Sada kada je i MySpace predstavio svoju platformu za online oglašavanje HyperTargeting, posle Facebookovog SocialAdsa, ali i nešto nam bližeg Derneka (vrlo uskoro i Furka) slobodno možemo da kažemo da je 1 on 1 oglašavanje na tik od nas, nikada bliže i da se našim budžetima “loše” piše.

Deca balave na sladoled

Prvo bih malo bliže pojasnio 1 on 1, ili bihevijoralni marketing ili kako god da se zove, termini se razlikuju, na kraju krajeva samo ime i nije bitno već funkcija. Iako do skora ovaj termin je predstavljao ništa drugo do utopiju, popularizacija Interneta i merljivost ogromne količine parametara koji se pojavljuju prilikom naše aktivnosti na Internetu omogućili su da ovaj koncept i ne bude tako daleko od realizacije. Suština je da se sva naša aktivnost na Internetu, ili makar ograničenom delu Interneta kao što su društvene mreže, prati i na osnovu njih, tj na osnovu našeg ponašanja (eng. behave), generišu i kampanje, koje samim tim što znaju naša interesovanja imaju mnogo veću efikasnost. Čudite se što po nekad što Vam recimo Amazon preporučuje knjigu koju ste baš hteli pre par dana da kupite? To je upravo to, praćena je Vaša aktivnost, pisci koje volite da čitate ili žanr koji ste naviše kupovali, te je na osnovu iste i generisana preporuka. I, da li je zaista 3x veća mogućnost, kao što se navodi u tekstu o HyperTargetingu, da kupite ovu knjigu nego li recimo neki trash roman o ljubavi u Parizu? Naravno da jeste, i ovaj primer je verovatno jedan od banalnijih primera praćenja Vaše aktivnosti i generisanja preporuke na osnovu istih. Društvene mreže su sve ovo digle na novi mnoogo ozbiljniji nivo, i verovatno je to odgovor na pitanje zašto Facebook vredi toliko koliko vredi. Informacije o tolikoj količini ljudi i mogućnost da Vaše kampanje segmentirate po godinama, polu, grupama kojima pripadaju, proizvodima koje vole pa čak i o političkom uverenju govore ništa drugo do da smo mi samo žrtve marketinga (Marketing will eat us all :) ), i da ćemo u budućnosti još više od ovoga “patiti”.

Ali treba to gledati i sa druge/poslovne strane. Jako se puno citira izreka da je 50% novca uloženo na marketing bačeno, samo nismo sigurni koja je to polovina. Ova brojka se targetiranjem smanjuje. Mogućnost da targetirate reklamu na usko ciljanu skupinu, kao npr sladolede na decu od 7-12 godina koja recimo najviše jede sladolede, ili Jeep automobile na one koji su stavili da imaju godišnja primanja iznad 100.000$, čine kao što sam rekao kampanje mnogo efikasnijim, kada su u pitanju online-based kampanje CTR značajno raste , a samim tim i broj leadova je znatno viši. 1 on 1 marketing ide i dalje od ovakve vrste targetiranja, ideja je da se ne ide čak ni na masovne ciljne grupe nego da se svaka kampanja radi zasebno za svakog korisnika. Kao što sam rekao, i ako je ovo do skora bilo utopija, verujem da se ide u dobrom pravcu ka tome, i da će ovo omogućiti manje reklama (recimo samo 1 baner na sajtu), time i bolji ugodjaj korišćenja samog sajta, a opet sa druge strane i biti dovoljno komercijalno da se isplati prodavcima oglasnog prostora. I kada možete sve ovo da uradite, postavlja se pitanje, kome još trebaju bilbordi na cool lokacijama, u mestima gde je penteracija Interneta na visokom nivou.

