EuroSong 2008 logoIzabran je logo za Eurosong 2008, koji se održava, kao što većina zna u Beogradu. Sam logo sadrži motive, šljive, trube i poljupca i iza njega stoji autor pod nazivom “Mama”.

Moje subjektivno mišljenje je da je logo dosta… ispod nivoa… i da je za 5.000 eur koliko je iznosila prva nagrada na konkursu moglo mnogo originalnije rešenje da se produkuje. Stičem utisak da je logo nastao nabacivanjem pojmova vezanim za Srbiju i njihovim predstavljanjem u naivnom stilu, koji je npr. mnogo uspešnije primenjen u rebrendiranju RTV. Sve je to dosta nabacano i bez neke zanimljivije kompozicije i ne čudi što se neposredno po objavljivanju logotipa, oglasio veliki broj ljudi žaleći se na kvalitet istog, pa je čak i raspisana peticija za izmenu izglasanog rešenja. Ono što je takođe moguće jeste da su ovo samo motivi složenijeg rešenja koja karakterišu logotipe Evrovizije (primeri: 1 2 3 4), gde ovo rešenje može vrlo zanimljivo da posluži. Opet ostaje da vidimo.

Naravno, ne treba odmah pljuvati po organizatorima, osuđivati nepotizam i tražiti rodbinske veze pobednika gopođe Mame sa vrhom RTSa koji je dodelio nagradu. Na sajtu RTSa je mogiće naći druga dva rešenja koja nisu ništa zanimljivija, no postavlja se pitanje da li je ostalih 452 rada koji nisu prikazani zaista ispod nivoa ova tri. Ostaje nam da razmišljamo i da čekamo ukoliko dođe do neke promene, no čisto sumnjam da će ta peticija sama po sebi uspeti nešto značajnije da uradi i da dotakne one sa vrha.

update: evo i zanimljivog rimejka koji sam iskopao na dizajnzoni. Autor je Himself…

Remake Eurosong 2008