Ovaj post bi mogao da se nadoveže na temu sa DPTa vezanu za digg-like sajtove u regionu i njihovu uspešnost u donošenju saobraćaja na sajtove. Konkretno deo ovog mini eksperimenta bila su dva regionalna social bookmarking servisa, CroPortal i Linke.rs i moram reći da sam prijatno iznenadjen.

Social bookmarking sajtoviPre nego što krenem sa detaljisanjem oko iskustava sa ova dva servisa, prvo bih objasnio, za one koji nemaju toliko iskustva, koncept social bookmarking sajtova, na koji način funkcionišu i koji su to sajtovi koji prednjače u svetu u ovoj kategoriji.

Social bookmarking kao termin ne bih pokušavao da prevedem, jer koliko god voleo naš jezik to će zvučati užasno besmisleno i nezgrapno. Bookmarking je proces obeležavanja sadržaja na Interentu koji je relevantan u odredjenoj oblasti, tako da svako od nas u svojim lokalnim pregledačima sadržaja ime neke strane koje svakodnevno posećuje, ali i neke koji su zanimljivi i koje bi podelio sa prijateljima. Ova relevantnost na Internetu je vrlo diskutabilan pojam, ono što je meni relevantno/zanimljivo/kvalitetno nekom drugom će biti totalno suprotno, te se ovde uključuje zajednica koja svojim delovanjem izdvaja kvalitetan sadržaj do kog bismo verovatno dosta teže stigli samo surfovanjem. I od ove zajednice dobismo pojam social.

No u našim uslovima, zajednica koja posećuje ovakve sajtove, uglavnom razvijene na besplatnoj aplikaciji, Pligg, je dosta mala te ne čudi što nema baš puno blogova koji koriste ovakav način promocije u Srbiji. I onda dolazimo do heroja našeg malog “pokusa”.

CroPortal je forum zajednica, koja je social bookmarking dodala kao opciju postojećoj web zajednici, i tako, kritičan deo bookmarking priče prevazišla, postavši verovatno najkvalitetniji social bookmarking servis u regionu. Kao što vidite i na mom blogu već duže vreme postoji ovaj mali widget koji omogućava lako prijavljivanje i glasanje za sadržaj čak i ukoliko niste registrovani (ovo naravno može biti manipulisano, ali srećom nema puno onih kojima je do toga). Razlog su preporuke od Bruna pre svega, koji je istakao CroPortal kao dosta dobar način za dovlačenje saobraćaja na blog. I, i ako nisam predstavnik lokalne zajednice i pišem na relativno drugačijem jeziku ondašnjoj zajednici, to me nije sprečilo da postanem jedan od popularnijih tamošnjih bookmarkera, i,moram priznati, dovučen fin broj poseta na svoj blog. Da se razumemo, ne možete očekivati da Vam ovakav servis donese trocifren broj poseta, ali par 10tina poseta sa nekoliko ovakvih sajtova sačinjava vrlo ozbiljnu posetu. Sve ovo kombinovano sa činjenicom da je moj blog izlistan i na Blogariatu, čini da ovaj blog ima dosta solidan broj poseta iz Hrvatske, i hvala Vam, vi koji čitate, na tome.

Idemo dalje, dolazimo do našeg tržišta, za mene do skora, a videćete to i iz teme gore linkovane sa DPTa, vrlo beznadežno po pitanju ovakvih servisa. Naprosto, teško je okupiti zajednicu oko nečega, što je većini Internet korisnika dosta apstraktno, kao što sam kod Aljoše pre neki dan komentarisao, Srbija je očito preskočila neke faze Interneta, tipa ogromne ekspanzije bloga kao što je to bilo u Hrvatskoj i samim tim neki servisi još uvek ne dobijaju dovoljno pažnje.

Ali, šta ako ljudi iz zajednice pokrenu ovako nešto, nekolicina onih koji na dnevnoj bazi razmene 10ak emailova sa subjectom Vidi ovo! , u tom slučaju ona kritična masa je zadovoljena i time možete krenuti u ozbiljniju priču. Upravo tako, dobili smo linke.rs

I ako nisam polagao puno nade u prvih par objava tekstova na linke.rs-u izgleda da sam se grdno prevario, obzirom na činjenicu da u ovom slučaju nisam imao “jezičku prepreku” ako je mogu tako nazvati, već je veći deo zajednice domaćeg porekla prvih nekoliko prijava na linke.rs me je zaista iznenadilo. 20-40 poseta od ovakvog servisa je zaista lepa cifra, za sadržaj koji nije preterano interesantan/viralan (da se razumemo ne interesuje web sve žive) tako da predvidjam vrlo lepu budućnost ovom servisu ako nastavi da raste ovim tempom. U medjuvremenu sam se naravno i registrovao i treba tek da ispitam mogućnosti ubacivanja widgeta na blog i slično no o tom potom.

