Prvi dan je završen dodelom MIXX nagrada i sjajnom žurkom zbog čega smo, pomalo mamurni ušli u drugi dan. Današnja predavanja obećavaju još više uzbuđenja, pa… Čitamo se :)

Helge Tenno: Širenje digitalnih vidika

Dobar deo servisa koje danas koristimo nismo koristili pre 6 godina. Stvari se menjaju i tehnologija se menja, i sve je više uređaja koji su povezani na Internet. Ovo direktno utiče i na naše ponašanje, time što ga menja u skladu sa zahtevima savremenih tehnologija.

Glavni problem kod brendiranja jeste u lošem polazištu. Ne brendiramo sam proizvod koliko vrednost koju dobijamo od istog. Nove auto gume kupujemo zbog sigurnosti, vreme proveravamo da bismo proveli ugodan dan.

Kroz primere nekoliko poznatih akcija prikazuje se integracija različitih tehnologija sa ciljem postizanja boljih rezultata. Čuveni Baker Tweets ili manje poznata FIATova kampanja za merenje emisije CO2 iz automobila – CIAO!

Prezentacija je zaista fenomenalno izgledala, pa ne mogu da odolim a da je ne embedujem u blog :)

Total Reset: Oglašavanje & marketing u povezanu svijetu

Predavanje o medijima i promenama koji nastaju u svetu istih. Mobilne tehnologije su dodatno decentralizovale kretanje informacija i sve manje smanjuju jaz nastao izmedju velikih medija i pojedinaca koji kreiraju sadržaj. Pojedinci koji su se nekada zvali potrošačima sada i kreiraju sadržaj koji se tiče naših brendova.

Budućnost medija se definiše kao SOLOMO – Social, Local, Mobile. Dosta zabavno i sveobuhvatno predavanje o novim tehnologijama sa predikcijom budućnosti. 90% korisnika interneta u narednik par godina biće korisnici mobilnih uređaja. Rast mobilnih tehnologija je nezadrživ, a primena će svakim danom biti sve više. Jedna od dobrih implementacija je i Google Wallet.

Korišćenje društvenih medija nije smanjilo upotrebu mejla, naprotiv dovelo je do još većeg korišćenja svih tehnologija.

“We don’t want 1000 channels, we want the one we want to watch”

Sjajan primer akcije Twitter mirror/Diesel cam

 

Odlično predavanje, pokazalo se da public speaking skills mnogo znače kod predavača i da u tom slučaju ni eho na koji smo se žalili ne smeta. Bravo za Gerda Leonharda.

Ari Merkin: Kreativno rješavanje problema u novoj eri

Ari je napoznatiji po čuvenoj ElfYourself kampanji koju smo svi imali prilike da vidimo u nekoj od obrada. Svoju reinkarnaciju je doživela čak i u Srbiji u okviru kampanje BudiJelenko.  Savršen primer viralne kampanje, koja se odvija angažovanjem naših prijatelja.

Prve godine servis je imao 40 miliona, a druge 200 miliona posetilaca. Sve se desilo u toku 6 nedelja koliko je trajala kampanja.

Pored ove niže se još nekoliko nagrađenih kampanja, poput čuvene IKEA lampe, ili Supervisor reklame za Starbucks.

Zadatak svakog kreativca jeste da doda vrednost proizvodu za koji osmišljava strategiju komunikacije prema krajnjim korisnicima. Kreativnost ideja jeste poželjna ali ideje kao takve moraju biti i korisne. Potrebno je i da budu zabavne i uključuju korisnike što više u same kampanje, čime ih ohrabrujemo da dalje dele naše kampanje i na taj način budu pravi brend advokati.

Ideje koje čine korisnike da se osećaju dobro, jer na taj način pomažu društvu. Primer ovakve kampanje je Pepsijev Refresh Everything koji podstiče razvoj lokalne zajednice.

Sjajno 70% pravilo. Klijentu uvek predstavite 70% gotovu kampanju kako je neminovno da će biti promena dalje. Bolje je da se to desi u što ranijoj fazi kako bi došli do optimalnog rešenja. Varanje u oglašavanju nije poželjno. Nije ni toliko retko, ali radi dugoročne pozicije brenda neophodno je biti što otvoreniji sa krajnjim korisnicima.

Smislite foru za koju će se zalepiti i korinici i klijenti. Sitnice kupuju, nije ih tako lako smisliti ali one su te koje prave razliku.

Sjajno predavanje, današnji dan je definitivno opravdao veliki buzz oko IdejeX. Geri je uskoro, mislim da ni sami nisu svesni šta ih čeka :D

Panel smo namerno preskočili zbog ugodne klope, i sada je vreme za Gerija. Kako smo ranije ugovorili intervju pojurili smo ga u press centru i uspeli da se pozdravimo, ako sve bude ok imaćete eksluzivni intervju :) Mira Adanja Polak stil.

One thought on “Ideja X – dan drugi

Comments are closed.