U čuvenoj Ferisovoj knjizi 4-hour work-week postoji jedno zanimljivo poglavlje o razlici između efektivnosti i efikasnosti što su pojmovi koji se često brkaju. Feris navodi:

Effectiveness is doing the things that get you closer to your goals. Efficiency is performing a given task (whether important or not) in the most economical manner possible. Being efficient without regard to effectiveness is the default mode of the universe.

I would consider the best door-to-door salesperson efficient – that is, refined and excellent at selling door-to-door without wasting time – but utterly ineffective. He or she would sell more using better vehicle such as e-mail or direct mail.

Danas smo se dotakli interesantne diskusije o tome koliko domaća dešavanja mogu da imaju pozitivan uticaj na posao. U nekim slučajevima sigurno imaju, ali u velikoj većini ona se svode na najobičnija druženja i ispijanja kafa u kojima se tek ponekad pojavi neko novi. Može se reći da smo i malo hermetična grupa koja ima vrlo ograničen doseg i pored toga što smo kraljevi svojih ulica. Te ulice vrlo često nisu i one u kojima se nalaze ti klijenti, i ako želimo nešto više moramo i da probamo nešto drugo. Druženja su upravo poput odlaska od vrata do vrata, posle dovoljno vremena vi ćete sigurno ostvariti neke poslovne rezultate, ali dugoročno je verovatno pametnije potražiti alate koji će nas brže približiti cilju kom težimo.  One koji se prema gornjoj definiciji nazivaju efektivnim.

Vreme leti, iskoristite ga na valjan način ili se makar prepustite uživanju. Samozavaravanje dugoročno baš i nije najbolja solucija.

4 replies on “Efektivnost, efikasnost i twitter druženja

  1. Problem kod svih tih druzenja je sto su zatvorenog tipa, uglavnom su poznate face i kada neko gleda sa strane, prosto mu je frka da se ukljuci u neku pricu sa ekipom, jer nije dovoljno edukovan i ocekuje hejt. Zasto se stice takav utisak, nemam pojma ali to je misljenje neke mini vecine sa kojom sam ja u kontaktu. Ljudi bi se mozda prikljucili ali ne znaju sta ih ceka sa druge strane i kako ce biti prihvaceni u ekipi. Psihologija copora

  2. Fora je sto je 80% ekipe identicno i na TweetUp-ovima i na Krokodilima i PR/e-Bussines/Marketing/Dev konferencijama pa se i sve ostalo u principu vrti oko tog 'internog' druzenja…

Comments are closed.