Najavili smo, vreme je! Ideja X, kao najveća regionalna marketinška konferencija u regionu upravo kreće. Zajedno sa Netokracija ekipom uživo ću, iza blogerskog stola, prenositi dešavanja sa same konferencije, ovde kao i na Twitteru pod hashtagom #idejax, verujem da će biti zabavno pa – čitamo se!

Photo: Marinshe Netokracija

Vreme je za otvaranje konferencije, koje je prepušteno Slavenu Fišeru, predsednik HURA. Prvo predavanje prepušteno je Marku Luisu, dekanu škole za umetnost komunikacije Eureka!: Kako inicirati kreativnost i inovaciju. Mark Luis je poznat po tome što je prvi koristio video banere kao oglasni format, što je jedan od razloga zašto je njegova kompanija prodata za 20 miliona funti. Dobar deo priče se svodi na fakultet na kom je dekan, i o načinu na koji se funkcioniše. Interesatno je da škola odvaja 35% svog budžeta na realizaciju studentskih ideja – sjajno!

Sviđa mi se način na koji je škola organizovana, zaista za poželeti da se nešto ovako dešava i kod nas. Sav sadržaj predavanja je dostupan putem wikija na sajtu koji mogu uređivati i drugi korisnici. Znanje ne treba da bude zaključano iza zidova već se treba slobodno deliti. Interesantna paradigma koja će se verovatno svideti svima onima koji veruju da teorija nije silver bullet edukacije, već insistiranje i na stalnoj primeni znanja.

U toku su prezentacije kampanja koje je radio Mark sa svojim timom studenata. Ima sjajnih video snimaka, pogledajte ih ovde. Lik stvarno deluje zanimljivo, ali zvuk u zadnjem delu hale odzvanja i malo je teško sve razumeti. Nadam se da će se to srediti.

Doug Harris: Možete zatvoriti oči, ali ne i uši!

Sledeće predavanje posvećeno je radio oglašavanju. Verujem da će biti interesantno, obzirom na novi rast ovog medija zahvaljujući internetu. Kroz zanimljive primere objašnjava prednosti radio oglašavanja. Zarazne melodije se lako podvuku pod kožu potrošača čime ih podsvesno probaju proizvod. Predavanje je ipak prožeto sa previše subjektivnih osećanja prema mediju, teško je u doba Interneta i integracije svih medija u jedan pričati o tome koliko je radio superioran. Ima svoje prednosti ali ne možete o njemu pričati kao o kralju oglašavanja.

Pieter Goiris: Kako će pametne ideje u budućnosti graditi brendove

Vraćamo se na nama zanimljive teme. Brendiranje i kreiranje engagementa među korisnicima i po prvi put prezentacija. Ipak znači i vizuelno pohvatati neke od stvari koje predavači kažu.

Tema predavanja su pametne ideje kao ideje koje generišu uzbuđenje kod korisnika i želju za daljim širenjem (word of mouth). Pametne ideje kroz word of mouth efekat utiču na odluku krajnjih korisnika a time i donose ogroman rast.

Internet kao medij nije revolucija, koliko je sama tehnologija promenila načine na koje se informišemo o proizvodima i donosimo odluku o kupovini.

TakeAntwerp je zaista sjajna integracija real life aktivnosti, geolokacijskih servisa i društvenih medija. Pogledajte!

Još jedna sjajna kampanja – KLM Surprise

Pametne ideje vode ka novim proizvodima, servisima i alatima. Ne bih da ubacujem 5 video snimaka ali pogledajte i Banner Concert kampanju. Još jedno sjajno rešenje.

Sjajni primeri i sjajna prezentacija. Pieter Goiris je definitivno održao najbolje predavanje danas!

~ Pauza za ručak ~

Preskočili smo predavanje – Izazovi i prilike u komunikacijama vlasti jer je očito sve što se tiče vlasti dosadno. Predavač je bio jako spor i nerazgovetan što je učinilo da veći deo sale napusti predavanje.

Sledi panel: Kreacija, inovacija, bagatelizacija. Pošto kila ideje?

Interesantna diskusija o važnosti dugoročne saradnje za najbolje rezultate. Neophodno je dobro poznavati brend i razvijati se zajedno sa njim. Činjenica je da nikada ne možemo znati bolje proizvod od njegovog vlasnika, ali naša uloga je da ga iskomuniciramo na što bolji način.

Obzirom da je panel jako teško pratiti kako se skače sa teme na temu vezano za generalni odnos između klijenta i agencije vreme je da polako rezimiramo današnji dan. Činjenica je da je koncentracija opala malo posle ručka, a nije pomoglo ni dosta sporo predavanje o komunikacijama vlasti tako da današnji dan definitivno možemo podeliti na onaj deo pre ručka i posle.

Definitivni highlight dana jeste Pieter Goiris sa svojim “pametnim idejama” tako da ću se potruditi da se nađem sa predavačem i napravim neki simpa intervju. Stay tuned!

One thought on “Ideja X – dan prvi

Comments are closed.