Nebojsa Radovic – Personal Blog

Menu & Search

Inception (Početak) otkrovenje sezone

02/08/2010

Ne brinite, nema potrebe za spoiler alertom. Nemam nameru da vam otkrijem previše detalja iz ovog filma, jer ga jednostavno treba pogledati. Verovatno i više od jednom, ovaj film to svakako zaslužuje!

Odavno nisam dobio toliko preporuka da odgledam neki film kao što je to slučaj sa Inception-om. S jedne strane razlog može biti nešto kasniji odlazak u bioskop, ali i vrlo verovatnije činjenica da je ovo zaista vrhunski film, koji ćete svaki put sa užitkom gledati.

Film je kod nas preveden kao Početak, što se može promatrati kao još jedan prevodilački promašaj epskih razmera. Sam termin Inception nema veze sa tim, više je nešto kao Začetak, tako da lokalizovano ime ovog filma ide rame uz rame sa Kick Ass-om koji je ni manje ni više preveden kao Fajter.

Šta je to posebno kod ovog filma? Priča, 150 minuta iste, upakovana onako pravo holivudski da opustoši blagajne bioskopa širom sveta. Inteligentna i inovativna a opet dovoljno pitka (ne previše pitka poput Avatara) sa efektivnom završnicom, poput jagode na vrhu torte, neophodnom za svako veliko filmsko delo.

I ako bi to bilo logično za post koji opisuje neki film, neću da otkrivam previše detalja jer sam obećao, ali i složio bih se sa Petrom da film sam po sebi nije moguće opisati u par rečenica. Spomenuću samo da je glumačka ekipa odlična, animacije realne do nivoa potpune neprimetnosti a veza sa omiljenim filmom iz našeg detinjstva više nego očigledna.

Sličnost sa Matrixom

Više puta sam naišao na komentar, ovo je Matrix samo 10 godina kasnije. I jeste tako, omiljeni film svih geekova novije generacije je konačno dobio dostojan nastavak, samo znatno kasnije. Ne možete a da ne primetite sličnosti između ova 2 filma, u Matrixu imamo priključivanje u sistem, ovde uspavljivanje, tamo imamo botove i fenomenalne borbene scene, ovde imamo projekcije i borbe u bestežinskom stanju koje ne izazivaju ništa manje wow reakciju. Sličnosti su očigledne, ali pozadina oko njih je ipak dovoljno različita da i ovaj učini ništa manje bitnim za kinematografiju, čak naprotiv.

Vaskrsnuće bioskopa

Više ne mogu da zamislim gledanje nekog filmskog spektakla poput ovog van bioskopskog platna. Piraterija je učinila svoje, devalvirala je filmski doživljaj do te mere da ga mi ponovo tražimo u udobnim bioskopskim stolicama sa gomilom kokica u ruci. Naprosto doživljaj nije isti, a i industrija sama se potrudila da svakim novim filmom da nešto više nama gledaocima. Inception je najbolji primer toga, a šteta je samo što Srbija van Beograda nema previše mesta da uživa na način kakav ovi filmovi zaslužuju.

Update: Evo i stripa The Cobol Job, koji je nešto poput prequela Inceptionu, pročitajte ako već niste :)

Nebojša Radović

Radoznali posmatrač koji neka od tih posmatranja pretvori u reči. Idealno reči koje izazovu one koje čitaju da probaju nešto novo, a život baziraju na akciji - ne izgovorima.

Related article

Jednom braća

Patetičan uvod foto: teen.hr Patetična razrada Uzbudljivo, emotivno i još…

Avatar najbolji film svih vremena?

Danas je jako teško, pre svega zahvaljujući društvenim medijima, da…

Inglorious renaissance

Moram priznati da su bioskopi poput Stera i Koloseja (pogotovu…

13 Discussion to this post

 1. brankko says:

  Svaki (novi) dobar film koji Eniac odgleda, mora da ima epitet "novog Matrix-a" :)
  I like that! ;)

 2. sttevanninho says:

  Film je fenomenalan, glavni favorit za Oskara… Prepun jakih scena, jakih osecanja, i odlicnih glumaca…
  Leo potvrdjuje da je odlican glumac, ako ne jedan od najboljih trenutno, i samo nastavlja ono sto je zapoceo u Departed-u, i Shutter Island-u…

 3. Marko says:

  Heh… Ti napisa "film našeg detinjstva" i ja onda razbijam glavu da se setim filmova iz osamdesetih ;) a onda ti pomeneš Matrix… :P

 4. Miloje Sekulic says:

  Odlican!

 5. Ivan Cosic says:

  Kolosej pocinje da me nervira jako, bas bih zeleo dobar bioskop kao alternativu…

 6. A baš sam razmišljao da ga gledam. Čak sam rezervisao karte u Koloseju u četvrtak uveče, i zakasnio na rezervaciju (došao u 20min do filma) i propalo mi gledanje…
  Znači ove nedelje obavezno :)

 7. Igor Srdanovic says:

  Tjah posle ovolikog hype-a oko filma od Nolana sam ocekivao mnogo vise narocito posle The Prestige i Dark Night. Film je prosecna akcija sa usliljenim clifhanger krajem. Pogledati jer je trenutno najzanimljivije za gledanje

 8. Dinke says:

  Odgledao veceras u Stear-u (city). Odlican!

  A onda povratak u Kragujevac i krst od xyz metara … bez bioskopa naravno.

 9. Stella says:

  Jel ga ima jos uvek po bioskopima u Bgu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Type your search keyword, and press enter to search