Ne brinite, nema potrebe za spoiler alertom. Nemam nameru da vam otkrijem previše detalja iz ovog filma, jer ga jednostavno treba pogledati. Verovatno i više od jednom, ovaj film to svakako zaslužuje!

Odavno nisam dobio toliko preporuka da odgledam neki film kao što je to slučaj sa Inception-om. S jedne strane razlog može biti nešto kasniji odlazak u bioskop, ali i vrlo verovatnije činjenica da je ovo zaista vrhunski film, koji ćete svaki put sa užitkom gledati.

Film je kod nas preveden kao Početak, što se može promatrati kao još jedan prevodilački promašaj epskih razmera. Sam termin Inception nema veze sa tim, više je nešto kao Začetak, tako da lokalizovano ime ovog filma ide rame uz rame sa Kick Ass-om koji je ni manje ni više preveden kao Fajter.

Šta je to posebno kod ovog filma? Priča, 150 minuta iste, upakovana onako pravo holivudski da opustoši blagajne bioskopa širom sveta. Inteligentna i inovativna a opet dovoljno pitka (ne previše pitka poput Avatara) sa efektivnom završnicom, poput jagode na vrhu torte, neophodnom za svako veliko filmsko delo.

I ako bi to bilo logično za post koji opisuje neki film, neću da otkrivam previše detalja jer sam obećao, ali i složio bih se sa Petrom da film sam po sebi nije moguće opisati u par rečenica. Spomenuću samo da je glumačka ekipa odlična, animacije realne do nivoa potpune neprimetnosti a veza sa omiljenim filmom iz našeg detinjstva više nego očigledna.

Sličnost sa Matrixom

Više puta sam naišao na komentar, ovo je Matrix samo 10 godina kasnije. I jeste tako, omiljeni film svih geekova novije generacije je konačno dobio dostojan nastavak, samo znatno kasnije. Ne možete a da ne primetite sličnosti između ova 2 filma, u Matrixu imamo priključivanje u sistem, ovde uspavljivanje, tamo imamo botove i fenomenalne borbene scene, ovde imamo projekcije i borbe u bestežinskom stanju koje ne izazivaju ništa manje wow reakciju. Sličnosti su očigledne, ali pozadina oko njih je ipak dovoljno različita da i ovaj učini ništa manje bitnim za kinematografiju, čak naprotiv.

Vaskrsnuće bioskopa

Više ne mogu da zamislim gledanje nekog filmskog spektakla poput ovog van bioskopskog platna. Piraterija je učinila svoje, devalvirala je filmski doživljaj do te mere da ga mi ponovo tražimo u udobnim bioskopskim stolicama sa gomilom kokica u ruci. Naprosto doživljaj nije isti, a i industrija sama se potrudila da svakim novim filmom da nešto više nama gledaocima. Inception je najbolji primer toga, a šteta je samo što Srbija van Beograda nema previše mesta da uživa na način kakav ovi filmovi zaslužuju.

Update: Evo i stripa The Cobol Job, koji je nešto poput prequela Inceptionu, pročitajte ako već niste :)

13 replies on “Inception (Početak) otkrovenje sezone

 1. Svaki (novi) dobar film koji Eniac odgleda, mora da ima epitet "novog Matrix-a" :)
  I like that! ;)

 2. Film je fenomenalan, glavni favorit za Oskara… Prepun jakih scena, jakih osecanja, i odlicnih glumaca…
  Leo potvrdjuje da je odlican glumac, ako ne jedan od najboljih trenutno, i samo nastavlja ono sto je zapoceo u Departed-u, i Shutter Island-u…

 3. Heh… Ti napisa "film našeg detinjstva" i ja onda razbijam glavu da se setim filmova iz osamdesetih ;) a onda ti pomeneš Matrix… :P

 4. A baš sam razmišljao da ga gledam. Čak sam rezervisao karte u Koloseju u četvrtak uveče, i zakasnio na rezervaciju (došao u 20min do filma) i propalo mi gledanje…
  Znači ove nedelje obavezno :)

 5. Tjah posle ovolikog hype-a oko filma od Nolana sam ocekivao mnogo vise narocito posle The Prestige i Dark Night. Film je prosecna akcija sa usliljenim clifhanger krajem. Pogledati jer je trenutno najzanimljivije za gledanje

 6. Odgledao veceras u Stear-u (city). Odlican!

  A onda povratak u Kragujevac i krst od xyz metara … bez bioskopa naravno.

Comments are closed.