Videćemo koliko će vremena trebati da se ovo ozbiljnije primeni i u Srbiji, mislim da će Furka biti prvi sajt koji nudi tako nešto na ovim prostorima, nešto manje kompleksnije targetiranje imali su MyCity i Burek u vidu sponzorisanih tema, za ostale nemam podatke, pa eto ako znate još neki primer podelite sa ostatkom ekipe :)

10 replies on “Prednosti targetiranog oglašavanja

 1. Sjajno si nam približio taj 1 na 1 marketing. Pa čak i spam e-mail lepše deluje kada u subject-u vidim svoje ime, a ne neki nafilovani slogan. Neosporivo je da će nas pojesti taj marketing, ali šta da se radi.

  P.S. Citat: Jako se puno citira izreka da je 50% novca uloženo na marketing bačeno, samo nismo sigurni koja je to polovina.

  Misliš, da li je to veća ili manja polovina :)
  Pozdrav!

 2. Da MyCity je vec, relativno davno, uveo tzv. ciljano reklamiranje.
  U forumu posvecenom kuvanju i receptima reklamira se donesi.com ili u AV forumu neki AV distributer itd.

  Itekako postoji korist od ciljanog (target) marketinga, pogotovo na drustvenim mrezama, upravo zbog uvida kome tacno prikazujemo reklamu.

 3. sve to je točno, ali i nije točno :)
  prvo, amazon ne oglašava, nego prodaje, pa se to nuđenje odgovarajućih proizvoda više svodi na pozicioniranje ponude (kao na policama u trgovinama) i nema baš puno veze s oglašavanjem.
  Što se ciljanog oglašavanja tiče, ono ispunjava tek manji dio strategije prodaje, ujedno i onaj najjednostavniji, a to je prodati robu onome tko ju želi kupiti.
  Puno hebeniji zadatak za marketingaše je prodati robu onom kupcu koji ju uopće ne želi kupiti, stvoriti u kupcu potrebu i želju da se nešto kupi iako mu to ne treba. Upravo na tome leži cijeli advertajzing i tih 50 posto, ne bačenih, nego dugoročno uloženih novaca.

 4. Amazon je vise predstavljen kao model behavioral marketinga, odnosno pracenja aktivnosti i generisanja ponude kao iste :)

  Stvaranje potrebe za odredjenim proizvodom se moze delom odraditi ciljanim pristupom, ako targetiras ljude koji taj proizvod mogu koristiti, ako je novi super shminka telefon, onima sa visim budzetom, ili ako je novi cd nekog gej benda ponuditi gej populaciji, ona suprotno ce tesko to svariti :) Lupam sad, ali i u stvaranju potrebe postoji izrazeno targetiranje kako za svaki proizvod postoji i ona druga strana koja ga nikad nece kupiti. O svemu ovome se mogu knjige napisati, tekst je samo sinocni brainstorming na temu behavioral marketinga i oglasavanja kao dela istog :)

  Hvala na komentarima

  PS. Nadam se da Dalibor nece videti tekst, opet cemo se svadjati oko razlike izmedju marketinga i advertajzinga :P

 5. pa, i ja sam mislio načetu tu priču o razlici, ali svi to mješaju pa bi bilo kakva diskusija na tu temu nalikovala pokušaju ispravljanja krive Drine. Ali, u suštini, baš je ta razlika vrlo bitna u cijeloj ovoj priči.

 6. Hehe iscimacemo Dalibora da gostuje na nasim blogovima :D

  u biti, advertajzing je nista drugo do jos jedna alatka za realizaciju marketing strategije, ukratko receno, uskoro knjiga – Kako se zapravio kalio marketing!

 7. advertajzing (bese znaci reklamiranje) je deo marketinga (bukvalan prevod je trzistenje)…

  hm, ova 1na1 prica nije losa
  facebook: naprave presek potrosaca na osnovu stranica (pages) i grupa (groups) i eventualno nekih podataka pod personal i eto ti ciljane reklame bez opasnog ugrozavanja privatnosti (sad,ne znam koliko je ovo u skaldu sa podesavanjem privatnosti)

 8. ^poenta je da TOS niko ne cita, tako da se o privatnosti vrlo cesto ni malo ne brine, sto je svakako lose…

 9. ja ti mogu dokazati da se TOS cita (ovo ne znaci da ti sto citaju i procitaju do kraja :) )

Comments are closed.