Nebojsa Radovic – Personal Blog

Menu & Search

PenzOS

15/03/2005

Proleće je period kada se budi priroda, ali s njim i mi postajemo aktivniji, i budi se u nama sve više ideja. U poslednje vreme da se primetiti sve veći broj Linux distribucija, pa su počele i kod nas da se pojavljuju razne “domaće” verzije ovog, najpopularnijeg alternativnog Windowsu, OS-a. Ciljna grupa se najčešće kreće od onih koji tek počinju pa do nekih tamo koji sve i svašta znaju, ali primetio sam da se niko nije setio nama dragih penzionera. U to ime, palo mi je na pamet da bi mogao da se napravi OS, pod nazivom PenzOS koji bi udovoljavao potrebe, često smorenim, penzionerima. Predlažem da se napravi Live! verzija na kojoj bi se našlo od programa, Tea Cooker, neki To Do program, naravno šah, i ako ostane mesta nešsto starogradske muzike za njihovu dušu, da zvižde dok igraju šah. Ostalo što bih još dodao su nezaobilazbi wallpaperi penzionerskih mesta iz Favorite liste, kao i slike golubova i ostalih životinjica… Mada što se golubova tiče, mogla bi da se napravi neka igrica, gde bi se kliktanjem na hleb, isti mrvio i njime se hranili golubovi, divno zar ne? A humana strana ovog OS-a je i to što penzioneri u zimske dane ne moraju izlaziti iz kuće, već sa svojim prijateljima iz udruženja penzionera mogu chatovati preko irc.penzos.net-a koji bio otvoren u isto vreme kad bude “gotov” PenzOS.

Treba napomenuti, da je ovo sve još uvek samo ideja, ali ko zna možda jednog dana, Vaš deka, ili baka sednu za komp i počnu da tipkaju koješta tipa:

/me se smorila jutros u MAXI-ju, red je bio katastrofa, itd.

Nebojša Radović

Radoznali posmatrač koji neka od tih posmatranja pretvori u reči. Idealno reči koje izazovu one koje čitaju da probaju nešto novo, a život baziraju na akciji - ne izgovorima.

Related article

Šesto čulo

Taman kad pomisliš da si sve video u životu i…

Projekat Natal

Prosto mi je neverovatno da je uz sav buzz oko…

Post-it art i u našem stanu

Branko se potrudio da jedan od zidova našeg stana bude…

Discussion about this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Type your search keyword, and press enter to search