Pošto je RollingStone objavio svoju listu najboljih pesama i albuma u 2006. rešio sam da kao ništa manje relevantan faktor :) objavim i svoju listu albuma koji su me okupirali u 2006. Ovom prilikom bih se zahvalio i paklenoj ekipi Stivu i ShomiXu na bezrezervnoj podršci u nanošenju materijalne štete muzičkoj industriji. Da ne zaboravim i neke torrent sajtove koji su svakako imali važnu ulogu u ovoj misiji. Ne idem nekim posebnim redom po slušanju albuma, već onako kako mi idu folderi na kompu, valjda ćete se snaći.

Coldplay – X&Y i Castles, godina je počela jednim a završila se drugim albumom ove britanske grupe…

Fort Minor – ne znam da li je iz ove godine, ali mi je jako prijao tamo negde u aprilu taj LP zvuk, i glas Mike Shinode… [irony] Kako sam neverovatno romantična osoba [/irony] neviđeno mi je prijala Where’d you go, dok se kao jako dobrom za buđenje pokazala Remember The Name… Probajte!!!

Franz Ferdinand – došao je EXIT 06 i pojavilo se i ovo čudo u mom životu. Skinuo sam oba albuma i jedan live, takođe mislim da je svaki komentar suvišan…

Gnarls Barkley – Desperately, tražeći nešto zanimljivo da slušam Sandra sa MySpace-a mi je preporučila GB, i to sam i dobio. Zanimljiva mešavina svega i svačega i par hitova koji su obeležili ovu godinu pre svih Crazy, pa onda Smiley Faces, Who Cares itd. Ma must-have 100%.

Green Day – I ako sam Basket Case znatno ranije slušao, i bio svestan GD popularnosti, nisam se dao do januara, kad sam skinuo album i zaplovio u GD ludilo. Ostalo je istorija… Kad naučim da sviram gitaru osnivam tribute :D

Kanye West – još jedan album iz 2006. ali je potpuna keeeeva… Odavno nisam slušao neki toliko dobar hip-hop album, Gold Digger, Roses, Diamonds, Touch The Sky i ostali hitovi ređaju se jedan za drugim stavljajući ovog crnog brata u sam vrh svih top lista…

RHCP – Stadium Arcadium – što bi Srbi voleli da kažu domaćinska kuća, dupli album, pregršt hitova, od kojih mi neki strašno liče jedan na drugi, dovelo je ovaj album na drugo mesto RS liste… Pobeda je bila tako blizu.

Keane, Snow Patrol, The All-American Rejects, The Strokes
su bile samo prolazne faze a onda je došao zahvaljujući Shomixu po meni album godine, opet ako je snimljen ove :),

THE KOOKS – Inside In, Inside Out – odavno se nije pojavila grupa koju sam ovoooliko slušao, svaka pesma hit, nešto kao Brena svojevremeno… Imaju samo jedan album tako da izgaram za drugim i za novih hitEvima.

Odmah posle njega ide bend iz Australije Wolfmother, bend koji me vratio u sedamdesete, u kojima doduše nikad nisam živeo, ali dobro :) Na Rollingstonovoj listi imaju 3 pesme u 100 što nije nimalo loše, ako se ne varam, za debitantski album.

Pred kraj godine u moje ruke je došao i U2 18, kolekcija najvećih hitEva od U2-a + duet sa GreenDayom (ima li bolje kombinacije). Ovaj album mi je žao što nisam kupio, zbog humanitarnih aktivnosti čika Bona, ali sumnjam i da ima da se kupi u Bgd-u.

I to bi otprilike bilo to za alternativnu 2006. godinu… Provlačilo se tu koješta, ali ovo je otprilike to što se tiče stranih bendova u 2006. Ono što je činjenica je da nikad više muzike nisam slušao, i da sledeći EXIT ne smem nikako da propustim.

Dodao bih i još jedan bend, koji manje više smatram za domaći pa ga nisam naveo na ovu listu, i koji je rame uz rame sa Kooksom po slušanosti, a to je Siddharta koja je izbacila 4. juna svoj novi album Petrolea. Možda me je malo razočarao, ali je opet brzo ušao u uši, kao i prethodna tri. Preporuka za sečenje vena i polno opštenje – Neznano.

Jedan domaći bend ne toliko poznat je izbacio jednu sjajnu pesmu, reč je o bendu Nosebleed i pesma FlashBack, pa svi vi koji volite emo ili nešto tome blisko poslušajte.

Toliko… Ostaje mi da skinem ostale albume sa RS liste i da vidim šta sam propustio u 2006. ali o tome nešto kasnije.

One thought on “Šta se slušalo u 2006.

Comments are closed.