Ono što nisam uradio jeste ispitivanje ostalih SB sajtova kod nas, tu su verovatno najpoznatiji ukusno.com zatim erupcija.com i slični. Što se globalnog nivoa tiče neprikosnoveni su digg i delicious, zatim i skoro pokrenuti Yahoo! Buzz no obzirom na nelokalizovani karakter istih ne bih vam preporučio avanturu sa njima. Sajtovi su uglavnom orijentisani na englesko govorno područje i dok Vaš blog nije prilagodjen istom vaš trud će vrlo verovatno biti uzaludan.

Sigurno je da će svi ovi sajtovi doneti neki saobraćaj na Vaš sajt (ovde mislim na regionalne), stoga ukoliko isti vapi za posetiocima, igrajte se, isprobavajte različite načine promocije Vašeg sadržaja, različite sajtove ovog tipa i verujem da ćete naći optimalnu kombinaciju. Znate kako kažu, zrno po zrno…

13 replies on “Social bookmarking u regionu

 1. Pingback: linke.rs
 2. Davno sam obecao plugin za WP (koji i ja licno koristim) i imam ga odradjenog, ali ne volim da public-ujem stvari koje nisu (sto je moguce vise) bugfree, no ocekujte isti cim prodje ispitni rok… do tad ne smem ni da pomisljam na pokretanje editora, kompajlera i ostalih g33kovskih poslastica :)

  Anyway i mene je zacudio broj poseta sa Linke.rs-a s’obzirom da je community jos uvek u ranim fazama oformljavanja…

 3. Croportal trenutno može poslati preko 1000 posjeta mjesečno, no za to je potrebno biti redovit u pisanju i prijavljivanju i teme postova moraju biti privlačne. Imao sam i uspjeha i sa nekim drugim social voting sajtovi kod nas što se tiče posjete, npr. ukusno.com, naslov.hr, mojevijesti.com itd. Bitno je naslov, ako je naslov tražena ključna riječ servis će slati više posjeta.

 4. Hehe, pa eto mi smo vam zahvalni za tu informaciju :) Video sam da Nikola sa 3kolone dosta vremena posvecuje prijavljivanju na soc. bookmarking sajtove i da ima dosta veliki broj poseta, cak je i jedan od partnera linke.rsa verujem da on moze jos bolje posvedociti o kvalitetu ovih servisa…

 5. Pingback: ukusno.com
 6. Moram se složiti sa Brunom, croportal stvarno može povući zavidan broj posjeta. Ukoliko post vrlo rano ispliva na sam vrh popularnih postova, kroz 24 sata donese čak i trocifrene brojke unikata.

  Kada je croportal tek uveo digg-like koncept Bruno i ja bili smo među prvima koji su prihvatili opciju i počeli prijavljivati postove, oduševljeni brojem posjeta koje nam šalje, napisali smo hvalospjeve o tome na blogovima i navukli brdo blogera na tom servisu. Ne znam za Brunu ali kasnije mi je bilo žao što tu tajnu nismo nekako zadržali za sebe :D

 7. Pratio sam odavno nastanak i razvitak servisa kao sto su prviplan.com (ex dvanula.com ) i ovih gore pomenutih. Na prvi pogled lako se uocava slicnost sa diggom i technoratijem. Svi znamo da je, izmedju ostalog, glavni zadatak, svrha ovih servisa da prikazivanjem naseg linka dovuku sto veci broj posetilaca na blog/sajt sta god.

  Misljenja sam, da su svi pomenuti servisi, sem Croportala, u razvoju, ali i da imaju veliki potencijal i da bi trebalo eksperimentisati sa njima, tj. dati im sansu, tim pre jer je SMM u odavno "poleteo" da ne kazem u poletu.

 8. croportal i linke.rs vladaju, za ukusno me cudi da je u zaostatku iako je stariji servis koliko je meni poznato a i super mi je dizajn … od ostalih u regiji povremeno osobno koristim i probrano.com …

Comments are closed.