Obzirom da je kraj ove godine, i da će sutra sigurno uslediti neka retrospektiva ove 2008. godine, koja je bila zaista dobra, red je da spomenem nešto što većina vas zna ali opet, nigde nije bilo javno objavljeno. Da, da, zaposlio sam se.

posao

Kao što rekoh ovo je vest koji većina ljudi koje znam lično zna, a preko njih i dobar deo srpskog Interneta, ipak smo mi dosta malo tržište. Možda je malo začuđujuća obzirom na sve planove koje sam imao ali iza svega ovoga je bila lepa doza razmišljanja, nerviranja čega već i mislim da je ovako najbolje a to ću ovde i elaborirati. Sit back and relax, kao uz instalaciju Windowsa.

Primarna ideja za 2009. godinu mi je bila da završim fakultet negde početkom godine i da se otisnem u Maleziju na stručno usavršavanje u jednoj Internet kompaniji, gde bih ostao najmanje godinu dana ovisno o tome koliko im se budem svideo i koliko se budem navikao na sredinu. Logika je bila sledeća: imam 23 godine, nemam ženu niti nešto preteranu ozbiljnu vezu, nemam planiranu niti neplaniranu decu, niti bilo šta što ne mogu da ostavim na nešto duži period van sebe. 23 godine sobom nose i onaj studentski duh spreman da uradi i kojekakvu glupost za kakvu kasnije ni motkama ne mogu da vas nateraju ali i ne zahtevaju konstantan VIP tretman već im je više odgovarajući studentski način života. Čak sam i matore pripremio za tako nešto što je krajnji stadijum donošenja neke odluke… Ali eto to se po svoj prilici neće desiti.

Zašto odlazak u Maleziju a ne recimo ovde?
Prva dilema tokom ove godine bila je, da li nastaviti baviti se Internetom. Bio sam malo razočaran u sve, u činjenicu da je srpski Internet još uvek provincijska kafana, sa poznatim licima tokom godine, i onima sa strane koji svrate za praznike sa svojim velikim pričama. Dovoljno mala da ne izgleda prazno kada se skupi lokalna svita, i dovoljno velika da konstantno izgara i stvara nove neistine, mašta o velikim novcima uz velike reči poput investicija, WC (da da WC) fondova ili čega već. Sa druge strane mogao sam da nađem solidan posao i u ne-internet sektoru, ipak sam na FONu, što sobom nosu određenu težinu a da se ne lažemo i AIESEC mi je doneo dosta toga u dosadašnjoj karijeri, moglo bi tu da se napreduje i radi na sopstvenom razvoju. Ali kontam da bih bio kao pijanista koji radi kao taksista. Tu se odlazak u Maleziju učinio kao buffer, odnosno mogućnost da odem u neku drugu sredinu gde zaista mogu da napredujem i sačekam godinu dana da ovo tržište još malo zaživi tako da bih sa svojim kompetencijama mogao da relativno lepo živim.

Tokom poslednjih par meseci intezivirale su se ponude i ovde za posao, nikako slabe, ali opet Malezija se činila kao mesto gde najpotpunije mogu da se razvijem, a te ponude bih filtrirao i odabrao jednu za nastavak svoje karijere ovde. Izabrao sam jednu, ali eto ispalio sam ih na kraju jer se pojavio neko ko je ponudio više od svih.

