Jedan od trejdmarkova FONa su svakako redovi, gde pod nadzorom surovog Rajka, čekate i gledate u sat moleći boga da vas eho usled snažnog zatvaranja šaltera u tačno 13:00 ne slisti sa lica zemlje, ili kojim slučajem ista ta tetkica ne vrati usled nedostatka papirologije.

Naravno da ne bi bilo da samo pljujem svoj fakultet, on je bio samo primer iz svakodnevnog života gde se susrećemo sa šalter situacijom, tako uobičajenom za formalne institucije. Naravno, klasičan hack za ovakvo ponašanje se u Srbiji ogledao hvatanjima pod ruku, kojekakvim tutkanjima, od boksa Malbora, preko viskija do pršute, posvećivanja 13te plate doktorima, šalterušama, službenicima u odeljenjima za izdavanje podsticajnih kredita, ili čega već, te ne čudi da jedini sport u kom smo uspešni u kontinuitetu jeste korupcija

Internet, kao demokratski medij, inicijativa spolja, kad ona iznutra ne funckioniše, makar u normalnim državama, razvojem elektronske uprave se dosta trudio da većinu ovih aktivnosti podvede svede na one-click-away ali kako se i naša informatička pismenost može podvesti pod gornju kategoriju sportova, kao zemlja nismo baš best case practise za elektronsku upravu, te je domaća Internet ekipa, rešila da ovaj proces okrene naopačke i približi svu onu papirologiju i procese oko iste ljudima koliko je to moguće. Dobili smo formular.rs.

No kako ovi projekti isključivo zavise od gradjana (sadržaj se generiše isključivo dobrom voljom korisnika – user generated), uvek je potrebno animirati na neki način mase i privući ih dobrom pričom da se potrude i doprinesu zajednici. Kako drugačije nego nagradnim konkursom pod vrlo simboličnim imenom – Urgencija.

Moram priznati da se odavno nisam oduševio konceptom nagradne igre do ove. Urgencija vrlo vešto podsmeva sve one kojima ovaj servis najmanje ide u prilog, okosnice reprezentacije u korupciji, ljubitelje šarenih kesa, i kupce viskija na veliko. Pobednici takmičenja, oni koji budu najviše doprineli sajtu formular.rs u narednih mesec dana (poslednji dan konkursa 15. januar) dobiće više nego simbolične nagrade u bukvalnom značenju te reči:

1. mesto: flaša viskija (0.75l) + čokolada sa lešnikom (300gr) + kafa (200gr)
2. mesto: čokolada sa lešnikom (300gr) + kafa (200gr)
3. mesto: kafa (200gr)

Dakle prvo mesto je u rangu recimo, sredjivanja potvrde o prosečnoj plati, neophodne svim studentima koji konkurišu za dom, gde vrlo često imate prosečne plate manje od 1000 din, što nama ovde ne treba, jer se borimo protiv toga. 

Ono što stalno ponavljam jesu principi zajednice, dajte malo da biste dobili mnogo, nikad ne znate šta će vam biti potrebno sutradan, da li prijava boravka vašeg druga iz inostranstva, ili duplikat vozačke dozvole,  a vaših 5 minuta može nekome mnogo da znači, kao što su vama značili nečih tuđih 5. 

Za kraj da spomenem da je svečana dodela nagrada 23. januara, u galeriji o3one u 12h i još jednom da pohvalim organizatore. Nekako se od svih tih biznis modela pogubimo i zaboravimo na sopstvene potrebe, tako da svima njima skidam kapu na energiji da ovo pokrenu!

Pesma koja se savršeno uklapa u ideju – Kanye West – Roses

If Magic Johnson got a cure for A.I.D.S.
And all the broke muthafuckers past away
You tellin me if my grandma was in the N.B.A.
Right now she’d be ok?

3 replies on “Formular.rs nagradni konkurs – Urgencija

  1. svidja mi se ovo:

    dobiće više nego simbolične nagrade u bukvalnom značenju te reči

    poz od jednog od organizatora (inace dvojica su sa FONa, IS :)

  2. Hehe nisam mislio da hejtujem mislio sam simbolicno i smislu da ismeva nacin na koji se danas zavrsavaju neke stvari, da nagrade predstavljaju simbol korupcije i ljudi koji vole da tutkaju.. Ocito sam se lose izrazio :)

Comments are closed.