Veliku pompu pre par meseci je izazvao App.net sa idejom da su se društveni mediji pretvorili u previše šuma i da treba napraviti poseban komercijalni servis a koji bi u potpunosti rešio sve boljke svojih “besplatnih” konkurenata. Premisa koja je zasmetala svima jeste upravo finansijski momenat, u kome je ova društvena mreža pravo manjine, a ne svih kako je do sada bio slučaj. Elitizam nije najomiljenija reč kada su društveni mediji u pitanju.

Društveni mediji kakve znamo doneli su potpuno revoluciju u načinu na koji dolazimo do informacija. Po prvi put u ljudskoj istoriji dobili smo jedno novo, potpuno decentralizovano, javno mnenje koje je u stanju da izgura i mnogo veće stvari od sređivanja parka u komšiluku. Pali su zakoni, vlasti, taman smo pomislili da smo našli lek za sve i da istina više nikada ne može biti zaustavljena.

Pobeda autentičnog

Bezbroj puta sam dobio pitanje na koji način da biti uspešan i popularan na Internetu. Bilo kao brend ili pojedinac. Postoji isto toliko i napisanih saveta o tome, ali retko i pravi odgovor. Jer je jednostavan, a teško opisiv – budite autentični. Društveni mediji su slavili autentičnost kao niko do sada. Umesto onih dosadnih, glasnih i nametnutih pobedili su oni autentični, koje svakog dana vidimo ispred prodavnice kako ispijaju sa društvom pivo. Kojima se svi smeju, i koje svi rado slušaju. Heroji ulice. Autentičnost je postala tražena roba u društvu u kome ima previše svega i u kome ima sve da se kupi. O autentičnosti će tek da se priča.

Šta je sledeće?

Letos sam sedeo sa Šararom, jednim od prvih heroja te društvene revolucije, neposredno pošto je obrisao svoj nalog na twitteru. Dilema je bila – šta je sledeće posle Twittera i Facebooka? Neviđeni entuzijazam koje su ove dve mreže proizvele u početku, nestao je onog trenutka kada je previše otišlo u mainstream. To je valjda standardni razvoj bilo koje platforme. Onog trenutka kada postane cool, svi žele biti deo iste, a nepravednu prednost dobiju oni koji su finansijski u mogućnosti da preskoče sve ono što ste gradili mesecima ili godinama. Setite se samo svih kupovina fanova i followera kada su “poznati otkrili Internet”.

Svi šute niko da prizna

Sa aspekta onog ko omogućava platformu ovo predstavlja i odličnu priliku za zaradu. Na koncu, i ako će vam svi reći da su oni tu da bi promenili svet, oni i dalje više žele da budu Stiv Džobs nego Mahatma Gandi. A onda dođe i smrt.

Photo: Jack Crawford

Smrt nastupa onda kada, zbog profita, ubijate ono što predstavlja vašu glavnu prednost. U ovom slučaju to je mogućnost da budu svi jednaki i da u takvoj poziciji nesmetano komuniciraju i emituju informacije. Nije problem u oglašavanju, niti u želji da se na neki način naplati to što koristite servis. Problem je u tome što nešto što je dvosmerno i društveno, prerasta u jednosmerno i kontrolisano. U situaciji u kojoj novac diktira ono što ćete pročitati na društvenim medijima, oni sve manje postaju društveni a sve više mediji. Oni postaju isključivo pravo manjine, gde ste vi samo publika koja između sebe može da komentariše. Ili u slučaju App.net-a samo da posmatra. To je protivno svemu onome što je društvene mreže učinilo popularnim. Nož u leđa našem autentičnom junaku.

Paradoks besplatnog

Međutim, davno je neko rekao. Kada je nešto besplatno, onda ste vi proizvod koji se prodaje. I jeste tako. Bilo je lepo dok je trajalo, i dok ne dođe nešto novo. A sigurno hoće, jer revolucije nas možda uvek vrate na iste probleme, ali i donesu neko novo saznanje koje nam pomogne da na kraju dana ipak budemo bolji.

