Ako treba da izaberem jednu stvar koju bih želeo da podelim sa 37-mogodišnjim sobom, to bi bila lekcija o vrednostima vrednosti.

U poslednje 2 decenije menjao sam kompanije, gradove, zemlje pa i kontinente ali te neke fundamentalne lične vrednosti koje sam poneo od kuće su mi pomogle da se ostanem svoj. Ostanem radoznao, skroman i zahvalan za sve prilike koje sam dobio i ljude koje sam upoznao. Naučile su me da poštujem druge i njihov trud. Novac, titule, nagrade i ono što bi mnogi nazvali uspehom nisu to promenili. I dalje sam dečko iz malog grada kome je stalo prvenstveno do svoje porodice, prijatelja ali i do posla kojim se bavi, kako je posao veliki deo mog identiteta.

Duge dve godine u karantinu su mi dale vreme i prostor da razmislim o ovome podrobnije i shvatim da su upravo moje lične vrednosti glavni razlog zašto sam tu gde jesam. I fizički, i mentalno. Vrednosti su te koje su me gurale da ispunim svoje snove. Da iskoristim svoju privilegovanu poziciju da pozitivno utičem na svoje okruženje. Da se zahvalim onima koji su mi pomogli na ovom putu i da ih svojim trudom i delima učinim makar malo ponosnim što su bili tu uz mene.

Najvažnjije, one su me konsantano podsećale na važnost integriteta. Integritet često znači da morate da kažete ne većim i profitabilnijim izazovima, ali je krajnja nagrada uglavnom mnogo veća od toga. U svetu koji je primarno orijentisan ka materijalnom, integritet je retka vrednost i često jedini način da budete autentični. Život je zaista igra i, kada god ste u dilemi, podsetite se da više novca i veći uspeh nisu sve. Ne obraćajte pažnju na broj na semaforu, obraćajte pažnju na to kako se osećate. Ovo je trenutak kada vaše lične vrednosti imaju presudnu ulogu. Da vas podsete da vi igrate potpuno drugu igru. Igru življenja ispunjenog života, igru dugoročnih i pravih prijateljstava i igru ljubavi. Vi igrate ovu igru da biste bili ispunjeni i srećni.

Moje lične vrednosti su najveći poklon koji sam dobio od svojih roditelja, učitelja, mentora i, nadam se, najveći poklon koji ću proslediti drugima. Razmišljajte o njima. To je jedan od najvažnijih zadataka u vašem životu. Ako se ne uklapaju ili nisu oni što želite u životu, ne plašite da ih izmenite jer ste vi ste vaše vrednosti. A život ispunjen vrednostima je život vredan življenja.


Tekst je originalno objavljen kod mene na Linkedinu za moj 37-mi rođendan.

One thought on “Vrednost vrednosti

Comments are closed.