Nebojsa Radovic – Personal Blog

Menu & Search

Efektivnost, efikasnost i twitter druženja

01/06/2011

U čuvenoj Ferisovoj knjizi 4-hour work-week postoji jedno zanimljivo poglavlje o razlici između efektivnosti i efikasnosti što su pojmovi koji se često brkaju. Feris navodi:

Effectiveness is doing the things that get you closer to your goals. Efficiency is performing a given task (whether important or not) in the most economical manner possible. Being efficient without regard to effectiveness is the default mode of the universe.

I would consider the best door-to-door salesperson efficient – that is, refined and excellent at selling door-to-door without wasting time – but utterly ineffective. He or she would sell more using better vehicle such as e-mail or direct mail.

Danas smo se dotakli interesantne diskusije o tome koliko domaća dešavanja mogu da imaju pozitivan uticaj na posao. U nekim slučajevima sigurno imaju, ali u velikoj većini ona se svode na najobičnija druženja i ispijanja kafa u kojima se tek ponekad pojavi neko novi. Može se reći da smo i malo hermetična grupa koja ima vrlo ograničen doseg i pored toga što smo kraljevi svojih ulica. Te ulice vrlo često nisu i one u kojima se nalaze ti klijenti, i ako želimo nešto više moramo i da probamo nešto drugo. Druženja su upravo poput odlaska od vrata do vrata, posle dovoljno vremena vi ćete sigurno ostvariti neke poslovne rezultate, ali dugoročno je verovatno pametnije potražiti alate koji će nas brže približiti cilju kom težimo.  One koji se prema gornjoj definiciji nazivaju efektivnim.

Vreme leti, iskoristite ga na valjan način ili se makar prepustite uživanju. Samozavaravanje dugoročno baš i nije najbolja solucija.

Nebojša Radović

Radoznali posmatrač koji neka od tih posmatranja pretvori u reči. Idealno reči koje izazovu one koje čitaju da probaju nešto novo, a život baziraju na akciji - ne izgovorima.

Related article
Umro Steve Jobs

Umro Steve Jobs

Ode nam i Steve Jobs, možda i u najgorem trenutku…

Sve je lako kad si mali. Ili nije…

Približava se godinu dana kako sam postao samozaposlen, i svoju…

Društvena Toshiba

Verovatno ste primetili da se danas desilo neko zanimljivo Toshiba…

4 Discussion to this post

 1. Marko Stanojevic says:

  Problem kod svih tih druzenja je sto su zatvorenog tipa, uglavnom su poznate face i kada neko gleda sa strane, prosto mu je frka da se ukljuci u neku pricu sa ekipom, jer nije dovoljno edukovan i ocekuje hejt. Zasto se stice takav utisak, nemam pojma ali to je misljenje neke mini vecine sa kojom sam ja u kontaktu. Ljudi bi se mozda prikljucili ali ne znaju sta ih ceka sa druge strane i kako ce biti prihvaceni u ekipi. Psihologija copora

 2. brankko says:

  Fora je sto je 80% ekipe identicno i na TweetUp-ovima i na Krokodilima i PR/e-Bussines/Marketing/Dev konferencijama pa se i sve ostalo u principu vrti oko tog 'internog' druzenja…

 3. daki princ vetra says:

  xD

 4. @Soundsponge says:

  Odavno nešto pametnije nisi napisao;) Kažem ti ja, moraš da šaraš van krugova. Free your mind.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Type your search keyword, and press enter to search