Nebojsa Radovic – Personal Blog

Menu & Search

Recenzija: Otkačena ekonomija

07/05/2008

To je valjda tako u životu. Kada se “manete” masovnog korišćenja knjiga kao obaveznog dela školovanja, dodje onaj period kada je lični razvoj i usavršavanje u prvom planu i kada odsustvo aktuelnih informacija, i nemogućnost da se prilagodite novim zahtevima posla mogu da vas dovedu do bankrota. Ali ne i samo stručne knjige, sve je lepše posle nekog vremena “osetiti papir”, sesti u gluvu sobu sam, i posvetiti se sebi i knjizi, daleko od buke, obaveza i često surove svakodnevice. Valjda je to i razlog što ove godine mnogo više čitam, uglavnom u vožnji busevima, jer dosta putujem, a to je ništa drugo do izgubljeno vreme… Probajte, predjene strane će vam reći sve…

Omot otkacena ekonomija

Prva pomisao pri samom uzimanju knjige bio mi je, oh ne još jedan Fanki biznis i priča o tome kako treba da se oblačim u roze da bih bio milioner :) Šalim se naravno, FB je cool knjiga ali ogroman broj neautentičnih i dosadnih nastavaka je malo pomutio slavu iste. Medjutim, da se vratim na temu, Otkačena ekonomija (Freakonomics) nije takva knjiga. Jedino što ih vezuje jeste insistiranje na drugačijem pristupu, na posmatranju stvari iz nekog drugog ugla. Steven Levitt i Stephen Dubner su priznati američki ekonomisti, poznati upravo po svojim drugačijim pogledima na svet, i pisci ovog veoma prodavanog bestsellera (3 miliona prodatih kopija, da im i Mir Jam pozavidi).

Šta je to što mi se svidelo u ovoj knjizi? Brojke, insistiranje na istima, i taj ekonomski pristup koji nam često padne u drugi plan naspram kojekakvih moralnih ili društvenih normi. Na toj ideji leži i jedan od snažnijih citata u knjizi:

…ako moral predstavlja idealni svet, onda ekonomija ne predstavlja ništa drugo do stvarni svet…

i cela knjiga se bazira na objašnjavanju ove ideje, na raskrinkavanju nekih činjenica o kojima nikad ne bismo razmišljali a koje do tančina objašnjavaju kako funkcioniše društvo uopšte. Umetnost postavljanja pitanja, ali ne bilo kakvog pitanja već pravog pitanja. I uz sve ovo gomila zanimljivih primera, zašto je bazen opasniji od pištolja, ili zašto se mnogo više novca ulaže za borbu protiv terorizma nego za istraživanje srčanih bolesti koje statistički odnesu mnogo više života i slično. Verujem da ćete uživati, knjiga je zaista lagana, čitao sam je u busu do Ivanjice i nazad, i mislim da je to jedan od glavnih razloga njene popularnosti. Naravno, nije baš sve toliko sjajno, u nekim delovima ćete se smoriti gomilom detalja koje iznose, ali i pored toga generalni utisak je da je dosta solidna knjiga, i da ako imate malo vremena slobodno ga utrošite na ovu.

Nebojša Radović

Radoznali posmatrač koji neka od tih posmatranja pretvori u reči. Idealno reči koje izazovu one koje čitaju da probaju nešto novo, a život baziraju na akciji - ne izgovorima.

Related article
Umro Steve Jobs

Umro Steve Jobs

Ode nam i Steve Jobs, možda i u najgorem trenutku…

Sve je lako kad si mali. Ili nije…

Približava se godinu dana kako sam postao samozaposlen, i svoju…

Efektivnost, efikasnost i twitter druženja

U čuvenoj Ferisovoj knjizi 4-hour work-week postoji jedno zanimljivo poglavlje…

7 Discussion to this post

 1. Krsto says:

  “Čitao sam je u busu do Ivanjice i nazad, i mislim da je to jedan od glavnih razloga njene popularnosti.” Da nije bilo početka rečenice, ovo bi bilo veoma dvosmisleno (mahom prepotentno).

  Nažalost nemam tu usađenu naviku da čitam. Zadnja knjiga koju sam pročitao je lektira za školu i to pre par godina (ali bukvalno).
  Takođe ne shvatam svoje vršnjake koji “gutaju” knjige a izražavaju se 10 puta lošije od mene. Ako je čitanje hobi, neka to i bude, a ne statusni simbol, i ako već čitate knjigu trudite se da je razumete (ovo je poruka mojim vršnjacima).

  Iskreno, meni je draže da pročitam zanimljiv članak u novinama i da saznam nešto više o tome na Internetu, nego da čitam knjigu. Ako ikako budem mogao, pročitaću ovo delo, a da bih ubio dve muve jednim udarcem, potražiću izdanje na engleskom haha :)

 2. Procitao sam knjigu davnih dana. Dobra je i ima mnogo interesantnih primera iz zivota.

  Topla preporuka! :)

 3. Eniac says:

  @Nemanja

  jel to pre berzanskog poslovanja :D

  • Ivana Stevanovic says:

   Postoji i dokumentarac za one koji ne vole knjige, i to neko vreme, bas kao i ovaj post (jbg, slucajno naleteh sad) :)

 4. […] jedna predivna kombinacija dva sveta, čijom se analizom toliko toga zanimljivog može otrkiti. Freakonomics koji vam se odvija pred […]

 5. […] koje imate. A ako vam treba još malo inspiracije u ovom procesu, topla preporuka da pročitate i Otkačenu ekonomiju (Freakonomics) kao i nastavak Superfreakonomics, neće […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Type your search keyword, and press enter to search