Xero Space

Sećate li se StartUp Show-a koju su najavljivali Dule i Marko i njegovog kraha usled nedostataka ideja koje bi konkurisale na ovom dešavanju? Sve je to dodatno potpirilo vatru sumnje u to da u Srbiji i nema baš ideja i da smo mi ništa drugo do narod koji se beskonačno hvali, a nikako da te kvalitete i iznese na svetlost dana i dokumentuje na taj način svoje vaskolike mogućnosti.

No ne trebamo biti ni toliko pesimistični, ideje svakako postoje ali oni koje stoje iza njih su nekako premalo preduzetnički orijentisani da iste valorizuju i pomognu im u budućnosti vezivanjem za određenu finansijsku insituciju, i pokušavaju na ovaj ili onaj način da se probiju i ugledaju svetlost dana. Jedan od tih načina je i svakako Imagine Cup, takmičenje u organizaciji svemoćnog Microsofta, svake godine sa različitom temom, uglavnom sve u cilju olakšanja života na zemlji. FON je poznat po tome što su takmičari sa ovog fakulteta uvek u samom vrhu u regionu, a katkada i na globalnom nivou, kao što se desilo ove godine. Međutim, nije pobednik takmičenja taj koji mi je zapao za oko, već jedan drugi projekat, projekat o kom se priča ovih dana kao predstavniku Srbije na World Summit Awardu, u kategoriju e-Culture. Reč je o Xero Solutionu – projektu AutoCommit tima.

Šta je zapravo Xero solution? Xero solution je softverski paket koji se sastoji iz nekoliko aplikacija sa ciljem da na pravi način predstavi pomalo zaboravljene muzeje, galerije i slične izložbene institucije, i učini iskustvo posete istim zanimljivijim i poučnijim i sve to na nekoliko načina prilagođeno polu i uzrastu. Sećate se kada sam pisao za 5 godina es leta o donesi.com i pristupu koji su oni imali prilikom kreiranja servisa. Bravo, ali ni AutoCommit-ashi nisu mnogo lošiji. Detaljno su izučavali način na koji se posećuju muzeji, prednosti i mane i načine na koji mogu to iskustvo da prošire uz pomoć tehnologija koje se danas nude na tržištu.

Prvi deo ovog programskog paketa Xero mobile predstavlja mobilnog vodiča kroz muzej koji posećujete. Ideja je da svaki posetilac prilikom ulaska u muzej dobije PDA uredjaj i slušalice, i na osnovu kretanja u muzeju i RFID tehnologije dobije tačnu sliku o tome pred čim se nalazi. Sve je ovo jako prilagodljivo korisniku (jezik s obzirom na nivo znanja, glas, boja interfejsa i sl), i poseduje neke jako zanimljive koncepte koje uglavnom karakterišu web servise. Možete oceniti svaki objekat koji ste videli u muzeju i na osnovu tih ocena saznati koji je to najposećeniji objekat u muzeju, kao i kome se sve ko je trenutno u muzeju svideo objekat (ukoliko uključite social engine, pa može da padne i upoznavanje :D). Ove ocene se šalju na udaljni server preko koga je moguće posetiti muzej virtuelno i pogledati šta se sve nalazi u njemu. Ovo je sve dosta praktično smišljeno jer je uzet u obzir Google Earth standard, pa može da padne i neko spajanje, a i opcija da se jednog dana sve ovo ubaci u SecondLife. Znači wow!!!

Kad sam spomenuo i prilagodjavanje korisniku s obzirom na godine, moram spomenuti i Xero Kids mada kad bude program ušao u upotrebu kladim se da ću ga i ja koristiti. Uz pomoć ove extenzije možete se takmičiti sa ostalom decom u muzeju ko će pre da pronađe sve objekte. Znam da sam malo krupan za dete ali ovo je totally cool! I jedan od razloga zašto sam se zalepio za ovu ideju.
I, da ne dužim više pogledajte zvanični sajt i video prezentaciju ovog supercool paketa.

Takođe postoje prezentacije za svaki deo ovog paketa, pa ako imate vremena pogledajte, što vam ja toplo preporučujem, jer ovo je idealna prilika za sve nas koje mrzi da ustanemo iz fotelje da skoknemo do muzeja i doživimo sve ovo na potpuno novi način. I, momci iz AutoCommita, srećno na WSA budućnost je pred vama!