Prijatelj mi je malopre poslao listu najpopularnijih sajtova u BiH za april 2011. na kojima je posle jako dugog perioda promenjena situacija na poziciji broj 1. Posle višegodišnje vladavine jednog informativno portala kao što je slučaj kod nas (sarajevo-x.com) na prvo mesto je došla kupoprodajna mreža Pik, dragih prijatelje iz Sarajeva, koji su tako posle Derneka ponovo dokazali da znaju da pogode ono što “raja” traži. Kao neko ko je bio lokalna ispostava njihovih proizvoda u Srbiji, osećam se dužnim da probam da objasnim tajni sastojak njihovog uspeha.

Prvo i osnovno Pile i Ado (koji stoje iza proizvoda) su sjajni momci. Neko ko voli Internet, ko je odrastao i živi na njemu. Ovo je osnovni preduslov da napravite proizvod koji kida, nerazumevanje medija i potreba njegovih korisnika često dovodi do vrlo brzog kraha. Dernek je bio sjajna škola, napravljen je superpopularan proizvod, ali je adekvatna monetizacija izostala da bi na kraju, zajedno sa većinom lokalnih društvenih mreža, bio pojeden od strane Facebooka. Stekla su se znanja i izvukli zaključci koji su na najbolji način pretočeni u zvezdu našeg teksta Pik.

Spomenuta ljubav prema Internetu ili bolje rečeno strast je neophodan sastojak da biste uspeli, i upravo onaj koji pravi razliku. Zbog ovoga je bitno da ste odrasli na internetu, kao i da radite stvari koje volite. Strast je ta koja vas gura i u trenucima kada postoji više zanimljivih stvari od razvoja servisa (izlasci, odmori, društvo…). Umesto gostovanja na konferencijama i izliva samoljublja, priče o venture kapitalu, biznis planova, strategija komunikacije i čega već sve ne, vreme je uloženo u razvoj kvalitetnog proizvoda, onakvog kakav odgovara ljudima. Odatle i tako napredna tehnološka platforma, ali ona nikako nije bila dovoljna. Da jeste, u Srbiji bi servis samo od sebe zaživeo što nije bio slučaj.

Ne treba zaboraviti ni na neophodnost poznavanja tržišta i adekvatan tajming su koji će sve ovo učiniti ozbiljnim. Ok, tajming ovde i nije bio toliko presudan, ali činjenica da su oni momci koji jako puno vremena provode među ljudima je učinila da izađu u potpunosti susret potrebama tržišta. Nemamo veliku penetraciju Internet korisnika ali imamo 2 mobilna telefona po stanovniku? Zašto to ne iskoristiti i jednim killer featureom smrviti konkurenciju? Upravo se to i desilo!

Šta se desilo sa Srbijom?

Grešaka je bilo nekoliko a pre svega nedeljenje strasti, praćeno nedostatkom fokusa i previše površnim ulaskom na tržište ponajviše sa infrastrukturnog aspekta.

Nedeljenje strasti je nastalo iz činjenice da se tim mnogo lakše od pojedinca motiviše da nivo strasti održi na zavidnom nivou. Oscilacije u ponašanju uvek budu pokrivene onim drugim članovima i tako krize odrastanja brže nestanu. Dok je ta strast postojala kad god smo radili zajedno, kada bih ostao sam entuzijazam bi nestajao kad god su drugi tekući problemi ugrožavali rad na servisu. Direktna posledica ovoga je odsustvo fokusa, client’s work i razvoj svog servisa vrlo teško idu rame uz rame kada ste sami. Možemo slobodno reći i ne idu.

Ništa manji problem nije bila ni infrastruktura. Rad sa velikim brojem korisnika koji podrazumeva novčane transakcije zahteva i određeni nivo poverenja i ozbiljnosti, kao i ludački support koji je izostao. Izostao zbog spomenutog fokusa, čime se gubilo poverenje koje za razliku od BiH verzije delimično bilo kreirano jer je Dernek u vreme starta servisa bio superpopularan. Lepo je Gary rekao da je briga najbolja marketing strategija. Nije trebalo 30 strana pisati o tome.

Ali na greškama se valjda uči. Pozitivni primeri poput ovog nam služe da ih što više izbegnemo, mada na kraju ipak je sve do pojedinaca. Ne kažu Ameri za džabe, It’s always people stupid!

Pile, Ado – lepo je pratiti sve što radite i učiti od vas! Dok će drugi skrštenih ruku sedeti i govoriti kako je nešto nemoguće jer smo nesrećni Balkan, vi ćete svojim delom dokazati suprotno. A za to se skida kapa!

8 replies on “Razlog Pikovog (ne)uspeha

  1. Cenim kada se objavi i neki neuspeh, ne bi bilo ni zdravo da stalno uspevaš, taj fail ti još jednom predoči ono što često potajno kriješ od sebe.

  2. Nekad pomogne i kada prave odgovorne ljude ubacis na projekat :) znas dobro o cemu ti govorim :) 00:00 – 24:00 :)

    1. A morao si da dodjes na ovaj white sensation. Bio je predobar!

  3. Odličan tekst, dijelimo manje/više isto mišljenje za pomenuti dvojac. Samo udri :)

  4. Pik je neverovatan proizvod, sećam se kad sam isprobavao pre nekoliko godina i kada sam krenuo da dodajem neki relativno egzotičan RAM stick kako mi je sam izvukao fotografiju odnekle pa sam imao Sci-Fi momenat da na ekranu gledam ono što držim u ruci. :) Ceo proces dodavanja je neverovatno dobro bio uradjen još tada, sjajan proizvod.

    Al se ispostavlja da to nije core business već da je to support, kao što je to dobrim delom slučaj i sa Limundom, gde treba da ide puno ulaganja.

    A bez strasti (ili bar gomiletine para) nema nič.

Comments are closed.