I bi Social network… Posle nesto vise od 2 meseca postojanja MyEXIT je stigao do 2000 člana, pa nisam mogao da se osvrnem na Markov tekst, ali i kompletnu priču oko fenomena zvanog dernek.ba.

Počećemo sa činjenicom o kojoj se puno pričalo u poslednje vreme, a to su broadband korisnici, i Srbija kao zemlja koja je na poslednjem mestu po broju korisnika iste tehnologije. Poznato je da je proboj social networka delom nastao zahvaljujući kvalitetnijim Internet vezama, i činjenici da se podrazumeva celodnevni unos Interneta :). To očito u Srbiji nije slučaj, a pitanje je koliko je situacija bolja i u Bosni, no bilo kako bilo brojevi koje možemo videti su zaista neverovatni. Donekle možda celu situaciju olakšava činjenica da veliki broj korisnika derneka potiče iz dijaspore, čime dobijamo znatno veći broj korisnika broadbanda, što donekle i opravdava ovaj uspeh. Naravno uvek postoji mala sumnja u tačnost tih cifara, ali jedno je činjenica da je sajt eksplodirao u poslednja dva meseca što se može i videti na gornjem grafu.

No, osvrnimo se na domaću scenu. Exitovih 2000 zapravo predstavlja ogroman uspeh za domaći networking, ma koliko to na prvi pogled smešno izgledalo. Sajt postoji dva meseca i za to vreme beleži znatno veći trafik neko bilo koji domaći network.

Velikibrat, ne briljira, ali ni pompezno najavljivana Coca Cola, koja beleži mali rast za vreme čuvenog buzza, i opšte prisutnosti u svim vrstama online i offline magazina, posle čega pada u osrednjost ostalih community-ja.

Bitka se nastavlja, i ostaje da vidimo ko će pobediti, ali jedno je sigurno, da dernek, dugo još niko neće stići.

5 replies on “Social Networks: Serbia vs Dernek.ba

  1. e, klinac, SRECAN RODJUS!

    pored uobicajenog zelim ti da nabavis graficq tablu kako bi u GIMPu, na Linux-u, crtao i slikao ovakve stvari ;)

    S V E N A J B O LJ E ! ! !

Comments are closed.