubim imam jedno 300 draftova :P

   hvala na detaljnom komentaru :)

 2. U konkretnom primeru Conquiztador je imao 15 000 unique mislim vec treci ili cetvrti dan. Dosao je kao logican nastavak jedne price koju smo vec neko vreme furali, a to su bili interni forumski kvizovi. Oni su imali losu stranu – morali su biti takvi da korisnik ne moze sa par trenutaka googlanja da da odgovor, ili bar ne svaki, pa je cesto tezina pitanja bila takva da novi clanovi – bez iskustva, prosto izgube svaku volju da pokusaju da se prikljuce. Ovo je mogucost koja se otvorila, sistem koji nam se ucinio zanimljivim, a opet nesto sto ne postoji kod nas – jer prilicno sam siguran da ne postoji ni jedna browser igra edukativnog karaktera…
  Teren smo spremili i pricu pustili. Nakon toga, krenulo je ciscenje problema i sredjivanje… jer leto svakako nije period da se nesto ovako pusta, zato ocekujemo da za 15ak dana krenemo u ozbiljniju pricu..
  U svakom slucaju i ovaj uspeh je neocekivan, uprkos tome sto ogromna zajednica stoji iza price, ali mora to i mnogo bolje :)

 3. Cifre sve govore, ali iza svega je ipak originalna ideja i lepa saradnja.
  Srecno, nadam se da cete biti jos uspesniji nego sada.

Comments are closed.