22 replies on “Smrt društvenih medija

 1. A jebemu ostavim koment na FBu umesto ovde :)

  Dok smo se mi "borili" biti "autentični" neki mnogo autentičniji su kapirali da će od naše potrebe moći napraviti novac. Mnogo novca! Ako si jednom tako popušio onda nećeš biti patetičan nego ćeš iz toga izvući pouku pa se zavući u rupu i smišljati nešto novo što će ekipi dati mogućnost da budu još "autentičniji". Naravno, ovaj put tu stvar ti smišljaš pa umesto da popušiš, može ti se desiti da budeš cool :)

 2. Autentičnost o kojoj pričaš nažalost krasi samo jednu manju grupu pojedinaca. A heroji ulice nisu svi oni koji ispijaju ispred dragstora, već samo pojedinci, odabrani.
  Usud mediokriteta se tako preneo i na društvene mreže. I tu se naravno gubi onaj izvorni smisao i ideja. Sve postaje mainstream i polako umire.
  Sloboda o kojoj pričaš je jedini izlaz iz sve te zbrke. Verujem da će sledeća velika stvar biti zasnovana na istinskim vrednostima baziranim na principima open community-a. Rasterećenom od svakog vida limitiranja, a samim tim i komercijalizacije i marketinga. Društvene mreže još nisu stigle na željeni nivo evolutivnog razvoja. A stićiće. To je sigurno. Do tada, živeli!

 3. Odličan tekst!
  Nije novac taj koji je uništio velike ideje i ciljeve već pohlepa. Novca će, i bez plaćenih "promoted" objava, biti na pretek. Ali pohlepa je čudo. Čudno je sam koliko su kompanije kratkovide, ili jednostavno zaslepljene, mogućnošću da za kratko vreme dođu do enormnih profita, da ne vide kuda sve to vodi. Do sledeće društvene mreže, ili još veće revolucije,

  čitamo se :)

  1. Greed je jedna od sastavnih vrednosti američke poslovne kulture. Zato su i tu gde jesu, humanost često zna da bude samo marketinški alat.

  1. Vrlo istinito, makar u slučaju Facebooka. Oni su pod ogromnim pritiskom zbog pada deonica i sada po svaku cenu pokušavaju to da promene.

 4. Društvene mreže postoje od kako je čoveka, jer čovek jeste društveno biće. Menjala se i menja samo njihova forma. Moja prababa u je u Bosni išla na “prela”, mama na korzo i igranke, ja u klubove i kafane – a to je sve vid društvenih okupljanja i mreža koje nastaju tako.
  Društvene mreže na Internetu nikada neće izumreti, samo će menjati formu, baš kao što su i do sada: mIRC, forumi, myspace, facebook, twitter, nekinovisocialnetworkkanal.

  p.s. jako volim novi dizajn

 5. Osobno prezirem sve društvene mreže, smatram ih mjestom za zatupljivanje širokih narodnih masa, ono što su nekada komunisti govorili za religiju, odnosno da je religija opijum za mase (Karl Marx), može se jako lijepo primjeniti na najpopularnije društvene mreže!
  Ljudi su postali ovisni o tome kako će s potpunim neznacima podjeliti svoje fotografije i misli koje je bolje čuvati za sebe negoli ih iznositi u javnost, jer večina tih misli niti ne zaslužuje da bude objavljena u “društvenim medijima” !

 6. Ja sam isto protiv ovakvih društveni mreža. Bilo bi bolje da te mreže nude veću dozu edukativnih sadržaja.
  Moje čestitke na novom dizajnu, stvarno izgleda odlično!

 7. Meni je i sam naziv društvene mreže precjenjen, nema tu baš previše druženja, osobno jedva iščekujem kraj ovakvihdruštvenih mreža kakve su danas!

 8. “Kada je nešto besplatno, onda ste vi proizvod koji se prodaje.”

  Odlično rečeno.
  Vidim da je riječ ponajviše od FB. Stvari su se počele mijenjati kada je izašao na burzu sa nerealno velikom cijenom bez pokrića. Moraju to sad nekako opravdati.

 9. Slazem se sa Sandrinim misljenjem da drustvene mreze nikada nece izumreti nego da samo menjaju formu. U stvari je samo pitanje kako ce one izgledati u buducnosti…

 10. Jako mi se dopao citat: Kada je nešto besplatno, onda ste vi proizvod koji se prodaje.
  U tom citatu je sva poanta društvenih mreža, besplatno krojimo njihov sadržaj i potpuno besplatno gubimo vrijeme upijajući pritom oglase koji nam nesvjesno ulaze u glave!

 11. drustvene mreze su sve vece potrebe pojedinaca , nazalost one ce menjati formu ali menjaju i same nas

 12. Ništa bez društvenih mreža kako zbog sebe samih tako i zbog dobrog poslovanja.

Comments are closed.