Jeftini letovi znaju i da ne budu tako jeftini kada stavite sve na papir. Odštampaj ovo, doplati ovo, idi odavde do ovde, jednostavno nakupi se i to na kraju dođe podjednako kao i normalan let. Negde pre sat i po sam shvatio da nisam odštampao kartu za let ujutru i morao sam da nađem način da je odštampam da me ne bi pre samog leta častili sa još 30+ funti troška. Nije fora ni u cifri toliko koliko u neizvesnosti, pa sam se uz pomoć Twitter družine snašao i taksijem otišao do najbliže kopirnice. Kad tamo, taksista – čovek star oko 50ak godina koristi Twitter. Pa kako da ne reagujem.

Source: Londonist

Sam Twitter mi ne bi toliko zapao za oko, koliko činjenica da je koristio TweetBot na svoj iPhoneu. Nešto poput Ubera u Francuskoj, taksisti ovde imaju svoju iPhone aplikaciju u slučaju da ih neko pozove na taj način. Ali tu se ne završava njihova inventivna upotreba tehnologije, razlog zašto ovaj taksista ima TweetBot je u tome što im je Twitter način da međusobno komuniciraju o gužvama u gradu i da se na taj način bolje snalaze u istom, a opet TweetBot mu omogućava da to mnogo efikasnije radi u toku vožnje u odnosu na oficijelnu aplikaciju. Tako prosto i tako logično, a opet nama toliko nepojmljivo sa obzirom na svet taksista kakvim ga mi vidimo. Istina, i kod nas postoji #bgsaobracaj, ali osim nekolicine pojedinaca ne može se reći da je doživeo masovniju upotrebu. O taksistima tek da ne pričamo.

Kao što rekoh u naslovu, tehnologija je zaista lepa i pruža toliko načina da se dobro iskoristi. Sa pametnim telefonima, lokacijskim servisima i mobilnim internetom koji je dostupan gotovo svuda sada, rekao bih da je samo stvar lične inicijative koliko želimo pametno da je iskoristimo, a ovaj primer sa londonskim taksistima je verovatno najbolji dokaz za to.

 

6 replies on “Tehnologija je lepa, ako znate kako da je iskoristite

    1. Hailo se više reklamira i prisutniji je čini mi se. U svakom slučaju super stvarčica :)

  1. low cost čovek mora da zna da koristi. ograničen prtljag, štampanje karte do 7 dana pred put i malo mesta za noge. no biggie, just proactive

Comments are closed.