Par meseci posle prijave za novi Facebook mail krenuli su i prvi nalozi, a ludu sreću da buđem među njima dobio sam i ja. Obzirom da će se većina vas pitati šta je zapravo FB mail evo kratkih utisaka posle prvih 10ak minuta korišćenja.

1) Facebook mail su zapravo poruke proširene za mogućnost slanja mail-ova van Facebooka. Sada imate svoju email adresu username@facebook.com sa koje možete slati i na koju možete primati mail-ove različite sadržine i iz “spoljnjeg sveta”.

2) Ukoliko ste već definisali FB username nije ga moguće menjati, tako da ako ste stavili ime default.aspx mail će vam biti default.aspx@facebook.com.

Btw. meni možete pisati na eniacman@facebook.com :)

3) Sa aspekta interfejsa samih poruka koje sada postaju FB mail nema značajnijih promena. Poruke su proširene na celu kolonu (izbačeni su oglasi) a diskusije se prikazuju u obliku threadova kao i dosadašnje poruke.

4) Interfejs za slanje mail-ova je jako jednostavan i predstavlja verovatno najjednostavniji email klijent ikada. Sve što imate na raspolaganju su To: polje i sama poruka uz mogućnost slanja i na SMS. Ovo verovatno znači i nepostojanje želje da se sistem tehnički bori sa GMailom, već da se omogući jednostavan email klijent za široke narodne mase.

5) Poruke u konverzaciji se šalju klikom na enter i ne postoji action button (pošalji) što po meni uopšte nije prijatno za email komunikaciju. Navike brzog kucanja su čudo i dovodiće ljude do vrlo zanimljivih situacija. Razumem da je njihova težnja da izbacuju action button-e gde god je to moguće (krenulo sa grupama i novim galerijama) samo mislim da email nije dobar izbor za tako nešto.

update #1 – Ako odčekirate ovu strelicu u desnom ćošku dobićete Send dugme. Mala, gotovo nevidljiva ali bitna stvar.

6) Super stvar je prepoznavanje email adrese iz baze FB-a i njeno povezivanje sa profilom čime se diskusija automatski seli na FB.

update #2

7) Kao što je najavljeno sada će se u celokupnu konverzaciju sa nekom osobom pored poruka uključivati i chat istorija. Zamisao je ok ali mi se ne sviđa da sve to bude u jednom threadu, posle nekog vremena postaće  to sveopšti haos. A pretraga i dalje ne funkcioniše kako treba…

Mini rezime

Mnogo buke ni oko čega? Moguće… FB nije ponovo otkrio email već proširio svoje poruke za mogućnost slanja na adrese van svoje korisničke baze. Odličan potez sa aspekta daljeg širenja servisa iz razloga što će ovo doneti još na poseti samom sajtu. Ako uzmemo u obzir da dobar deo korisnika FB i ne koristi email ovo će ih podmiriti u slučajevima nužde, dok ne dođe do ozbiljnijih zahteva. Ne treba zaboraviti da ovo verovatno nije poslednja verzija tako da ćemo pratiti kako će se sve razvijati.

Do tada, opisana jednostavnost i osakaćena mail forma učiniće da isti u verovatno nikad ne uđe u upotrebu kod ozbiljnijih korisnika i kompanija ali više puta smo svedočili da to njima i nije primarni cilj. U fokusu je običan – prosečan korisnik i prilagođavanje masi što će im omogućiti i dalji rast korisničke baze. Liči kao da gledamo buđenje još jednog monopoliste…

31 replies on “Facebook e-mail krenuo sa radom [update]

 1. Sve je rečeno u poslednjoj rečenici.
  E-mail za računarski nepismene.

 2. A čemu služi onaj ček box pored ikonice koja simbolizuje Enter (poslednja slika)? Možda ako se to dečekira prestaje automatsko slanje na Enter i pojavljuje se neki button?

 3. @X3mE
  Upravo tako… Dobio sam ovaj "feature" pre par nedelja i par puta sam udario Enter pre nego što je trebalo i taj checkbox koji pominješ radi baš to: isključuje slanje na enter i doda dugme "Reply" na koje se šalje poruka…

 4. Ha ha … ludu sreću, da budeš među prvima !? Prije nesreću, da budeš među zadnjima ;)
  Gadgeterija je pisao već prošle godine o tome http://bit.ly/e8qceR

 5. Sve je to lepo ali mene samo zanima kada će proraditi pretraga poruka na FB. Pretraga navodno postoji ali šta god ukucao u 99% slučajeva dobiću ili "not found" ili error iako znam da postoji na stotine poruka od te osobe. Jako frustrirajuće i po meni najgori deo Facebooka.

  1. Znaš li da rade one fore kao u Gmail-u, tipa "is:archived", "is:unread", "is:sent", "is:email" i sl.

 6. Ispod žita, Facebook je već neko vreme "zabagovao" mogućnost da eksportuješ mailove svojih kontakata tipa putem Hotmail ili Yahoo naloga. U paketu sa njihovim uvođenjem mailova ništa mi se od toga ne sviđa mnogo.

 7. Da li radi slanje SMS poruka preko toga? Ja sam checkirao za SMS ali ništa ne dođe.

 8. Mislim da ću ovaj facebook mail da koristim samo za pristup facebooku (kao username). Tako će svi facebook relevantni podaci da mi stizu – na facebook. Konacno ce inbox da mi se ocisti od raznih notifikacija, bez da dečekiram notifikacije na mail :)

 9. Od kako imam ovo s…. ne mogu nikom prvi da pošaljem poruku, mogu samo da odgovorim ukoliko sam prvo dobio poruku???

 10. I kako se ulogovati sa ovim mailom na facebook, kako znati koji je password???

  1. ne radi ni mail ni poruke, samo kad ti neko pošalje prvi, možeš da odgovoriš, teško sr…

 11. kako da ja podesim sebi ov mogućnost
  kako da napravim fb email???

Comments are closed.