Lepa vest za domaću web javnost, a to je da je Steva Majstorović (Majlab Novi Sad) ušao u finale takmičenja 7 minutes u okviru TMT Venturesa, gde će imati priliku da se prezentuje mnogobrojnim investitorima, koji će takodje prisustvovati ovom skupu.

Ovo je odličan nastavak priče o otvaranju domaćeg tržišta, i sve većem uplivu stranih investicija u domaći web, što će se nadam se, desiti i u slučaju Stevinog DataMeala, o kom smo imali prilike čuti i na ovogodišnjoj eTrgovini. Projekat je u medjuvremenu i dobio svoju implementaciju i live test, ali finansirati sve sam od sebe, kad si mali i kad živiš tamo gde te odgovorni baš i ne pomažu nije lako, te konferencije poput ove predstavljaju nadu svima onima (ili možda bolje reći nama) “iz garaže” koji se pokušavaju otisnuti u svet.

Inače, TMT ventures je jednodnevna konferencija, koja će se 28. oktobra održati u Zagrebu, i na jednom mestu okupiti novu generaciju IT i web preduzetnika i njihove kompanije, i ujediniti ih na jednom mestu sa iskusnim preduzetnicima iz ove oblasti, kao i investitorima iz celog regiona. Medju glavnim facama koje će prodefilovati ovim dešavanjem, spomenuo bih Ondreja Bartosa, čoveka koji se već 10 godina bavi venture capitalom u CEE regiji, ili možda Ludvika Sobolewskog, direktora Varšavske berze, koji će imati priliku da nam prestavi trendove u rastu srednjoevropskih preduzeća nove generacije, i investicijama u iste. Naravno, ovo nije sve, biće tu još zanimljivih gostiju, o čemu se možete uveriti u programu.

Zašto se ovako nešto ne održava u Srbiji?

Da se ne lažemo, Hrvatska je ipak regionalni lider kada je web u pitanju, i Srbija treba još puno da radi da bi dobila organizaciju ovako nekog većeg eventa koji se odnosi na region. Kako god, ni Hrvatska, Bosna, Crna Gore itd, same teško da mogu figurirati kao ozbiljno tržište za privlačenje većih investicionih fondova, te ne čudi da se ova dešavanja organizuju pre za region nego li za je državu. Jedan razlog je dovoljan, a to je da u Srbiji nema dovoljno projekata koji bi mogli da konkurišu za neki venture capital. As simple as that… Ono što svakako raduje u celoj priči jeste, da za razliku od nekih, bogom danih privrednih grana koje nikako ne žele družiti se sa komšijama, Internet cveta po tom pitanju, što svedoči i ovaj post, ali i svi oni iz Hrvatske ili Bosne koji svakodnevno posete ovaj blog.

I da, naravno, verovatno ću biti inventar i na TMT-ju, samo ne znam kako ću sve izdržati, 5 dana tri konferencije (TMT, BizBuzz, Pogled iz virtuelnog sveta) :D

8 replies on “Steva u finalu TMT Venturesa

 1. Prije svega čestitke Stevi, nadam se da će zainteresirati kojeg potencijalnog investitora. Na TMT ne idem iz razloga što nemam trenutno neki projekt koji bi potraživao venture kapital. Ako prolaziš kroz Osijek, javi se za neku kavu :)

 2. Heh, obzirom da je bizBuzz dan posle tesko da cu stici, al ono I ll do my best :)

  ako nishta neki roadtrip polovinom novembra mi ne gine

 3. Najpre, hvala na lepim željama. Vidimo se tamo…
  Mislim da si otvorio još jednu temu, koja ima indirektne veze sa ovakvim dešavanjima. Da bi dao fokus na šta mislim citiraću par reči iz tvog teksta:

  “…puno da radi da bi dobila organizaciju…”

  i

  “…živiš tamo gde te odgovorni baš i ne pomažu…”

  Kažu da ako nisi levičar u mladosti i liberal u zrelim godinama (imam 39)… nešto sa tobom nije u redu. To što u Srbiji ima malo projekata je upravo posledica čekanja da nam država nešto reši – po principu dajte pare pa će te videti kakve ideje imamo. Država nije tu da pomaže biznis direktno (to je onda populizam, etatizam… i to dugoročno ne funkcioniše), nego da stvori okruženje (zakone, institucije…) koje dalje garantuju slobodno tržište, zaštitu (intelektualne) svojine,… itd.

  Ako si to tako mislio u onim citatima, slažemo se. Ni ovo dešavanje u Zagrebu nema veze sa (hrvatskom) državom u smislu direktne podrške. Sa druge strane nije nerealno da se ovakvo dešavanje uskoro desi i kod nas jer je regionalnog tipa, neće tamo biti (samo) hrvatski investitori… Iz Novog Sada gledano, put za recimo Niš ili Budimpeštu ili put za Zagreb košta približno isto, a država je ipak obezbedila (ne branim je) da kapital nema granice.

 4. jos neki detalji iz saopstenja TMT:

  “Osim naših kolega iz investicijske industrije, pridružiti će nam se o vodeći IT poduzetnici regije uključujući Alesa Spetica, direktora Zemante, Maja Jelišić iz Mobitela, Nenad Bakić – Moj-Posao.net te Ilija Studen – activeCollab.”

  :)

  Bice uzbudljivo 28. u Zagrebu!

  Ides, Eniache? Malo je tesno jer je 29. vec BizzBuzz….

 5. Naravno da idem, i nije samo BizBuzz 29og, 26 i 27og mi se rodjeni brat zeni, ali duh mladosti jos uvek tinja u meni :)

Comments are closed.