Da ne okolišam previše u pitanju je domaća medijska kuća, Adria Media. Kompanija, korporacija, prodao sam dušu đavolu, izdao freelance družinu itd… Jeste ali sve ima svoje razloge. Kada imate dvadeset i neku godinu, koliko god mislili da ste pametni morate ulagati u sebe, jer jedino tad imate dovoljno energije da stičete znanje 20 sati dnevno, i nije vam dosadno to da radite, koje bi trebalo da unovčite u 30-tim i 40-tim godinama svog života. Obzirom da je AM nastala udruživanjem 2 velike medijske kuće Gruner und Jahr AG&CO i Sanoma Magazines International B. V. koje imaju zaista impozantan Internet portfolio, firma predstavlja riznicu know-howa koji sam, što vremenski, što novčano nikada ne bih mogao da dosegnem. Edukacija zaposlenih je dosta visoko pozicionirana među vrednostima kompanije tako da ne sumnjam da će biti prilike da se dosta napreduje. Takođe, odnos prema mom nezavršenom fakultetu je takođe bio više nego korektan, iz razloga što nemam još puno do kraja i ne bi baš svako tolerisao moje ispitne obaveze te je u odnosu na isti u formirano moje uključivanje u rad kompanije. Trenutno sam uglavnom aktivan od kuće shodno mojim obavezama, a po završetku fakulteta, verujem u prvoj polovini ove godine, biću full time zaposlen, ustajati rano, redovno se kupati :-P i šta sve već ide uz to. Obzirom da postoje neke pričice da moram da završim fakultet po potpisanom ugovoru, to nije tačno, fleksibilan sam po tom pitanju ali prvo meni samom će biti lakše da ga završim što pre, jer nije baš lako biti aktivan na 2 fronta.

Zašto ne više freelance?

Freelance je super za one koji su disciplinovani. Ja baš i nisam do te mere. Poslovni život se pretvorio u privatni preteći da će da ga uništi, kasno leganje, još kasnije ustajanje, par kilograma viška i za kraj, ali nikako najmanje bitan, finansijski deo priče. X puta sam bio u situaciji da mi duguju par K eur a ja jedem paštetu, znam da je smešno ali tako je, to je freelance, ukoliko niste superstar ili nemate konkretan proizvod, onda to obično znači nesigurnost i večito cimanje za keš, možda i više keša mesečno ali kada uzmete u obzir da kompanija brine o Vama (penzijsko, socijalno, topli obrok, prevoz, šta već) to mu dođe na isto. Pritom kako je u Srbiji izigravati Internet marketing menadžera često ravno ludilu, freelance podrazumeva da imate i širok spektar aktivnosti, od kung-fua do optimizacije za pretraživače :) Tu gubite vreme i umesto da se usavršavate u jednoj oblasti završite dizajnirajući plakate za žurku.

Furka

Već sam spominjao da sam dao otkaz na Furci, pa sam se iz poštovanja prema vlasnicima i činjenici da sajt nije baš isti bez mene vratio, ali sa mnogo manje aktivnosti na istoj. Razlozi otkaza su bili dosta jasni, prvo previše vremena sam gubio na komunikaciju sa krajnjim korisnicima a drugo nisam dobijao baš najadekvatniju podršku sa druge strane u pogledu razvoja sajta, što je doprinelo tome da sajt već duže vreme stagnira, a čim nema rezultata dođei do razočarenja. Biću na neki način uključen u rad sajta ali nikako kao ranije, niti imam vremena, niti živaca.

I za kraj, kao što naslov kaže, zadovoljan sam. Lepo se završilo, na kraju ako mi se ovo ne svidi, ili se ja ne svidim uvek mogu da odem u Maleziju, makar do 30-te godine. Važno je znati da nikada nikome ne trebate zatvarati dupetom vrata prilikom ponude za posao jer nikad ne znate kada će Vam trebati. Koliko god sam se radovao novom poslu toliko sam i bio uplašen saopštiti tu vest ljudima koje volim a koje sam na ovaj način ispalio. Ako su vam zaista prijatelji shvatiće i hvala im na tome. Razmišljajte o svojoj karijeri jer dok ste mladi, činjenica da ste mladi vam je glavna konkurentska prednost i to ne smete prokockati. Ako imate više ponuda stavite ih na sto, vidite koje su krajnje dobiti iz cele priče, razmislite gde sebe vidite za 5 godina i nemojte se zaletati za novac primarno. Lepo je imati pare kao mlad, ali imajte isto tako na umu da recimo 90% sportista bankrotira 6 godina posle okončavanja sportske karijere. Ipak treba razmišljati dugoročno. Zahvaliću se još onima koji su mi pomogli u celoj priči, neću da ih imenujem sami će se prepoznati, ali i ekipi sa novog posla koja je imala dovoljno živaca da me primi ovako čudnog. Nadam se da ih neću izneveriti.

28 replies on “I za kraj

 1. Kolega, druže, srećno zaposlenje! Freelance je nešto što će uvek postojati u tvoj životu. Ipak, stalan posao je nešto što daje stabilnost i sigurnost. Dobrodošao u klub zaposlenih.

  Kažem ja, fonovci su zašli u medijske kuće :)

 2. Ne boj se Nebojša biće sve ok šta god da uradiš… Uvek možeš da kreneš od nule dok god nisi mrtav, ako se kasnije predomisliš ;)

 3. Ivanjice, čestitam i želim ti puuunoo sreće
  na novom poslu i u Novoj 2009. godini, ;)

 4. Malezija mislim da je pogresna zemlja obzirom da su Srbija, Crna Gora i Izrael drzave cijim gradjanima Malezija NE dozvoljava uselenje.

  Do nedavno nismo mogli ni da putujemo tamo.

  Problemi su naravno muslimanske prirode.

 5. Uf, nisam to znao niti smo o tome razmisljali ali kapiram da bi moglo nesto da se sredi za mene, ako nista drugo onda preko Bosne, i zvao bi se Nešad

 6. Siso jedna glumio se geeka dok nisi sebi nabio cenu! :( samo zapamti: “Socijalno, zdravstveno i redovna plata – ‘al nisam mogao bez Rock’n’Roll-a”

  Dobro nam došao u pakao korporativnog života. Zato li si učio da vežeš kravatu? :)

 7. Kolega, sam nek si ti nama sretan a onda nema veze ni jesi u Srbiji ili u Maleziji :)

  Cestitam jos jednom na zaposlenju, Adria Media je krasna tvrtka ;)

 8. Sta reci… iscrpan ali odlican post.

  Zelim ti da diplomiras, i imas svu srecu koja ti je potrebna u 2009. godini.

  Iskustva imas sve vise, ako tome dodas i svoj razum, poznajuci te, verujem da ce ti sledeca biti jos uspesnija. ;)

 9. Čestitam za posao, čekao sam zvaničnu objavu.
  Ne sumnjam da ćeš stići i u Maleziju, nadam se turistički (može i neko pokrštavanje nevernica). ;)

 10. Bravo čestitam! šta ćeš tačno da radiš u adrija mediji? koja će ti biti funkcija? manager, ceo, executive, dev, ili neki mix?

 11. @Steva

  da li to znaci da ima sanse za mene da se izvucem :)

  @Nikola

  tacna titula je online marketing manager :)

 12. carsni napisano, krasno razmisljanje za tako mlaog momka, sto reci. zelim ti sve najbolje u novoj godini i nemoj se toliko brinuti za buducnost. pametan si decko i ako ti bude losije nego sada to ce samo znaciti da je druima jos teze pa ti bar nece ego trpiti :)

  poz

 13. Ovo je svakako veoma lepa vest (napokon javno objavljena), a naročito zbog činjenice da će veoma kvalitetni timovi iz AdraMedije i ColorPress-a veoma verovatno obeležiti razvoj Weba u Srbiji 2009. g. :)

  Eto, ti ćeš biti deo toga, što je veoma lepo i poučno…

 14. Hvala Dragane, i u moje ime.

  A za Nebojsu go for it!
  Puno toga si pregurao i jos ces mnogo pregurati…
  Vazno je samo kada se sumiraju rezultati na kraju, da si sam zadovoljan sobom – pa bilo to i u Maleziji ;)

 15. Svaka čast za posao i za sve što si postigao! Jako lepo razmišljaš i jako mi se dopalo ono što si napisao za razmišljanje o budućnosti i lično usavršavanje. Freelancing, koliko je lep, toliko je i težak i naporan i često te lišava nekih stvari koliko god primamljivo sve izgledalo.

Comments are closed.